Maminka.czJen pro maminku

Vyberte si svatební šaty, ve kterých se budete cítit výjimečně

Reklama 17.  3.  2022
Vznášíte se pořád ještě na růžovém obláčku, na který vás vynesla žádost o ruku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na tu chvíli každá z nás netrpělivě čeká, vždyť svatba je něco, o čem sníme už od malička. Je koncem jedné etapy života, kdy jste byla jen vy, a začátkem nové, kdy už na všechno budete dva. Ke svatbě neodmyslitelně patří svatební šaty, ve kterých se budete cítit výjimečně, přesto sama sebou.

S výběrem svatebních šatů začněte alespoň půl roku před svatbou

Každá nevěsta se ve svatební den chce cítit výjimečně a připadat si nejkrásnější ze všech přítomných dam. Kromě účesu se na tom velkou měrou podílí svatební šaty, které si oblékne. Jejich výběr není radno podcenit, vybrat ty pravé může chvíli zabrat.

V žádném případě by si nevěsta neměla pořizovat šaty, které jí tak úplně nepadnou, jsou nepohodlné nebo se jí jinak nezdají. Na to je potřeba čas, o svatebních šatech začněte přemýšlet asi 6 měsíců před dnem svatby, stejně jako o výběru snubních prstenů.

Klepněte pro větší obrázek

Jak vybrat ty pravé svatební šaty?

Svatební šaty by měly podtrhnout vaši postavu, zakrýt případné nedokonalosti a vyzdvihnout její přednosti. Možná máte už od malička ty svoje vysněné a teď se nemůžete dočkat, až je poprvé obléknete.

Nabídka svatebních šatů je ale opravdu pestrá, takže se klidně může stát, že místo těch vysněných si vyberete úplně jiné. Na tom není nic divného, stává se to mnohým nevěstám. Svatbu má většina z nás jen jednou za život, takže je třeba si ji opravdu užít, a ne pořád řešit, že se vám šaty vytahují a vy je musíte rovnat, nebo vás někde škrtí a svírají.

Tip číslo jedna: Jaký typ svatby máte?

Je rozdíl, zda plánujete velkou svatbu s klasickým svatebním obřadem, nebo půjdete jen se svědky na radnici. Tomu je třeba přizpůsobit i výběr svatebních šatů. Zatímco na klasický obřad se hodí dlouhé šaty s vlečkou i závojem, na méně formální obřad si můžete obléct kratší šaty bez vlečky. A nemusí být ani bílé.

Tip číslo dva: Střih šatů vybírejte s ohledem na vaši postavu

Šaty musí korespondovat s celkovým pojetím svatby, zároveň vám musí „padnout“. Konkrétní střih svatebních šatů tak vyberte s ohledem na styl svatby a vaši postavu.

  • Hladké svatební šaty zvýrazní křivky a vaše postava bude opticky vyšší.
  • Bohatě nabírané šaty zakryjí drobné nedostatky, postavu ale opticky sníží.
  • Princeznovské šaty, které tvoří korzet a bohatá kolová sukně zdůrazní pas.
  • Svatební šaty „mořská panna“ obepnou dekolt, pas i boky, sluší ženám s pevnou postavou.
  • Šaty „do áčka“ sluší každé postavě, odvedou pozornost od pasu, skryjí širší boky i vystouplé bříško.
  • Empírové šaty zalichotí drobné štíhlé postavě i ženám s vysportovanou postavou, zakryjí širší boky i počínající bříško nastávající maminky.
  • Extravagantní svatební šaty jsou určeny pro odvážné nevěsty.
  • Jednoduché krajkové šaty se hodí na svatbu s uvolněnou atmosférou.

Náš tip: Ideální je vyzkoušet si šaty různých střihů a vybrat si ty, které vám nejlépe sednou a vy se v nich budete cítit svá. Na pomoc si přizvěte kamarádku nebo maminku či sestru, prostě někoho, kdo vám s výběrem pomůže.

Klepněte pro větší obrázek

Tip číslo tři: I na odstínu šatů záleží

Obecně se traduje, že svatební šaty by měly být bílé, minimálně, pokud se vdáváte poprvé. Není ale bílá jako bílá, šaty mohou být v různých odstínech, měly by ladit s odstínem pokožky, ale i barvou vlasů. Tmavovlásky jistě nesáhnou po zářivě bílých šatech, ale dají přednost barvě champagne nebo smetanovým odstínům.

Víte, že barvu šatů můžete sladit i s barvou svatby?

Tip číslo čtyři: I na materiálu záleží

Je to tak, i na materiálu záleží. Přeci si v zimě neobléknete šaty lehké jako vánek, které jsou ideální na léto a naopak. Během parných letních dnech se nebudete trápit v těžkých a neprodyšných šatech.

Tip číslo pět: Kolik do šatů můžete investovat?

Svatební šaty nejsou levnou záležitostí, i při jejich výběru je třeba myslet prakticky. K čemu by vám byly drahé svatební šaty, když už nezbude ani na prstýnky nebo hostinu pro rodiče a svědky? Spočítejte si, kolik do svatebních šatů můžete investovat a rozhodněte se, zda si je koupíte, nebo jen půjčíte.

Víte, že když se rozhodnete pro půjčení šatů ze salónu, zaplacením půjčovného to nemusí skončit? Při vracení totiž klidně můžete doplácet za případné poškození šatů.

Témata: Jen pro maminku, Reklama, Prezentace klienta