Maminka.czZdraví

Vše, co byste měli vědět o omrzlinách

Martina Machová 8.  1.  2015
Víte, jak poznat počínající omrzlinu? Jak poskytnout první pomoc a čemu se rozhodně vyvarovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Novorozenci a mladší kojenci ještě nemají dostatečně vyvinutou termoregulaci; organismus malého miminka jednoduše není schopen pružně reagovat na teplotní změny vnějšího prostředí, což jej činí zranitelnější vůči chladu (i přehřátí). Navíc je pokožka mladších kojenců tenká, velmi citlivá a jemná; její prostupnost se v prvních měsících blíží prostupnosti sliznic. Ani fungování potních a mazových žláz není ještě plně vyvinuté, kůže bývá spíše suchá. Je tedy zřejmé, že pokožka miminka vyžaduje – zvláště v zimě – náležitou péči a ohledy. 

Jak působí chlad na pokožku

Působením chladu se zužují cévy a zpomaluje průtok krve. Tělo má tendenci přesouvat tuto životodárnou tekutinu, která organismus zásobuje mnoha důležitými látkami (kyslík, živiny, hormony apod.) a také teplem z periferních částí těla (prsty, končetiny, nos, boltce, tváře a brada) k životně důležitým orgánům (mozek, orgány ve středu těla). Proto je do určité míry přirozené, že periferní části těla bývají chladnější, než hlavička střed těla. 

„Dítě může mít chladnější ručičky (nemá je mít samozřejmě jako led!), všímejte si hlavně záhlaví, je-li záhlaví zapocené, je dítě příliš oblečené, je li záhlaví chladné, bude dítěti patrně zima. Dítěti, které ještě nemá dostatečnou termoregulaci, nesvědčí ani přílišný chlad, ani přílišné teplo – jen z toho může být pak neklidné a plakat,“ uvádí na svých stránkách například pediatrička Helena Bartůšková.

Omrzliny: Od bledé kůže k nepěkným puchýřům

Omrzliny vznikají působením chladu, nejčastěji při teplotách pod nulou, mohou však vzniknout i při teplotách nad nulou, kdy je chlad násoben silným větrem a vysokou vzdušnou vlhkostí. Dle lékaře Pavla Srnského, autora populární publikace První pomoc u dětí, se omrzliny u dětí rozlišují následovně:

I. stupeň: bledá, nafialovělá místa, při oteplování zčervenají a palčivě bolí.

II. stupeň: kůže je bílá až žlutá, mohou se tvořit puchýře, omrzlá tkáň méně bolí

III. stupeň: tuhá, „vosková“ a nebolestivá ložiska, dochází k hlubokému poškození tkáně

(Omrzliny, mají stejně jako spáleniny ještě další stupně, s nimi se však u nás u malých dětí naštěstí nesetkáváme.) 

První pomoc v případě počínající omrzliny

  • Ihned zamezte dalšímu ochlazování. Exponované místo přikryjte a dítě dopravte do teplé místnosti.
  • Pozor, naprosto nevhodné je zahřívání pokožky prudkým třením kůže, např. sněhem, jak to dělávaly naše babičky. Odborníci důrazně varují i před rychlým zahříváním v horké koupeli či na „rozpálené“ elektrické dečce.
  • Vhodné je naopak pomalé ohřívání, např. v koupeli s teplotou vody okolo 30°C. Teplota se pozvolna zvyšuje až na běžnou tělesnou teplotu okolo 36 – 37°C.
  • S promrzlým dítkem se též můžete podělit o své teplo, ideálně kůži na kůži. Zmrzlé ručky se pěkně prohřejí například v rodičovském podpaží. Tělesná blízkost pomůže prohřát i uklidnit.
  • Mnozí fyzioterapeuté doporučují na mokré prochladnutí mokré teplo (koupel) a na suché prochladnutí teplo suché (postel).
  • Prohřívat je vhodné i vnitřně; ideálně podáním příjemně teplého sladkého nápoje, klidně tedy i mateřského mléka! 
  • Omrzliny II. a III. stupně patří dle Srnského vždy do rukou odborníka!

Lepší je omrzlinám předcházet

  • V našich zeměpisných šířkách a zvyklostech se většina odborníků shoduje na tom, že mladší kojence není vhodné vystavovat teplotám pod -5°C. Nicméně v tomto ohledu vám vždy ochotně poradí váš pediatr, který zná nejen anamnézu dítěte, ale i vaše rodinné zvyklosti.
  • Nutné je dbát na vhodné netěsné oblečení (zhoršuje prokrvení). Čepice by měla překrývat ušní lalůčky, šálu je nevhodné omotávat kolem nosu a pusy (vydechovaný vzduch ve tkanině zkondenzuje a tvoří se ledové krusty).
  • Exponovanou pokožku ošetřujte mastnými krémy s co možná nejmenším obsahem vody. Nevhodné jsou tzv. hydratační krémy. A pozor, cena vždy neznamená kvalitu! Některé osvědčené masti lze v lékárnách pořídit v řádech desetikorun (dobrý lékárník či pediatr vám jistě poradí).
  • Zvýšenou pozornost vyžaduje v mrazech pokožka kojenců s dermatologickými problémy, např. atopickým ekzémem. Vhodné přípravky konzultujte s dermatologem.
  • Citlivější pokožku mohou mít i příliš často koupaná miminka, zvláště v případě každodenního používání nevhodné kosmetiky.
  • Mrazem namáhané pokožce neprospějete, pokud dítě oblékáte do nevhodných materiálů, např. vlny.
  • Jestliže je na teploměru 0°C, avšak fouká silný vítr, vězte, že pocitová teplota klesá klidně až k -10°C 

Pozor! Vítr může snížit pocitovou teplotu i o několik stupňů!

Témata: Zdraví, Prostupnost, Periferní část, I stupeň, Nevhodný materiál, Mastný krém, Populární publikace, Vnější prostředí, Silný vítr, Přílišné teplo, Důležitý orgán, Zdraví na Heureka.cz