Vši: pijí nám krev

Doslova i obrazně. Vši jsou totiž pěkně neodbytné potvory...
Vši: pijí nám krev
“Mami, Fanda a Kája z naší školky mají v hlavě zvířátka. Jmenují se vši a ty mi máš prohlídout vlásky,“ oznámila Anička. A co následovalo? Samozřejmě nejprve zděšení a pak zdlouhavý úporný boj s odolným parazitem.

Je to ostuda?
Vzhledem k tomu, že dle statistik výskyt vší stoupá a navíc jsou stále méně citlivé na dostupné hubící prostředky, je pravděpodobné, že se veš usídlí i ve vlasech těch, kdo úzkostně dbají na hygienu. Navíc v dětském kolektivu lze přenosu jen těžko zabránit. Pozitivní je, že veš není zdraví nebezpečná.

Seznamte se
Veš dětská nebo také vlasová či hlavová je dlouhá dva až čtyři milimetry a samička klade denně tři až čtyři stříbřitě bílá vajíčka (hnidy), která důmyslně připevňuje k vlasu těsně u pokožky obvykle v místech za ušima a v zátylku. Během svého třítýdenního života tak vyprodukuje přes stovku hnid, z nichž se líhnou larvy dospívající asi za dvacet dní. Živí se krví a právě bodnutí, které jejich sání předchází, způsobuje svědění pokožky.

Babské rady
Odborníci varují před některými starými recepty: použití petroleje může způsobit popálení pokožky, veterinární přípravky proti vším zase mohou vyvolat na kůži vyrážky či ekzém. Mezi méně drastické a údajně účinné receptury patří: směs 1 dl oleje a lžíce jablečného octa rovnoměrně nanesená na vlasy.

Tip na prázdniny
Chystáte dítě na letní tábor? Zjistěte si, jak jsou organizátoři na možný výskyt vší připraveni a po návratu domů dítěti hlavu důkladně prohlédněte.

Jak na ně?
V lékárně či v drogerii zakupte dezinfekční šampon (například Parasicose, Jacutin Gel) a aplikujte je podle návodu. Také prý pomáhá přidat do běžného šampónu pár kapek Tea Tree oleje.
 
Nepodceňte vyčesávání, bez něj se vší nezbavíte. Nejlépe to jde hustým hřebnem, tzv. všiváčkem proti směru růstu vlhkých vlasů. Vyčesávejte vši několikrát denně na bílý papír nebo do umyvadla a breberky pak postříkejte insekticidním přípravkem. Pozor - vyčesáváním na zem riskujete, že se vši rozlezou a brzy najdou nového hostitele.
 
Oblečení, ložní prádlo, ručníky důkladně a často perte, případně vyvařte.
 
Dbejte na prevenci a kontrolujte vlasy i ostatním členům domácnosti.
 
Neškrábejte svědící pokožku, aby se do kůže nezanesla bakteriální infekce.  

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články