Maminka.czPlodová voda

Vše o plodové vodě: Co když je jí málo nebo naopak moc?

Martina Machová 21.  10.  2019
Co se stane, když odteče předčasně? Proč je jí někdy málo anebo moc? Co všechno může naznačovat větší objem plodové vody? Z čeho se skládá?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Voda tvoří takřka 70 % naší hmotnosti a 90 % objemu krve, bez vody vydržíme na živu zhruba 3 až 4 dny (dle podmínek), bez vody by nebyl na planetě Zemi život, ostatně život na pevninu prý přišel z vody, z oceánu. Je až symbolické, že i každý z nás, než se poprvé nadechl, strávil několik prenatálních měsíců právě ve vodě – podobně jako první organismy na úsvitu lidstva. I ona úžasná tekutina, v níž jsme se jako rychle se rozvíjející plod vznášeli, koupali, houpali, a dokonce ji i pili, je z 99 % tvořena obyčejnou či spíše neobyčejnou vodou!

V obchodě i v kanceláři. Svěřily jste se nám, kdy vám praskla plodová voda

Báječná plodovka: nápoj i ochránce

Na ostatní látky obsažené v plodové vodě tedy zbývá okolo 1 % složení – to doplňuje glukóza, bílkoviny, močovina, kreatin a minerální látky. Ve zcela sterilní „plodovce“ jsou kupodivu přítomné i kožní buňky z povrchu těla plodu, jemné chloupky lanuga, mázek z pokožky a později i moč plodu. Ten plodovou vodu zhruba od 5. měsíce prokazatelně polyká. Je až neuvěřitelné, jak chytře to má příroda zařízené; plodová voda vyplňující dělohu totiž dokonale vyplní prostor, který plod potřebuje pro svůj vývoj i „skotačení“. Navíc vodní prostředí obklopující plod jej chrání před infekcemi i vnějšími vlivy. A nejen plod, ale i pupečník a placentu! Plodová voda pak pomáhá i při samotném porodu, dává signál o jeho průběhu, zvlhčuje plodové cesty a pomáhá k jejich šetrnému otvírání.

Píchnutí plodové vody nemusí být vždy prospěšné. Proč?

Když odteče předčasně…

V některých případech se stává, že tato podivuhodná tekutina odteče dříve, než by měla, než začnou samotné kontrakce a spustí se porodní proces. A to je pochopitelně pro plod a těhotenství velmi závažná situace, která vždy končí předčasným porodem děťátka. Stav je závažný úměrně pokročilosti těhotenství, v některých případech dokonce nemusí jít o porod, ale bohužel o potrat.

Nejčastějšími příčinami jsou: poševní infekce a vícečetná těhotenství, rizikovým faktorem je i předčasný odtok „plodovky“ a předčasný porod v předcházejícím těhotenství, nedostatečnost děložního hrdla a předchozí operační výkony na něm (konizace a podobně). A pozor, pravděpodobně rizikové je i kouření! Předčasný odtok neprovází kontrakce a odtékající vody nemusí být ani příliš mnoho. Velice závažné bývá, je-li plodová voda zkalená či zapáchající! Při jakémkoliv podezření na předčasný odtok plodové vody je naprosto nezbytné kontaktovat lékaře!

Předčasný porod: Nikdo na světe ho neumí zastavit, říká porodník

Když je jí moc anebo málo

Množství plodové vody se během těhotenství pochopitelně mění, na konci jí bývá až 700 ml. Někdy se však stává, že je „plodovky“ více (polyhydramnion) anebo naopak méně (oligohydramnion), než je v dané fázi těhotenství obvyklé. Na vině může být infekce, skryté vady plodu nebo anatomické zvláštnosti dělohy. Je-li vody více, bývá maminka zpravidla odeslána na orální toleranční test, který zjišťuje, zdali netrpí těhotenskou cukrovku. Není však žádnou výjimkou, že se příčina nedostatku či nadbytku jednoduše neobjeví, i tak v mnoha případech proběhnou těhotenství i porod bez problémů.

Odběr plodové vody: Je důvodem ke strachu a jak zákrok probíhá?
Témata: Těhotenství, Porod, Gynekologie a porodnictví (poradna), Těhotenství týden po týdnu, Placenta, mázek, Plodová voda, Objem krve, Plod, Odtok, Kontrakce, Voda, Infekce, Moc, Předčasný porod, Malo, Co když

Video