Maminka.czPorod

Vše co jste chtěla vědět o porodu a bála jste se zeptat

Alena Čálková 25.  8.  2015
Když jsem si poprvé balila tašku do porodnice, nechybělo v ní vlastně nic, co bylo uvedeno na doporučených seznamech. Přesto jsem v dalším rodícím kole a po konzultacích s kamarádkami-zasloužilými rodičkami zjistila, že nejen obsah zavazadla, ale i celý pobyt v porodnici se vlastně dá ještě vyladit. Stačí si položit ty správné otázky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Blízko, nebo podle představ?

Výběr porodnice je klíčovou otázkou. Zvolit porodnici v rozumné dojezdové vzdálenosti, anebo spíše tu, která je sice mimo okres, zato je vám bližší vstřícnějším a individuálnějším přístupem? Rozhodujte se na základě toho, zda jste prvorodička (tehdy máte teoreticky více času na dojezd do porodnice), nakolik se vaše porodní přání slučují s možnostmi daného zařízení (ale počítejte raději i s tím, že ani alternativní porodnice nakonec nemusí splnit vaše očekávání) a jaké reference vám na porodnici dají vaše kamarádky. 

Z vlastní zkušenosti radím řídit se zejména vzdáleností, vlastním pocitem z porodnického zařízení (velká nemocnice s kvalitním vybavením, nebo menší porodnice s rodinným přístupem?), možností partnera u porodu, podpory bondingu a rooming-in a existencí dětské JIP.

Jedna taška nebo dvě?  

Rozhodně dvě, v tomto případě je all inclusive spíše komplikací. Až si budete balit tašku do porodnice, připravte si jednu menší s věcmi k příjmu porodu a na porodní sál (měla by obsahovat doklady, potřebné dokumenty, peníze, lehkou košilku, přezůvky, teplé ponožky, ručník, drobné občerstvení, CD s oblíbenou hudbou, mobil a fotoaparát) a větší, do níž sbalíte věci pro pobyt na oddělení šestinedělí (seznam všeho potřebného naleznete třeba TADY). Tu vám však sestřičky při příjmu schovají do skříně, proto si do ní dejte věci, které při porodu a přibližně dvě hodiny po něm nebudete postrádat. 

Fotoaparát, nebo mobil?

Váháte, zda si s sebou vzít klasický fotoaparát, nebo fotit na mobilní telefon? Pokud si nezapomenete nabíječku, pak je v podstatě jedno, na který aparát se budete spoléhat.

U mobilu máte však tu výhodu, že pořízený snímek můžete v čase mezi kojením a přebalováním upravit a v dalším odpočinkovém kole poslat rodině či známým. Dnešní smartphony mají navíc mnohdy lepší (větší) rozlišení než klasické digitální fotoaparáty, a jejich kvalita je tedy srovnatelná, ne-li lepší. 

Svíčkovou, nebo proteinové tyčinky? 

Na porodní sál si jistě sbalte i něco na zub. A nemyslíme tím zubní pastu. V průběhu porodu totiž pravděpodobně dostanete chuť na sladký doping. Vlčí hlad nečekejte, ten vám rozjitřené hormony nedovolí, praktické je však počítat s chytrými potravinami, které vás nabudí i zasytí.

Přibalte si tedy hroznový cukr, směs oříšků a proteinové tyčinky. K popíjení si kupte kokakolu, která vás povzbudí a zároveň zklidní rozbouřený žaludek. 

Bačkory, nebo ponožky?  

Teplé ponožky (ideálně ty od babičky) budete na porodním sále milovat. Příjemně vás totiž zahřejí a některé porodní asistentky dokonce tvrdí, že ledové nohy rovná se ledový a protáhlý porod. Po porodu, až vám klesne teplota a nastoupí zimnice (třeba i v rámci doznívajícího epidurálu), oceníte všechny hřejivé vrstvy, které na sebe natáhnete. 

Klystýr ano, nebo ne?  

Klystýr dnes již můžete odmítnout, funguje však nejen jako prevence nepříjemných nehod při tlačení v druhé době porodní (a stává se ledacos, to mi věřte), ale zejména jako urychlovač porodu: uvolněním prostoru v malé pánvi se totiž podpoří vznik tzv. Fergussonova reflexu, tedy stimulace nervových zakončení. Ta vedou vzruch míchou do části mozku, jež vydá pokyn pro výdej hormonu zprostředkovávajícího kontrakce: oxytocinu. Odmítnout jej tedy nemusí být výhra. 

