Maminka.czČasopis Moje psychologie

Vůně domova

Pavla Millerová 11.  1.  2010
Vůně řezaných květin ve váze na stole, aroma umyté podlahy, vůně právě upečeného koláče, pach čerstvě natřených dveří. Jak voní vaše domácnost? A jak byste chtěli, aby voněla?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čich je údajně jedním z nejméně citlivých lidských smyslů, jeho síla však dokáže být ohromná. Naše čichové vjemy jsou totiž přímo spjaty s citovou a emotivní oblastí mozku, takže aniž bychom to chtěli, podvědomě máme spoustu vůní spojenou s již dříve prožitými situacemi nebo nějakými konkrétními místy. A čím jsme starší, tím máme voňavých asociací víc a víc. Podle odborníků ty nejintimnější z nich souvisí nejčastěji s osobními vztahy nebo s domovem.

Na návštěvě „jako doma“?

Každá domácnost je jiná. Na pohled mohou třeba vypadat úplně stejně, nikdy ale nebudou mít identické aroma. Typická „vůně domova“ je totiž u každé rodiny jiná a vždy velmi specifická. A každá na nás může mít jiný vliv. „Příjemné či nepříjemné pachy a vůně při vstupu do cizí místnosti zpravidla zaregistrujeme jako první, a často jsou proto důležitým kritériem v hodnocení celkového dojmu z daného prostředí i lidí, kteří v něm bydlí. Mohou také zásadně ovlivnit to, jak se budeme v daném prostoru cítit,“ říká psycholožka Ilona Javůrková a dodává: „Velkou roli přitom hraje to, co v nás konkrétn,vůně domova‘ evokuje. Většinou jde o emocionální smyslové zážitky z dětství, které nám připomínají bezstarostnost a bezpečí: vůně ranní kávy, čerstvě posečené trávy, právě vypraného prádla... Pokud podobnou vůni zaregistrujeme třeba u někoho na návštěvě, automaticky se tam cítíme „jako doma“. Stejně tak pokud máme v podvědomí nějakou vůni spojenou s negativním prožitkem a setkáme se s ní v cizím bytě, nebudeme se tam cítit úplně vítaní, i když se třeba může jednat o domov dobrých přátel,“ konstatuje Javůrková.

Řekni mi, v čem bydlíš

Charakteristický pach každé domácnosti je v mnoha případech spojen s „historií“ bytu. Některý voní novotou, jiný předchozími nájemníky, na vůni v domácnosti má vliv i zařízení, bytové textilie, to, zda máme koberec, či nikoli, množství zeleně, přítomnost domácího mazlíčka, používané čisticí prostředky a další. To vše se automaticky podílí na charakteristickém aroma prostředí bez toho, abychom do něj nějak zvlášť zasahovali. Chceme-li ale toto přirozené aroma změnit, není nic jednoduššího. Navíc výběrem vhodné vůně můžeme svou domácnost nejen zútulnit, ale také třeba navodit dojem čistoty a pořádku, v případě kanceláře zvýšit svou pracovní výkonnost nebo zlepšit soustředění.

Vůně na míru

Někdy k lepšímu aroma v bytě postačí otevřít dokořán všechna okna a pustit dovnitř čerstvý vzduch. Chceme-li ale díky vůním docílit i nějakého toho „vedlejšího efektu“, je nutné pro zpříjemnění domácí atmosféry sáhnout po speciálních přípravcích. Možností je přitom opravdu bezpočtu, stačí si jen vybrat.

* Vonné tyčinky

Nejsou jen součástí buddhistických rituálů, ale také rychlým prostředkem k provonění celé místnosti a pročištění vzduchu. Tradiční vonné tyčinky stejně jako jehlánky, tzv. františky, jsou obvykle vyráběny ručně z čistě přírodních surovin, jako je např. dřevo či kůra exotických stromů. Na trhu je ale i spousta syntetických výrobků, které mohou být podle odborníků zdrojem nebezpečných emisí a škodlivých chemikálií. Vonné tyčinky a františky nechte doutnat ve speciálním stojánku nebo zapíchnuté do nádoby s pískem, čímž si vytvoříte nejen funkční, ale i dekorativní prvek. Pozor na výběr konkrétní vůně, tyčinky mívají velmi výrazné aroma, takže nezapalujte najednou víc než jednu. Příliš intenzivní aroma by mohlo vést až ke kašli či pocitu nevolnosti. Některé druhy vůní mohou také ulpívat na věcech v místnosti ještě dlouho poté, co dohoří.

* Vonná svíčka

Velmi oblíbený způsob provonění bytu zejména nyní v zimních měsících, kdy díky aroma a tlumenému světlu, které zapálené svíčky vytvářejí, získáme velice příjemnou, poklidnou atmosféru. Na trhu najdeme klasické vonné svíčky v nejrůznějších velikostech, barvách a tvarech a také dekorativní, zdobené například kořením nebo květinami. Pro zajištění příjemné, dlouhotrvající vůně je v tomto případě dobré investovat do kvality. Luxusní parfémované svíčky, které se zhotovují ručně, jsou čistě přírodní a podle velikosti vydrží hořet až 60 hodin. Chcete-li si vytvořit svoji vlastní vůni, nechte v pokoji hořet dvě svíčky současně. Můžete spojit květinové vůně s ovocnými nebo sladké s kořeněnými. Jen pozor, pokud máte doma děti, dbejte na dostatečnou vzdálenost svíček od hořlavých materiálů v místnosti.

