Maminka.czBatole

Všechno nejlepší!

Monika Kosová 20.  7.  2009
Všechno nejlepší!
Narozeniny jsou každoročně nejdůležitější událostí. Víte, jak uspořádat dětskou oslavu pro vaše nejmenší tak, aby byla opravdu vydařená a nezapomenutelná?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Oči malého oslavence se vždycky rozsvítí, když mu přinesete dort se zapálenými svíčkami a předáte zabalené dárky. Ale to by bylo na sváteční atmosféru málo, nemyslíte? Záleží samozřejmě na tom, kolikáté narozeniny vaše děťátko slaví, ale vždy je důležité dát mu najevo, že tento den je neobyčejný.

Hezky se oblečte, připravte pohoštění, pozvěte dětské i dospělé hosty, naplánujte program pro nejmenší a nezapomeňte na fotoaparát, kameru a dekorace. Slavnostní tabuli by měla tvořit vedle pochutin pro dospělé hosty také dětská jídla. Vyhněte se však zbytečným cukrům, tvrdým nebezpečným bonbonům a nezdravým brambůrkám. Nakrájejte dětem do plastových mističek dobroty, které mohou vzít jen tak do ruky a chroupat. Skvěle se hodí mrkvička, kukuřičné křupky, salátová okurka a podobně.

Pokud už jsou děti větší, můžete použít i zábavné dekorace, pozor však, aby byly bezpečné.

==== Jedna party za druhou====

Někteří rodiče oslavují narozeniny svého dítěte několikrát – s prarodiči, s ostatními příbuznými, s přáteli... Jiní uspořádají jednu velikou party a tam pozvou všechny najednou. Podle dětské psychložky Barbory Krčmářové má každý z těchto způsobů něco do sebe. Pokud uspořádáte velikou oslavu se všemi příbuznými a přáteli, vtisknete jednomu jedinému dni punc naprosté originality a nezapomenutelnosti.

Vystavujete se ale riziku, že dítě bude velkým množstvím hostů zahlcené, což celkový dojem z oslavy spíše zhorší. Ani hosté samotní nemusejí být úplně spokojení, zvláště pokud se vzájemně neznají. Oslava na několikrát je tedy vhodnější.
Dítě obvykle nepřemýšlí nad tím, proč se jeden den narození oslavuje v průběhu několika dnů, a pokud ano, lze mu to jednoduše vysvětlit. S každou další oslavou lépe chápe, na co se může těšit a co se od něj očekává.

Rodičům to naopak umožňuje pozvat všechny, kterých se to týká, bez rizika, že se dítě bude cítit přesycené. Party tedy klidně rozložte na více dní, jednu z nich však naplánujte na Den D.
Narozeniny jsou samozřejmě nezapomenutelnou událostí také pro rodiče. Aby se vám vzpomínky nezamlžily, pěkně si svého oslavence vyfoťte.
A tím není myšleno pouhé zdokumentování oslavy, které je bezesporu také důležité.

Zkuste tentokrát aranžovanou fotografii. Vzpomínáte si, jak jste se fotili vy, když jste byli malí? Pěkně jste seděli ve fotografickém ateliéru u dortu s jednou svící a tvářili se roztomile vykuleně. Takový snímek můžete vytvořit i v domácím prostředí. Posaďte dítko na velký stůl se světlým pozadím, vedle něj položte dort a stiskněte spoušť.

Do rodinného alba pak můžete zařadit každý rok podobnou fotografii a s odstupem let s dojetím vzpomínat, až vaše batolátko vyroste v urostlého muže nebo krásnou ženu.

==== Překvapení ====

Každý rodič chce svému maličkému udělat radost hezkým dárkem, to je jisté.
Zkuste mu však koupit nějaký originální a nejlépe kreativní.
Vyvarujte se tentokrát panenek, autíček a plyšáků a zkuste zajímavou a tvořivou stavebnici, zvukovou hračku nebo třeba modelínu. Dárky vybírejte podle osobnosti dítěte. Zaměřte se na to, na koho nebo na co si vaše dítě rádo hraje a co ho zajímá. Hračka by měla dítě motivovat, vyvolávat v něm pozitivní emoce a představivost.

Měla by ho také rozvíjet a učit ho něco nového. Za hračku nemusíte utrácet tisíce, počítejte s tím, že se dříve nebo později rozbije. Dárky pěkně zabalte a pamatujte na to, že jich nemusí být mnoho, aby dítě nebylo zahlcené. Pokud jsou na oslavě přítomny i další děti, nezapomeňte obdarovat také je. Úplně postačí nějaká maličkost (například větrník, balonek nebo bublifuk), která udělá radost všem.
====Oslava podle věku ====

0.narozeniny

Narození jsou vlastně nulté narozeniny.
Den, kdy vaše děťátko přijde na svět, a po celý život si ho bude připomínat a oslavovat. Miminko samozřejmě v tu chvíli nevnímá nic a důvod k radosti mají spíš rodiče a jim blízké osoby. Tradičně jsou obdarovávané maminky a oslavují tatínkové zapíjením miminka. Ženy za to, že přivedly miminko na svět, dostávají od svých partnerů většinou šperky.

Když porodila moje kamarádka třetího syna, dal jí manžel náhrdelník se čtyřmi perlami. Každá perla představovala jednoho syna a čtvrtá manžela. Napsal jí k tomu dokonce báseň, která nesla název Čtyři kluci na krku. Krásné, že? V některých rodinách se dokonce koná oslava miminka, když se žena vrátí z porodnice. Někdy je však lepší vydržet několik měsíců, než si maminka zaběhne svůj režim nebo alespoň než přečká šestinedělí.

1. narozeniny

Jsou děti, které slaví své první jubileum, schopné vnímat, že se na jejich počest pořádá oslava?
Narozeninová party je mimořádnou událostí vždy. Ta první je ale přece jen podstatnější pro rodiče, příbuzné a známé než pro dítě samotné. V tomto období ještě není dítě schopno pochopit abstraktní pojmy s tím spojené – narozeniny, narození, jeden rok. Naprosto přesně ale vycítí, že se děje něco mimořádného. Uspořádat oslavu má tedy v každém případě smysl.

Není však nutné, dokonce ani žádoucí, aby byla jakkoli velkolepá. Nemá ani smysl chystat nějaká velká překvapení. Naopak dítěti vysvětlete, co se oslavuje, připravte ho na to, co ho čeká. Více než slova samotná dítěti prozradí slavnostní výraz, množství příprav a mimořádná atmosféra.

Dítě je středem pozornosti, možná může to, co se jindy zakazuje. I přes veškerou mimořádnost tohoto dne je dobré dodržet alespoň rámcově zaběhlý režim, nebo bude jediným výsledkem rozmrzelé dítě a vystresovaní rodiče.

Hosté by měli být výhradně ti, které dítě dobře zná. V jednom roce je v podstatě jedno, zda jsou to dospělí či děti. Jejich množství záleží na tom, jak je dítě adaptabilní a jak moc je zvyklé na společnost. Dort můžete upéct doma anebo ho koupit, rozhodně by to ale neměla být sladká bomba. Pěkně ho nazdobte a připravte si foťáky, tenhle moment rozhodně nesmíte propásnout.

„Když měl Matýsek svůj první dort s jednou hořící svíčkou, jen u něj stál s široce otevřenýma očima i pusinkou a ukazoval na něj prstem. Fascinovala ho hořící svíčka. Všichni kolem přihlíželi s připravenými kamerami a sledovali, jak se okouzleně přibližuje k dortu. Nakonec se téměř dotknul plamene a poznal, že pálí. Od té doby svíčku raději sfoukává,“ líčí zážitky s první oslavou svého syna maminka Martina.

2. narozeniny

A je to tady, vaše batole slaví své druhé jubileum.
Tentokrát už více vnímá prostředí a mimořádnost tohoto dne, takže mu rozhodně vystrojte pěknou, veselou a barevnou oslavu. Zahradu nebo místnost vyzdobte nafouklými balonky a připravte si dětské písničky na cédéčku. Děti v tomto věku ještě neudrží pozornost, takže ideální zábavou pro ně je, když jim připravíte dětské pískoviště s hračkami anebo nafukovací bazének plný balonků.

Už vaše batole objevilo bublifuk? Pokud ne, dejte mu ho v den druhých narozenin, určitě ho nadchne. V tomto období už dítě začíná být citlivé na svůj osobní prostor a intenzivně vnímá děti ve svém okolí. Pozvěte mu malé kamarády a nechte je hrát si a dovádět. Nesmí samozřejmě chybět dort.

Dva roky vyžadují dvě svíčky, ovšem tentokrát už je dítko dokáže sfouknout a věřte tomu, že ho to bude bavit. Kupte tedy raději delší svíce, protože je pravděpodobně budete zapalovat několikrát.

„Když Kája přišel na to, že když foukne, plamen zhasne, byl nadšený. Další půlhodinu jsme strávili tím, že jsem svíčku zapálila a on ji sfouknul.“ vyprávěla má kolegyně Ivana.

Připravte se také na to, že kousky dortu budou téměř všude. Oslavenec, ale i jeho malí hosté ho budou vesele rozpatlávat. Věřte, že se budete smát a s dojetím sledovat své batolátko, které se s rozevřenou náručí vrhne na nadýchaný dort a nadšeně do něj zaboří ručičky. Nechte ho, je to přece jen jednou za rok.

3. narozeniny

Jeden, dva, tři! První socializace a utváření osobnosti, to je charakteristika tohoto věku. Dítě mluví, běhá a velmi silně vnímá okolní svět i samo sebe. A už se nemůže dočkat oslavy svých třetích narozenin, která by měla být opravdu velkolepá.

Dobře se na ni připravte, aby stála za to. „Našim dvojčatům, Klárce a Tomáškovi, jsme uspořádali zahradní party. Pozvali jsme jejich kamarády a připravili jim pohoštění. Dvojčata dokonce pomáhala s výrobou jednohubek.