Pokud se vám ale nechce podstoupit klasický výplach teplou vodou přímo v porodnici (s partnerem po boku), můžete si předem (na předpis lékaře) zakoupit alternativu v podobě YAL gelu, který funguje na stejném principu, aplikujete si jej však v klidu doma. 

Holení doma nebo na sále?  

Péče o intimní partie se v posledním trimestru stává tak trochu olympijskou záležitostí. Náročnější (a mnohdy i nebezpečnější) je zejména kvůli zvětšujícímu se bříšku a narůstající nemotornosti. V porodnici se dnes již neprovádí rutinní vyholení celé oblasti přirození, v části poševního vchodu a konečníku však porodníci hladkou kůži vyžadují.

Proto vás porodní asistentka v rámci předporodní přípravy v první době porodní oholí. Pokud ve vás tato představa nevyvolává příjemné pocity, poproste raději předem svého partnera, jestli by vám nepomohl. 

Klid nebo jogging?  

Jako prvorodičce mi prostě nedošlo, že porod se musí „rozhýbat“. Když jsem tedy na tzv. hekárně „jen“ ležela na lůžku, vysloužila jsem si od kolemjdoucí sestřičky takový slovní výpad („Co se tady válíte?! No takhle neporodíte ani do rána, tady nejste v hotelu!“), že jsem z postele vystřelila jako postřelená srna a až do druhé doby porodní neopouštěla svou zajetou trasu bílé versus zelené dveře na začátku a na konci chodby.

Dnes už vím, že sestřička sice měla mít shovívavější přístup, ale její slova opravdu platila: při kontrakcích se vyplatí co nejvíce se hýbat, chodit, skákat na míči či se alespoň chodit sprchovat horkou vodou. Porod to skutečně velmi urychlí. 

Společný pokoj, nebo nadstandard?  

Jste společenská a víte, že vám dělá dobře okamžité sdílení zážitků i neustálý pohyb a šrumec? Pak jste rozhodně adeptkou na společný pokoj. Cokoli se s vámi nebo vaším miminkem bude dít, můžete ihned konzultovat s kolegyní. Fajn je i možnost využití „hlídání“ v době, kdy se půjdete třeba osprchovat.

Pokud však upřednostňujete svůj klid, nemáte ráda hluk a nechcete, aby se vám u postele denně střídalo několik cizích lidí s fotoaparáty, volte určitě nadstandard. Ten vám zajistí nejen soukromí, ale také prakticky neomezený čas pro návštěvy a vlastní sociální zařízení.

Mně osobně se po dvou pobytech na společných pokojích tentokrát chce do nadstandardu, kde mě ani miminko nebude rušit věčné telefonování ani noční rozsvěcení ostrého světla. 

Klasické vložky, nebo porodnické jednorázovky? 

V porodnici vám standardně nabídnou porodní buničité vložky bez křidélek, fólie a lepicí plochy. Na první pohled se jim možná zasmějete a je fakt, že tři porodnické vložky na sobě (pro první dny) vypadají v porovnání se třemi „klasickými“ jako Mont Everest, mají však svoje opodstatnění a nezměrné plus.

Jsou totiž prodyšné a dobře savé, ekonomické (budete je měnit opravdu často), a zejména bez igelitu, který by mohl způsobit přemnožení choroboplodných mikroorganismů a ohrozit vás infekcí či zánětem. V prvních dnech využijete dvě až tři vložky najednou (a počítejte s jejich výměnou ideálně po každém WC) a vydržet byste s nimi měla alespoň týden dva po porodu. 

Teprve když očistky zmírní objem a zesvětlají, můžete přejít na klasické vložky. 

Bavlněné kalhotky, nebo jednorázové? 

Byť se můžeme chtít „oblíbené klasiky“ (tedy bavlněných, či dokonce tanga kalhotek) držet zuby nehty, mnohem praktičtější a pro poraněná rodidla prospěšnější jsou právě jednorázové síťované kalhotky z lékárny.

„Síťovky“ vám na rozdíl od nošením příjemně „uzpůsobených“ kalhotek nebude líto při ušpinění vyhodit, ani je nebudete muset složitě drhnout. Především vám ale prospějí svou prodyšností a lehkostí, protože právě tato kombinace zajistí rychlejší hojení. 

