Maminka.czJen pro maminku

Vše pro dětičky…

Zuzana Labudová 18.  3.  2010
Určitě tušíte, že s rodičovstvím se váš život od základu změní. Ale jste připravena na to, že se novoty dotknou převážně vás? Nebylo by vhodné, podělit se o ně spravedlivě s partnerem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bylo mi už pětatřicet, když mě můj druhý muž přesvědčil, že naše děti z předchozích manželství mu nestačí a že by bylo skvělé, mít ještě dítě spolu,“ vzpomíná Jana z Brna. „Řekla jsem si, že je to asi poslední šance a že bych si to jednou mohla vyčítat, nebo by to mohl manžel vyčítat mně, a šla jsem do toho. Otěhotněla jsem prakticky hned a celé těhotenství mě můj muž neuvěřitelně rozmazloval – jezdili jsme na výlety, zahrnoval mě pozornostmi od ovoce po šperky a pořád štěbetal, jak se strašně těší a jak se od malého nehne na krok,“ říká Jana.

Manželův zájem však příliš dlouho nevydržel. „Lapidárně řečeno – vydrželo mu to přesně tři týdny. Syn se narodil na Mikuláše a na Štěpána odjel můj muž s kamarády na hory lyžovat. Tehdy jsem to moc nevnímala, v šestinedělí jsem měla dost starostí sama se sebou a hlavně jsem tu měla maminku, která mi s radostí pomáhala. Když se však manžel vrátil, začalo mi docházet, že na malého budu víceméně sama – a to dodnes vnímám jako podvod, protože se mi do pozdního mateřství už moc nechtělo,“ přiznává Jana.

„Samozřejmě netvrdím, že by se o syna měl starat především manžel, protože hlavně on chtěl dítě – i když si dovedu představit, že kdybych ho k otcovství přesvědčila já, určitě by mi něco takového minimálně naznačil. Dokonce si ani nemyslím, že bychom se měli starat o dítě přesně napůl, já přece byla na mateřské, a navíc si myslím, že pro miminko je máma opravdu nejdůležitější. Ale ještě teď po deseti letech mě nebetyčně štve, že se po narození syna absolutně neomezil – dál chodil jednou týdně s kamarády na pivo, jednou týdně hrát hokej a pak do sauny, a pokud chtěl jít ještě někam jinam, jednoduše mi to jen oznámil, třeba pět minut předtím, než odcházel,“ stěžuje si Jana.

Koneckonců to zná většina z nás – zatímco u nás žen se tak nějak samozřejmě předpokládá, že jsme vždy doma s dětmi, a chceme-li si náhodou někam vyrazit, musíme si to s velkým předstihem domluvit a zařídit hlídání, muž prostě doma buď je, anebo je někde jinde. Řešení je prosté. Jako v jiných oblastech, ani tady většina mužů nechápe náznaky – na nesmělé povzdechy, jak bychom taky rády někdy někam vyrazily, ale nejde to, když máme věčně na krku ratolesti, málokterý muž zareaguje. Pokud tedy chcete, aby se partner do výchovy zapojil aktivněji a vy jste si taky mohla zajít s kamarádkou třeba do kina, musíte si o to jednoduše říct. Pozor ale na výtky a ostentativní nespokojenost – ideální je, když prostě popíšete svoje pocity: Jsem strašně unavená z toho věčného stereotypu kolem dětí a moc by mi pomohlo, kdybych si občas mohla zajít s kamarádkou na kafe nebo se jít prostě jen sama projít…

Doma budeš!

Z pohledu dnešní emancipované ženy ještě bizarnější problém řešila na mateřské Karolína (32). Její muž se sice o synka láskyplně staral a Karolína měla poměrně dost času pro sebe, zároveň ale její partner těžce nesl, že se matka jeho dítěte po porodu nezavřela doma a nečekala, až se muž vrátí z práce. „Přiznávám, že jsem měla trochu strach, že si Adam najde k našemu dítěti cestu, teprve až bude trochu větší, až se s ním třeba bude moci domluvit. Proto mě moc příjemně překvapilo, jak se mu věnoval hned od narození a jak mě ve všem kromě kojení zastal. Po půlroce jsem přestala kojit a manžel sám přišel s tím, že se synkem pojede na víkend ke své matce, abych si trochu odpočinula. Přivítala jsem to a ten víkend si fakt užila.

Jenže když se Adam s malým vrátil a já mu s nadšením vyprávěla, že jsem byla cvičit, na obědě s kamarádkou a sobotní noc jsem protancovala, odpovědí mi byla ledová sprcha. Prý se nestará o dítě proto, abych si někde trajdala a flámovala, ale proto, abych si odpočinula. Snažila jsem se mu vysvětlit, že si potřebuju odpočinout hlavně psychicky a že jsem si během těch dvou dní úžasně vyčistila hlavu a na oba jsem se už hrozně těšila. Bohužel mě vůbec nepochopil a týden se mnou nemluvil,“ nezakrývá Karolína hořkost. Nakonec jejich spor tak nějak vyšuměl a Karolína se naučila neříkat manželovi o všem, co podnikla v době, kdy měla čas jen pro sebe. Doma má relativní klid, přesto v ní zůstává špatný pocit – jednak z toho, že manželovi neříká celou pravdu, a hlavně z toho, že ji manžel nechápe.

Více se dočtete v aktuálním čísle časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Jen pro maminku, Dětičky, Ledová sprcha, Poslední šance, Předchozí manželství, Špatný pocit, Relativní klid