Maminka.czZdraví

Všechno, co byste měli vědět o vlašských ořeších

Reklama 4.  5.  2021
Kdo by neznal vlašské ořechy. Jsou dobré, praktické na výlety a hodí se i jako součást pohoštění pro návštěvy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Věděli jste ale, že vlašské ořechy jsou považovány za superpotraviny? Jsou totiž skvělým zdrojem vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Přesto ale podle svého vzhledu tak nevypadají. 

Konzumací i jen jedné hrsti vlašských ořechů denně svému tělu dopřejete množství látek potřebných pro správné fungování vašeho těla. Následující řádky vás zavedou zpět do pravěku, neboť si na nich pochutnávali i naši předci, v době Antiky je uctívali jako symboly mužství – a nyní se právem chlubí zařazením mezi superpotraviny.

Lahůdka již od pravěku a symbol mužství

Vlašské ořechy jsou oblíbenou pochoutkou již od dob pravěku. V antickém Řecku a Římě byly symbolem mužství a plodnosti, což se díky odborným studiím skutečně potvrdilo. Vlašské ořechy totiž mají pozitivní vliv na kvalitu a množství spermií. Stále probíhají výzkumy, které mají za úkol zjistit, zda by mohla konzumace vlašských ořechů pomoci párům, které mají problémy s početím.

Zdravotní přínos vlašských ořechů

Vlašské ořechy vám dodají energii, sníží hladinu cholesterolu v krvi, nadopují vás antioxidanty, vitaminy a minerály. Obsahují rovněž mastné kyseliny, a co se týče obsahu omega-3 mastných kyselin, mohou se pochlubit jejich nejvyšším obsahem mezi všemi druhy ořechů. V neposlední řadě jsou plné:

  • draslíku,
  • hořčíku,
  • vápníku,
  • zinku,
  • selenu,
  • železa.

A pokud trpíte cukrovkou, nemějte obavy, jsou vhodné i pro diabetiky. Díky vláknině, která se ve vlašských ořeších nachází, budete mít i lepší trávení.

Loupané, drcené i ochucené

Nejvíce obtěžující části týkající se konzumace vlašských ořechů je jejich loupání. Naštěstí existují obchody, ve kterých si „vlašáky“ můžete koupit již loupané. Vlašské ořechy Svět plodů jsou dokonce k sehnání i bez slupek. Pomocí metody blanšírování jsou zbaveny slupek – a konzumenti se tak nemusí obávat jakýchkoli částí zaseknutých mezi zuby. Mezi další oblíbené varianty úpravy vlašských ořechů patří blanšírování v bylinkách a karamelu.

Klepněte pro větší obrázek

Skvělí pomocníci při pečení

Jestliže se v kuchyni pohybujete rádi a pečení je vaše oblíbená činnost, neváhejte si pořídit vlašské ořechy ve velkém balení. Proč? Při nákupu většího množství je totiž větší šance, že k jejich nákupu budete moci využít i různé slevy. A i relativně velké balení vlašských ořechů se dočká využití v kuchyni. Přidávají se nejenom do těsta na vanilkové rohlíčky, nesmí chybět v klasickém štrúdlu, jsou součástí drobenek na koláče a skvěle se hodí i v podobě křupavého elementu do salátů. Koupit je můžete samozřejmě i drcené.

Občerstvení pro návštěvy i svačina do školy

Vlastníte nějaké dekorační mísy? Pokud ne, popřemýšlejte nad jejich koupí. Můžete je totiž využít k servírování vlašských ořechů a rovněž v nich ořechy uchovávat. Dětem zase prospějí vlašské ořechy jako součást školní svačiny. Podle výzkumů totiž pomáhají s vývojem dětského mozku, a pozitivní vliv mají také na psychiku, zlepšují paměť a pomáhají i při učení.

Jak skladovat vlašské ořechy

Díky vysokému obsahu tuku vlašské ořechy rychle žluknou. Proto je vždy skladujte v uzavíratelných nádobách na chladném místě. V lednici v nepropustném obalu či misce vydrží klidně i půl roku. Pokud už dopředu víte, že množství ořechů v nejbližších šesti měsících nespotřebujete, uložte je do mrazáku, kde se dají uchovávat až po dobu jednoho roku.

Dopřávejte si hrst vlašských oříšků každý den a uvidíte, že na sobě budete pozorovat jejich pozitivní vliv. Zlepší se vám paměť i nálada a budete se i lépe soustředit.

Témata: Zdraví, Prezentace klienta, Reklama, Zdraví na Heureka.cz