Maminka.czPředškolák

Vybavte správně malého zmrzlíka do zimy. Vyplatí se to.

Zuzana Labudová 8.  11.  2011
…a nebude to už tak moc dlouho trvat. Proto je potřeba se na chladné počasí pořádně připravit a vybavit sebe i své ratolesti oblečením, ve kterém se klepat zimou rozhodně nebudou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pobyt na čerstvém vzduchu patří podle lékařů k ideálním způsobům prevence nachlazení a viróz, ovšem pouze za předpokladu, že dětem nebude ani zima, ani se nezpotí.

Zmrzlé nebo propocené dítě si navíc venku chtít hrát nebude. Začněme tedy tam, kde pocit horka nebo zimy poznáme podle nepříjemného vlhka či naopak husí kůže – přímo na pokožce. Ta dětská je samozřejmě mnohem citlivější než v případě dospělých, v dnešní době navíc stále přibývá dětských ekzematiků, kterým právě časté pocení nedělá dobře. V úvahu je ovšem třeba brát i to, že našim nejmenším ještě docela správně nefunguje termoregulace, takže je k nim přece jen potřeba přistupovat trochu opatrněji. Jako první vrstvu přímo na tělo je u dětí (ale koneckonců i u dospělých) velmi vhodné použít tzv. funkční prádlo.

Pokud si z dob dětství pamatujete vroubkované punčocháče, které kousaly a navíc rády padaly až ke kolenům, na takové spodní vrstvy můžete klidně zapomenout. Dnes jsou k dostání tílka, košilky, spodní kalhotky i trenýrky, které kvalitně odvedou pot, pokud už se dítě příliš zahřeje, jinak udrží potřebné teplo mezi tělem a dalšími vrstvami oblečení. Nejlepší termoprádlo má vždy dvě vrstvy, jednu tvoří obvykle nějaké vlákno, druhou bavlna nebo vlna. Pro děti se doporučují výrobky spíše se směsí bavlny, které nedráždí kůži. Při nákupu si pohlídejte také řešení švů, nesmějí tlačit nebo překážet v pohybu.

Funkční prádlo určitě nekupujte větší, mělo by opravdu dobře sedět přímo na těle, aby správně plnilo svou funkci. V podstatě jde o „druhou kůži“, na kterou se teprve oblékají další vrstvy oblečení.

Dva, nebo jeden díl?

Tou další vrstvou může být třeba svetr, pro děti jsou ale lepší mikiny z fleecu, ideálně se stojáčkem, pak nebudou potřebovat šálu, která by mohla překážet při pohybu. Tato střední vrstva je ale při použití opravdu kvalitního funkčního prádla potřeba jen v třeskutých mrazech. Na ni pak přijde buď bunda s kalhotami, nebo kombinéza.

Někteří rodiče volí jedno, jiní druhé, většina má však od každého jeden kousek. Pokud jde o kombinézu, důležité je ji s dítětem vyzkoušet, nebo alespoň dobře změřit. Nejdůležitější je rozměr od rozkroku dolů – jestliže budou nohavice příliš dlouhé, v nejhorším je ohrnete. Když ale budou příliš krátké, budou ratolesti vylézat ze sněhulí, kam se jí tak snáze dostane sníh. Změřte pro jistotu také záda, každé dítko má jinou postavu, a kdyby byl zadní díl kombinézy kratší, až se ohne pro sněhovou kouli, zařízne se mu hlavní šev do zadečku.

A nechte si také nějakou rezervu pro růst, mnoho dětí i v zimě roste ve skocích a v únoru byste mohli být zaskočeni nutností kupovat další, větší model. Velkou výhodou kombinéz je, když jdou rozepnout až do jedné z nohavic anebo alespoň pod rozkrok, ne pouze do pasu. Jednak se takový overal lépe obléká, chlapečkům pak při čurání stačí rozepnout a vyndat příslušnou tělesnou část (holčičky jsou v tomto ohledu bohužel v nevýhodě). V případě kompletů zimních kalhot a bundy volte pro pohyb na sněhu určitě kalhoty s vysokým pasem nebo šlemi, výhodou jsou gumičky po stranách, kterými se pas dá stáhnout.

