Maminka.czDěti a nemoci

Vše o zápalu plic: Poznáte ho vždy podle bolesti na hrudi a kašle?

Martina Machová 3.  12.  2019
Není zápal jako zápal, typů zápalu plic je vícero. Někdy probíhá nemoc bouřlivě, jindy dítko nemusí ani příliš kašlat a mít vysoké teploty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zápal plic (zánět plicní tkáně, pneumonie) je v dětském věku vcelku častým onemocněním dolních cest dýchacích, naštěstí již však dobře léčitelným. I tak ale může v některých případech být u oslabených jedinců a kojenců nebezpečnou chorobou s nedobrou prognózou. Zápal plic se často rozvine jako „pokračování“ zánětu průdušek, kdy se zánět šíří z průdušek dál do plic. Někdy se tato nepříjemná nemoc objevuje coby komplikace jiného infekčního onemocnění, kupříkladu neštovic nebo chřipky.

Méně známou i méně častou příčinou zánětu v plicích je též vdechnutí drobného předmětu (kousku oříšku apod.) či otrava toxickou těkavou látkou. Jelikož v pozadí zánětu plicní tkáně obvykle postává početný „roj“ bakterií, nejčastěji asi pneumokoků, léčí se tato nemoc obyčejně antibiotiky. Nicméně u nejmenších kojenců bývá kupodivu častější virový zánět než bakteriální. A aby toho nebylo málo, mnohdy jsou původci zápalu plic původu smíšeného! Kupříkladu bakterie škodí spolu s viry anebo se nemocnému o „zábavu postará“ více typů bakterií nebo dokonce zákeřné parazitické chlamydie.

K čemu je CRP test a co všechno umí odhalit? Rychle ukáže, zda dítě potřebuje antibiotika!

Nejčastější příznaky aneb líčka jako jablíčka

  • Zpočátku obvykle mírný kašel, který se v průběhu nemoci mění. Zatímco lehký zánět charakterizuje kašel bez zrychleného dýchání i dušnosti, u středně vážného zánětu se ke kašli druží zrychlené dýchání. Těžký zápal plic se pak kromě kašle manifestuje i rychlým dýcháním s dušností. Kašel může být jak mokrý s hnisavým hlenem, tak i suchý dráždivý.
  • Nemocné děti mívají obvykle výrazně červené tváře – líčka jako jablíčka.
  • Zápal plic doprovází též velká únava a noční pocení.
  • Pochopitelně se dostavuje i horečka, v některých případech ale může jít i o mírnější teplotu.
  • Nemocní si často stěžují i na bolest na hrudníku nebo dokonce v rameni! Výjimkou není ani bolest hlavy a břicha.
  • Chlamydiový zápal plic může příznaky připomínat obyčejný zánět nosohltanu s nehnisavým zánětem spojivek. V takovém případě bývá dokonce poslechový nález na hrudníku zcela normální!
Zánět spojivek u dětí se nevyplatí podceňovat. Jak ho poznáte a kdy vyrazit k lékaři?

Stanovit diagnózu nelze „šup, šup“

Při podezření na zápal plic bude pacient odeslaný na rentgen a mnohdy i na ultrazvuk, „CRP“ diagnostika zánětu a poslechové vyšetření je samozřejmostí, stejně jako odběr a rozbor krve. Své místo zde mají i výtěry nosíku a také rozbor vykašlaného hlenu. Nicméně stanovení diagnózy si vždy vyžádá nějaký čas, neboť příznaky a původci mohou být neobyčejně pestří.

Léčba, úleva, pomoc

Děti, u nichž nemoc probíhá hladce, bývají léčené doma, nejčastěji antibiotiky, v ideálním případě přímo dle typu bakterie, která má nemoc na svědomí. Malí kojenci však mohou být při zápalu plic hospitalizovaní a antibiotika se jim dávkují rovnou do žil. Všem pacientům však pomáhá vlhčí vzduch, hlava ve vyvýšené poloze vůči tělu a při teplotě nad 38 stupňů se též doporučují léky proti horečce. Své místo mají i léky na kašel a případně též na uvolnění nosíku.

Nákaza pneumokokem: Hrozí záněty průdušek, zápal plic i meningitida
Témata: Zdraví, Kojenec, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Bolest, Kašel, Bakterie, Plíce, Zápal plic, Výtěr, Zánět, Pneumonie, Zápal, Hruď, Zdraví na Heureka.cz