Maminka.czVýživa a stravování

Vsaďte na jistotu: 5 nejoblíbenějších receptů na těstoviny

13. 7. 2013
Vsaďte na jistotu: 5 nejoblíbenějších receptů na těstoviny
Je vcelku jedno, zda jde o špagety, penne, tagliate, fusili, farfalle nebo krásně česky nazývaná kolínka. Dospělí i děti je zbožňují. Maminky především pro jejich snadnou přípravu, děti pro jejich úžasnou chuť. Úsloví „v jednoduchostí je síla“ a „hodně muziky za málo peněz“ se tu snoubí v jedno a tak není divu, že talíř s nejrůznějšími variantami tohoto pokrmu přistane tak často na našich stolech.

Ozkoušené a doporučené přímo vámi

Pokud se nechcete brodit záplavou receptů a rády byste sáhli po něčem osvědčeném, určitě vám přijde vhod pětice receptů, kterou prověřila řada čtenářek před vámi a stále se k nim ráda vrací.

ČTĚTE TAKÉ: Zázračná keto dieta: Co jíst a na co si dát pozor, abyste po ní znova nepřibrali?

1) Tip na rychlý oběd: Zapečené těstoviny se sýrem

Porce: 4-6, příprava:15 minut, vaření: 35 minut

250g krátkých těstovin, uvařených podle návodu na obalu
1 1/2 šálku strouhaného sýra
1 šálek špenátových lístků, natrhaných na kousky
3 vejce, rozšlehaná
1/2 šálku kysané smetany
1/4 šálku mléka
1/4 šálku sušených rajčat
1 stroužek česneku, rozmačkaný

Na posyp:
1 šálek hrubé strouhanky, nejlépe čerstvé
1/2 šálku strouhaného sýra
2 plátky libové anglické slaniny, nakrájené na kousky
30g másla, rozpuštěného
1 jarní cibulka, nakrájená na kolečka

Postup:

  • Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • V misce promícháme všechny suroviny na posyp a dáme stranou.
  • V zapékací misce smícháme těstoviny, sýr, špenátové lístky, vejce, kysanou smetanu, mléko, rajčata a česnek.
  • Posypeme připravenou směsí a pečeme 30-35 minut dozlatova.
  • Podáváme se zeleninovým salátem.

 

2) Fusilli s rajčatovou omáčkou

Na 4 porce, příprava: 20 minut

400 ml nakládaných konzervovaných rajčat
2 šalotky
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku lístky bazalky a tymián na dochucení
50 g parmazánu, najemno nastrouhaného
sůl a pepř na dochucení
těstoviny nejlépe fusilli

Na oleji zpěňte najemno nakrájenou šalotku. Přidejte nasekaná konzervovaná rajčata, rozdrcený nebo na drobné kousky pokrájený česnek a odkryté nechte asi 10 minut na nízkém plameni probublávat, aby se odpařila přebytečná tekutina. Ke konci varu přidejte sýr, dochuťte a podávejte s vařenými těstovinami posypané najemno pokrájenými bylinkami.

Tento recept najdete v článku: Milujeme těstoviny - 4 recepty na skvělé rychlovky.

 

3) Boloňské špagety

Porce: 4, příprava: 10 minut, smažení: 15 minut

500 g mletého vepřového masa
400 g špaget
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 středně velká cibule, nakrájená najemno
3 stroužky česneku
3 kávové lžičky sladké papriky
400 g krájených sterilovaných rajčat
2 polévkové lžíce hnědého cukru
1 kávová lžička oregana (sušené či čerstvé)
strouhaný sýr na posypání

Špagety připravíme podle návodu na obalu. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a asi 1 minutu na něm opékáme kousky cibule. Poté přidáme prolisovaný česnek a ještě minutu opečeme. Zasypeme sladkou paprikou, necháme ji několik vteřin rozvonět, přidáme mleté maso a dobře propečeme. Osolíme a přisypeme v dlani rozdrcené sušené oregano. Přidáme kousky rajčat i šťávu z nich a necháme prohřát. Podle chuti dosladíme trochou hnědého cukru, případně dosolíme. Špagety scedíme a necháme dobře okapat. Na talířích vytvoříme špagetová hnízda, přelijeme omáčkou a posypeme sýrem. Pro zvýraznění chuti můžeme ještě zakápnout olivovým olejem.

Tip: Česnekem šetřete, některé děti ho nemají rády. Sýr také vybírejte takový, kterému dávají přednost.

Tento recept najdete v článku: Čas na rychlovku: 4 recepty hotové za deset minut.

 

4) Zapečené těstoviny s lososem a špenátem

Ingredience na 4 porce:
300 g lososa
400 g vařených těstovin
300 g čerstvého špenátu
40 g tvrdého sýra s 30 % tuku
1 lžička olivového oleje
sůl
pepř
šťáva z citronu

Lososa nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu. Orestujeme na trošce olivového oleje. Uvaříme těstoviny na způsob al dente, špenátové listy spaříme vroucí vodou, vymačkáme přebytečnou tekutinu. Zapékací formičky vyplníme lososem, těstovinami a špenátem, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme dozlatova.

 

5) Bleskový recept: Těstoviny s kuřecím masem a bylinkami

4 porce, příprava: 25 minut

500 g tagliatelle
500 g kuřecích prsních řízků
4 jarní cibulky
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
250 g hrášku
sůl, pepř, bazalka a petrželka

Těstoviny uvařte al dente (na skus). Maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a spolu s nasekanou cibulkou a česnekem orestujte na oleji. Přidejte hrášek a dochuťte. Nakonec vmíchejte nasekanou bazalku a petrželku a vše promíchejte s teplými těstovinami.

Tip: Jarní cibulku můžete nahradit také pórkem.

Harry Potter - Materidouska
Témata: Výživa a stravování, Těstoviny, Řeč, Recept, NEJ, Přebytečná tekutina, Špenátový list, Test, Kávová lžička, Těsto

Mohlo by vás zajímat
Rodičovská dovolená 2020: Vše, co o ní potřebujete vědět
S dětmi jsem dospěl. Kvůli nim jsem přestal pít alkohol, říká Tomáš Třeštík
Dcery Karla Gotta: Která zdědila tátův talent? A která se mu nejvíc podobá?
Kdy nechat děti doma samotné? Nejdřív ve 12 letech, tvrdí odborníci!
Otázky kolem přebalování: Jak často měnit plenku? Utírat, nebo umývat?
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z dítěte roste psychopat
Herečky, které otěhotněly během natáčení! Podařilo se to zamaskovat?
Poznáte moluska? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit
Těhotenství jim navždy změnilo tělo. Není se za co stydět, vzkazují tyhle matky!

Horoskopy

Štír Je až neuvěřitelné, jak rychle vám tento pracovní týden utekl. Dominovali jste svými schopnostmi a…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Lydie, Lýdie, Livie





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné