Maminka.czPleny

Vše, co jste nevěděly o plenkách – plus velká soutěž o skvělé ceny!

Reklama 20.  2.  2017
Dětské plenky zná každý. Víte ale, jak vznikly?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pampers známe určitě všichni bez výjimek. Jsou totiž mezi plenkami něco jako Conversky mezi teniskami. Těchto plenek se prodává nejvíce kusů ze všech značek po celém přebalovacím světě! Cesta k co možná nejdůmyslnější podobě byla nesnadná. Komu vděčíme za první jednorázovou plenku?

50. léta a 60. léta

Chlapík jménem Victor Mills pracoval pro společnost Procter & Gamble a měl novopečeného vnuka, se kterým rád trávil volný čas. Jenže, nesnášel přebalování! Vymýšlel snazší způsob, jak si tuto nepříjemnou činnost usnadnit. Rozhodl se přijít s inovativním nápadem vytvořit první jednorázové plenky. Jeho odhodlání a spolupráce kolegů dali vzniknout Pampers!

Brzy se první jednorázové plenky představily v obchodních domech, supermarketech a drogeriích po celých Spojených státech. Vynález, který udržuje děti suché a rodiče šťastné. Svět jásal! Problémem bylo, že nikdo přesně nevěděl, kam plenky Pampers naskladnit. Plenky byly v této době tak odlišné, že se mohly nacházet v sekci s toaletními potřebami, v uličce s potravinami, v části s papírnickým sortimentem a dokonce i v lékárenské sekci. Tak kam s nimi?

Klepněte pro větší obrázek

70. léta a 80. léta

Plenky své místo našly mezi hygienickými potřebami. Novinkou byl pásek, aby se rodiče mohli v rychlosti podívat, co se děje v plence a zachránit tak případnému nahmátnutí nechtěného. Dochází také k navrhování batolecí velikosti plenek Pampers, extra savých plenek na den, vylepšených plenek pro novorozence, vatovaných plenek a kojenecké velikosti speciálně pro předčasně narozená miminka.

V tomto období docházelo ve světě k velkým změnám. I v tom plenkovém. Například výhodná balení! Protože ve skutečnosti nikdy nemáte plenek dostatek, lidé si oblíbili tuto variantu. Vznikla první tenká plenka vyrobená s absorpčním gelovým materiálem; s elastickým utěsněním kolem nožiček; s pásky, které lze opakovaně zapnout; a s měkkou výstelkou. Do té doby nevídaný komfort!

Klepněte pro větší obrázek

90. léta a současnost

V 90. letech spatřily světlo světa extrémně suché a tenké plenky, které nasákly vlhkost do jádra a tam ji uzamkly, aby mohly následně absorbovat ještě více tekutiny.  A nesmíme zapomenout na úplně první natahovací postranní pásky! To aby byly plenky ještě pohodlnější a praktičtější pro rodiče.

Nejnovější vychytávkou jsou plenky, které dýchají – ano, dýchají! A plenky Premium a Baby-Dry, ty obsahují ochrannou vrstvu s pleťovým mlékem, která napomáhá udržet malé zadečky jemné a hladké. Otec Pampers Victor Mills by se nestačil divit!

Soutěžní otázka:

Jak se jmenuje vynálezce Pampers?

b) Victor Mills

Balení plen Pampers a roční předplatné časopisu Maminka vyhrála Michaela Žáčková z Křemže, gratulujeme!

Soutěž probíhala ve dnech od 20. 2. 2017 do 26. 2. 2017, pravidla naleznete zde.

Témata: Pleny, Pleny na Heureka.cz