Moc je to bavilo. Vymyslela jsem jim spoustu her na celé odpoledne. Pak přišel na řadu dort, vlastně dorty, každý měl jeden z různých druhů ovoce. Zapíchla jsem do nich speciální ohňostroj a Klárka s Tomáškem jen užasle kouleli očima,“ vzpomíná maminka Lucie. Promyslete si program, aby se děti nenudily. Můžete jim zahrát maňáskové nebo loutkové divadlo nebo uspořádat karnevalovou party.

Stačí koupit speciální barvy na obličej a jako mávnutím kouzelného proutku budete mít na oslavě spoustu krásných zvířátek a pohádkových postaviček. A co třeba klaun? Buď za něj převlékněte některého z přítomných dospělých, anebo si ho objednejte (například na www. mojeparty.cz). Myslete však na to, aby nebyl příliš přezdobený, aby se ho děti nebály. Úplně postačí, když bude mít legrační červený nos, velké boty a barevné oblečení.

Paruka a nápadný make-up by mohly malé oslavence spíš vyděsit. Ověřte si, jestli se šašek umí s dětmi bavit a dokáže udělat zábavu. Pro dětskou party se nabízí také možnost oslavy v restauraci nebo dětském koutku.

„Kristinka miluje děti a společnost, a tak jsme její třetí narozeniny oslavili v jejím oblíbeném dětském koutku.
Připravili nám to celé na klíč, jen jsem řekla, co chci, a o nic se nemusela starat, samozřejmě kromě dárků a pozvání přátel. Měli jsme pro sebe speciální vyzdobený salonek, Kristince přinesli dort, dali jí malý dáreček a dokonce si s ní přišel zatancovat velký plyšový medvěd, se kterým se potom všechny děti nadšeně fotily,“ popisuje oslavu mimo domov další z maminek. Nezbývá než popřát hodně štěstí, zdraví a hlavně radosti.

----
==== Jaký dort upéct dětem? ====

Dorty jsou nezbytnou součástí dětských oslav. Tuto tradici lze jen těžko přehodnotit, byť z hlediska zdravé výživy by nebylo nic moudřejšího. Zbavili bychom se přebytečných cukrů, živočišných tuků a hromady přídatných látek (barviv...).

Ruku na srdce, kdo peče dorty jen ze samých zdravých surovin? Kdo se obejde bez ořechů, doslazování, živočišného másla? Přitom je to tak jednoduché – k upečení korpusu můžete použít jen rostlinné tuky a k ozdobení použít výhradně přírodní suroviny. Volte raději šlehaný bílek, tvaroh, tvarohový krém, želatinu, kvalitní čokoládu (resp. kakao) a především všechny druhy čerstvého ovoce, můžete použít i kompoty a domácí nepřeslazené marmelády. Pozor na šlehačku, barviva, cukerné polevy, fondánové ozdobičky, ale i levnější mouky, větší množství žloutku a tak podobně.

Vyhýbejte se také čemukoli, co by mohlo malé dítě vdechnout, včetně ozdob, které se ani nedají sníst (figurky, deštníčky, korálky). Naprosto nekompromisně by se neměly používat nerozemleté ořechy, a to minimálně do tří let věku. Doporučuji třeba mrkvový dort ozdobený meruňkami a broskvemi nebo tvarohové náplně v piškotovém těstě (tzv. cheesecake). Dá se na ně malovat i sochařit a hodí se k nim drobné ovocné plody různých barev.


Maminčin odborník Mgr. Barbora Krčmářová pracuje jako školní psycholog se zaměřením na speciální pedagogiku (poruchy učení a chování, hyperaktivita)

====Dárky a dárečky====

Ke každé správné narozeninové oslavě dárečky bezesporu patří. Už při té první je obdržení dárků jedním z hlavních znaků toho, že jde o naprosto výjimečný den. Dárek by měl přinést každý narozeninový host, to děti obvykle velmi pozorně kontrolují. Způsob předání by měl proběhnout slavnostně, nejde jen o povinnost položit dárek někde stranou. Po celé předškolní období je však naprosto lhostejná jeho hodnota.

Dítě velmi často vnímá pouze akt rozbalení, co je uvnitř, ani nepostřehne. Některé děti hodnotu dárku měří jeho velikostí, čím větší dárek tedy dostanou, tím lépe, nehledě na to, zda stál dvě stě korun nebo dva tisíce.

Rodič by měl všechny dárečky, které dítě dostalo, seskupit a po skončení oslavy, v klidu, je s dítětem znovu probrat, popsat a vyzkoušet. Rozhodně nepodceňujte dětská přání. V předškolním období bývají velmi prchavá, pokud o něčem dítě mluví delší dobu, stojí za to se nad koupí zamyslet nebo alespoň promluvit s dítětem o tom, proč se tato věc kupovat nebude, aby nedošlo ke zbytečnému zklamání.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Pohoštění, Šašek, Zahradní party, Ostatní příbuzný, NEJ, Bublifuk, Paruka, Sašek, Malý dáreček, Výjimečný den, První dort, Oslavenec, Školní psycholog, Červený nos

Video