Sexy košilka, nebo bavlněnka?  

Zde platí heslo: pohodlí a praktičnost především. Do porodnice si zabalte ideálně dvě až tři košilky z bavlny (dobře sají pot, který rozlítané hormony budou hojně produkovat, a pamatujte, že si košilku můžete snadno ušpinit silnějším krvácením), a zejména rozepínací s knoflíčky. Až budete miminko přikládat k prsu, bude díky rychlému knoflíkovému manévru křik vašeho hladovce během chvilky utišen. 

Ručník nebo fén? 

To, že byste si po porodu upravovala vlasy do účesu a la Marilyn Monroe, na mysli rozhodně nemáme. Na zvážení je však vychytávka zkušených maminek, které si fén do porodnice nosí k osobní hygieně. Proč? Důkladně a bezkontaktně si jím po osprchování suší poporodní poranění.

Pokud se vám nechce tahat s fénem, můžete se místo používání stále stejného (a tedy rozhodně ne antibakteriálního) ručníku spolehnout na využití jednorázových papírových utěrek, které jednoduše použijete a zahodíte. 

Zdravotnické kolo, nebo dětský kruh?  

Na poporodní sezení se vyplatí myslet předem. Rány i šití budou bolavé a sezení na tvrdé židli velmi nepříjemné. Na internetu i ve zdravotnických potřebách se nabízejí speciální nafukovací i molitanová kola pro pohodlné a „větrací“ sezení po porodu. Tyto speciální pomůcky vás ale vyjdou na stovky korun a poskytnou úplně stejnou službu jako klasický dětský kruh na plavání.

Chcete-li tedy ušetřit, pořiďte si klasický dětský nafukovací kruh (s malým průměrem). Pořídit si můžete i gelovou vložku (tzv. chytrá vložka) k chlazení poporodního poranění, i ta však má svou levnější alternativu: sestřičky vám na požádání přinesou prezervativ se zmrzlou vodou, který přinese úlevu se stejnou spolehlivostí, byť s o dost menší grácií. 

Plyšové bačkůrky, nebo gumové pantofle?  

Možná jste zvyklá nosit roztomilé plyšové bačkůrky a ráda byste si tenhle domácí artefakt přibalila i s sebou do porodnice. Z hlediska hygieny a praktičnosti vás však musíme zklamat: s sebou si přibalte gumové pantofle, žabky či crocsy, v nichž budete moct vlézt do sprchy a nebude vám hrozit, že si z porodnice kromě miminka odnesete plíseň či bradavice. A nejen to, po příchodu z porodnice domů je jednoduše omyjete a zbavíte případných nečistot. 

Oblečení na mimi hned, nebo až při propouštění?  

Váš novorozený mrňousek nebude v porodnici na módní přehlídce, čekat ho budou různá vyšetření i případná fototerapie při novorozenecké žloutence.

Seznamem miminkovského oblečení na dny v porodnici se tedy nezatěžujte. V porodnici vám miminko po prvním vykoupání ustrojí do erárních oblečků, které personálu usnadňují manipulaci i ošetřující péči. 

Na prasklinky mastí, nebo vlastním mlékem? 

Při začátku kojení dostanou vaše prsy poměrně zabrat. Technika sání (čili tahání) i agresivní dětské sliny mohou způsobit počáteční bolest a odřeniny. Obecně se doporučuje mazat bradavky Bepanthenem, který je hojivý, avšak výborným lékem je i vaše vlastní mateřské mléko.

Po kojení vždy nechte na prsu zaschnout kapku mateřského mléka, které obsahuje vše, co vaše namáhané bradavky potřebují. Výhodou na rozdíl od různých mastí je, že mléko před kojením nemusíte otírat. Pokud vám to soukromí dovolí, choďte doma bez podprsenky. 

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, marilyn monroe, Bál, Bradavice, Nafukovací kruh, Dětský kruh, Reference, Silné krvácení, Tahání, Kvalitní vybavení, Neustálý pohyb, Porodnické zařízení, Vlčí hlad, Zubní pasta, Hroznový cukr, All inclusive, Poporodní poranění, Bepanthen, Sto korun, Intimní partie, Vložka, Everest, Zimnice