* Pot pourri

Francouzský výraz pro „všehochuť“ označuje směs sušených květů, lístků, koření a dřevin naaranžovanou v ozdobné misce. Ta představuje jednoduchý a velmi elegantní způsob, jak provonět svůj byt či šatník, a ještě tak vytvořit zajímavou interiérovou dekoraci. Některé prodávané směsi mohou být laděné do určité barvy, což oceníte, zejména pokud máte místnost zařízenou v jednom odstínu nebo když naopak chcete pot pourri použít jako kontrastní ozdobný prvek. Konkrétní směs můžete volit i podle obsahu použitých surovin. Např. do pánské pracovny se hodí elegantní směs šišek a dřevin, pro uvolněnou, romantickou atmosféru v ložnici jsou vhodné sušené okvětní lístky. V kuchyni či jídelně krásně vynikne pot pourri tvořené ořechy, sušeným ovocem, kořením, přičemž konkrétní aranžmá může korespondovat i s aktuálním ročním obdobím.

TIP:Pokud vůně přírodního pot pourri již vyprchala, můžete do vzniklé směsi pro zintenzivnění aroma nakapat esenciální olej.

* Aromalampa

Představuje spolu s pokojovým difuzérem univerzální variantu, která vydrží vonět déle, není tak agresivní, neulpívá na věcech a jejíž vůně se rozkládá pomaleji. Navíc se jedná o nejúčinnější způsob z hlediska překrytí nepříjemných pachů cigaret či z kuchyně. Aromalampa funguje na principu odpařování esenciálních olejů nakapaných do malého množství vody, kterou ohřívá plamen svíčky. Lampa by měla mít dostatečně hlubokou nádobku pro odpařování vody položenou co nejvýše nad plamenem svíčky, aby voda v odpařovači byla stále teplá, ale ne vařící. Do misky s vodou pak stačí nakapat 5–7 kapek vybraného éterického oleje, který provoní celou místnost. Konkrétní vůni můžete vybírat podle jejích účinků. „Dezinfekčně působí citron, máta nebo eukalyptus, soustředěnost a výkonnost podpoří rozmarýn. Na spánek vás naladí levandule, růže nebo heřmánek, jako afrodiziakum působí esenciální olej s vůní jasmínu, neroli či ylang-ylang,“ říká Julia Bechyňová, odbornice na aromaterapii, která v každém případě doporučuje při výběru silice dávat přednost 100% přírodním. Syntetické sice voní podobně, ale nemají žádnou biologickou aktivitu, takže na naše smysly nijak nepůsobí.


POZOR NA CHEMII

Při výběru konkrétní vůně se však neřiďte pouze tím, jestli je vám dané aroma příjemné. Důležité je zjistit, zda jsou vůně vyrobeny na bázi syntetické, či přírodní. Klasická vůně ve spreji či gelu může být sice příjemná a levná, ale vůni z přírodních materiálů se kvalitou nevyrovná. Navíc některá běžně dostupná vonítka mohou být riziková i z hlediska zdraví. Studie EU a Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze prokázala, že většina běžně dostupných osvěžovačů vzduchu, mezi nimiž nechyběly ani výrobky známých značek, totiž spolu s vůní vypouští do vzduchu i koktejl chemických látek, jako je např. toluen, xyleny nebo styren, které mají prokazatelně negativní účinek na lidské zdraví. A není to jen nepříjemná bolest hlavy, která se v případě syntetických vůní často objevuje. Asi polovina testovaných výrobků prokazatelně uvolňovala benzen, jenž negativně ovlivňuje krvetvorbu v kostní dřeni a může vyvolat některé druhy leukemie. Naše rada proto zní: ať už zvolíte jakoukoli vůni, vsaďte raději na aroma přírodní. Do bytu, do auta i kanceláře.

VOŇAVÉ TIPY

  • Velmi rychlý a praktický způsob provonění celého bytu představuje tzv. parfém do domácnosti. Na rozdíl od klasického spreje z drogerie bývá jeho složení bez podpůrných chemikálií a díky obsahu esenciálních olejů je jeho efekt dlouhodobější. Někdy bývá zaměřený na konkrétní efekt, třeba pročištění vzduchu, povzbuzení či uvolnění.
  • Chcete-li provonět své prádlo, vložte do šuplíku 1–2 oblíbená mýdla nebo aromatický textilní pytlíček plněný sušenými bylinkami nebo květy. V šatní skříni se uplatní vůně v krabičkách, textilních sáčcích, vhodné jsou i vonné krystaly nebo dřevěné kuličky (špalky), které prádlo provoní a zároveň chrání i proti molům. Díky malému objemu je můžete použít i jako prostředek k provonění psacího stolu, cestovní tašky či pantoflí.
  • Další metodu k provonění oblečení představují aromaubrousky do sušičky nebo speciální voňavé látkové věšáky. Zkusit můžete také speciální vonnou esenci, která se přidává do napařovací žehličky. Během žehlení se „vpije“ do prádla, které získá příjemnou, nevtíravou vůni. Podobně to funguje i v případě vodního vysavače, který během úklidu provoní celý byt.
Témata: Rodina, Časopis Moje psychologie, domov, vůně, Pytlíček, Sušený květ, Šatní skříň, Vedlejší efekt, Leukémie, Osobní vztah, Nepříjemná bolest, Dom, Hořet, Nájemník, Luxusní parfém, Ylang Ylang