U bund často najdete tzv. sněhový pás, který dítěti nezapomeňte zapnout – pak se mu sníh pod bundu určitě nedostane. Ať už budete kupovat kombinézu nebo soupravu, poohlédněte se po modelu s membránou. Ta totiž nejen nepustí k tělíčku vašeho potomka sníh nebo vodu, zároveň ale zajistí, že kůže bude volně dýchat a přitom bude chráněna před silným větrem. Dobrou volbou jsou rovněž modely s odepínacími rukávy, které můžete v teplejších dnech použít jako vestičku.

Na ruce i na nohy

Důležité jsou kvalitní rukavice s dlouhými manžetami, které pevně zastrčíte do rukávů, aby do nich dětem netáhlo a nedostal se jim pod ně sníh. A samozřejmě kvalitní čepice, v ideálním případě s bavlněnou podšívkou, případně do mrazu kukla, která ochrání i obličejové části hlavy. Ta se pak hodí i pod helmu na lyžování, zvláště při prudkém sněžení, mrazu nebo větru.

Čepice nebo pro teplejší počasí čelenky se dnes vyrábějí také s ochranou proti silnému větru a se zateplením čela, čelenky jsou k dostání i s rozšířením přes uši. Jestliže dítě nemá mikinu se stojacím límcem a nemá rádo šálu, řešením může být kromě prodloužené kukly také nákrčník, většinou vyráběný z fleecu. Mnoho rodičů i dětí si oblíbilo také multifunkční bezešvé šátky, které je možné v případě potřeby uvázat na krk nebo s nimi zahalit celou hlavu.

ČTĚTE TAKÉ: Soutěž: Kniha na podzim – Anglické duchařské historky“

Stejnou péči jako ruce si zaslouží i nohy. Zimní obuv bychom měli opravdu pečlivě vybírat, navíc do ní patří teplé ponožky, nejlépe v termovariantě se zvýšenou schopností odvádět pot. Dětské termoponožky jsou k dostání, stejně jako funkční prádlo, v obchodech se sportovním vybavením. Kvalitní boty jsou pravděpodobně jednou z nejdůležitějších součástí zimní výstroje. Když bude vašemu zlatíčku zima nebo mokro na nohy, jednak brzy prostydne a snadněji onemocní, jednak se venku nebude cítit dobře.

Kromě klasických zásad, důležitých u všech druhů obuvi, jako je pevný opatek, ohebná podešev a kvalitní materiál, si hlídejte také dostatečnou výšku podešve, aby byla dětská nožička izolována od sněhu či zmrzlé země. Boty by v každém případě měly být zateplené, ať už materiálem z dutého vlákna, nebo klasickým kožíškem. Podobně jako u zimního oblečení je hitem poslední doby membránová obuv. Goretexové boty jsou sice výrazně dražší, na druhou stranu vám budou stačit jen jedny, protože skutečně zůstanou i po dlouhodobém pobytu ve sněhu či tající nadílce suché, navíc se v nich nožky nebudou potit jako v zateplených holínkách.

Ještě něco do batohu

Každopádně je dobré myslet na to, že děti většinou nepoznají, zda jsou správně oblečené, a když si začnou stěžovat, že je jim horko nebo zima, většinou už jsou opravdu zpocené, nebo naopak prochladlé. Kontrola je tedy na vás. Alespoň každou půlhodinu zjistěte, jestli se dítě nepotí, nebo nemrzne, ideálním místem k takovému testu je zátylek – pokud je teplý, ale ne vlhký, vše je v pořádku. Na každou vycházku je dobré mít v batohu ještě jednu vrstvu, kterou je možné přiobléct nebo vyměnit. U batolat a malých předškoláků pak rodičům přibývá ještě jedna starost, a to aby se jim dítě při hrátkách na sněhu nepočůralo.

Těm, které s nácvikem samostatné hygieny teprve začínají, můžete pro jistotu navléknout tréninkovou plenku, ať už papírovou, nebo látkovou. I u větších dětí ale raději počítejte s jedním rezervním oblečením, abyste se nemuseli s počůraným a prochladlým dítětem vracet domů.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Rodina, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, termoprádlo, Střední vrstva, Trenýrky, Husí kůže, Podešev, Pevný opatek, Malý předškolák, Holínka, Spodní kalhotky, Dětská nožička, Zimní oblečení, Vrstva oblečení, Kukla, Funkční prádlo, Vysoký pas, Zadní díl, Manžeta