[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Pokud se nechcete brodit záplavou receptů a rády byste sáhli po něčem osvědčeném, určitě vám přijde vhod pětice receptů, kterou prověřila řada čtenářek před vámi a stále se k nim ráda vrací.
Porce: 4-6, příprava:15 minut, vaření: 35 minut
250g krátkých těstovin, uvařených podle návodu na obalu 1 1/2 šálku strouhaného sýra 1 šálek špenátových lístků, natrhaných na kousky 3 vejce, rozšlehaná 1/2 šálku kysané smetany 1/4 šálku mléka 1/4 šálku sušených rajčat 1 stroužek česneku, rozmačkaný
Na posyp: 1 šálek hrubé strouhanky, nejlépe čerstvé 1/2 šálku strouhaného sýra 2 plátky libové anglické slaniny, nakrájené na kousky 30g másla, rozpuštěného 1 jarní cibulka, nakrájená na kolečka
Postup:
Na 4 porce, příprava: 20 minut
400 ml nakládaných konzervovaných rajčat 2 šalotky 2 lžíce olivového oleje 1 stroužek česneku lístky bazalky a tymián na dochucení 50 g parmazánu, najemno nastrouhaného sůl a pepř na dochucení těstoviny nejlépe fusilli
Na oleji zpěňte najemno nakrájenou šalotku. Přidejte nasekaná konzervovaná rajčata, rozdrcený nebo na drobné kousky pokrájený česnek a odkryté nechte asi 10 minut na nízkém plameni probublávat, aby se odpařila přebytečná tekutina. Ke konci varu přidejte sýr, dochuťte a podávejte s vařenými těstovinami posypané najemno pokrájenými bylinkami.
Tento recept najdete v článku: Milujeme těstoviny - 4 recepty na skvělé rychlovky.
Porce: 4, příprava: 10 minut, smažení: 15 minut
500 g mletého vepřového masa 400 g špaget 3 polévkové lžíce olivového oleje 1 středně velká cibule, nakrájená najemno 3 stroužky česneku 3 kávové lžičky sladké papriky 400 g krájených sterilovaných rajčat 2 polévkové lžíce hnědého cukru 1 kávová lžička oregana (sušené či čerstvé) strouhaný sýr na posypání
Špagety připravíme podle návodu na obalu. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a asi 1 minutu na něm opékáme kousky cibule. Poté přidáme prolisovaný česnek a ještě minutu opečeme. Zasypeme sladkou paprikou, necháme ji několik vteřin rozvonět, přidáme mleté maso a dobře propečeme. Osolíme a přisypeme v dlani rozdrcené sušené oregano. Přidáme kousky rajčat i šťávu z nich a necháme prohřát. Podle chuti dosladíme trochou hnědého cukru, případně dosolíme. Špagety scedíme a necháme dobře okapat. Na talířích vytvoříme špagetová hnízda, přelijeme omáčkou a posypeme sýrem. Pro zvýraznění chuti můžeme ještě zakápnout olivovým olejem.
Tip: Česnekem šetřete, některé děti ho nemají rády. Sýr také vybírejte takový, kterému dávají přednost.
Tento recept najdete v článku: Čas na rychlovku: 4 recepty hotové za deset minut.
Ingredience na 4 porce: 300 g lososa 400 g vařených těstovin 300 g čerstvého špenátu 40 g tvrdého sýra s 30 % tuku 1 lžička olivového oleje sůl pepř šťáva z citronu
Lososa nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu. Orestujeme na trošce olivového oleje. Uvaříme těstoviny na způsob al dente, špenátové listy spaříme vroucí vodou, vymačkáme přebytečnou tekutinu. Zapékací formičky vyplníme lososem, těstovinami a špenátem, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme dozlatova.
4 porce, příprava: 25 minut
500 g tagliatelle 500 g kuřecích prsních řízků 4 jarní cibulky 2 stroužky česneku 1 lžíce olivového oleje 250 g hrášku sůl, pepř, bazalka a petrželka
Těstoviny uvařte al dente (na skus). Maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a spolu s nasekanou cibulkou a česnekem orestujte na oleji. Přidejte hrášek a dochuťte. Nakonec vmíchejte nasekanou bazalku a petrželku a vše promíchejte s teplými těstovinami.
Tip: Jarní cibulku můžete nahradit také pórkem.