Maminka.czReklama

Vyberte si to nejlepší stropní světlo nejen do kuchyně

Reklama 6.  5.  2021
Vybíráte stropní svítidla, která se zavěsí nebo přisadí ke stropu, nebo vám stačí nástěnné svítidlo? Klasická stropní svítidla se vám nelíbí? Můžete vsadit na bodová nebo podhledová svítidla. Možností je celá řada.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Interiérové nebo exteriérové světlo?

První otázka, kterou je třeba si při výběru světla zodpovědět, je ta, zda sháníte světlo do interiéru, nebo naopak světlo ven.

  • Interiérová svítidla nesmí chybět v žádné domácnosti, mohou mít podobu křišťálových lustrů, klasických svítidel, lamp, designových stropních svítidel, stropnic, podhledových světel, stropních bodových svítidel apod.

  • Exteriérová svítidla mají osvětlit zahradu, prostor u bazénu, terasu atd.

Jaký druh světla hledáte?

Chcete si pořídit stropní svítidlo, které se zavěsí nebo přisadí ke stropu, nebo vám stačí nástěnné svítidlo? Klasická stropní svítidla se vám nelíbí? Můžete vsadit na bodová nebo podhledová svítidla.

Už máte jasno v tom, zda budete světlo používat venku nebo doma, víte taky, že hledáte stropní světlo. Na co dalšího se při jeho výběru zaměřit?

Kde bude stropní svítidlo sloužit?

Aby vám stropní světlo dobře sloužilo, je třeba jeho výběr přizpůsobit také tomu, kde bude sloužit. Do kuchyně se hodí světlo, které dobře osvítí kuchyňskou linku, do obývacího pokoje se zase víc hodí tlumené světlo, které neoslňuje a dotváří celkový dojem místnosti.

Osvětlení vybírejte s ohledem na styl, ve kterém je byt zařízený

Jakmile máte jasno v tom, kam světlo vybíráte, přichází na řadu samotná volba. Nabídka je široká, a i když si říkáme, že se na tom nedá nic zkazit, opak je pravdou.

Není nic horšího, než když si domů pořídíte světlo, které s ostatním vybavením místnosti vůbec neladí. Působí to rušivým dojmem. Světlo by naopak mělo místnost pěkně doplnit, zútulnit a projasnit příjemným světlem.

Klepněte pro větší obrázek

Zajímejte se o příkon a výkon

Příkon je množství energie, kterou při používání světla spotřebujete, výkon zase určuje intenzitu světla. Kdo hledá co největší svítivost, ten musí počítat s tím, že zaplatí vyšší částku za spotřebovanou energii.

Kdo raději nějakou tu korunu ušetří, ten by měl sáhnout po světlu s menším příkonem. Je ale třeba počítat s tím, že výkon nebude nic moc. Existuje kompromis? Ano! Svítidlo s nízkým příkonem a co největším výkonem.

Nepodceňujte ani stupeň krytí a teplotu světla

Když vybíráte stropní světlo do koupelny nebo jiných vlhkých míst, neměli byste podcenit stupeň krytí označený písmeny IP a dvěma číslicemi. Ta první udává odolnost před vniknutím cizích těles, druhá odolnost vůči vodě.

Od teploty světla se zase odvíjí výsledná atmosféra, kterou svítidlo navodí. Udává se v kelvinech a čím je číslo vyšší, tím je světlo studenější. Světlo na práci by mělo být v rozmezí 6000-6000 K, do obývacího pokoje nebo ložnice se zase hodí odstín 2800-3300 K, který navodí útulnou atmosféru a přímo láká k odpočinku.

Náš tip: Některá světla disponují vestavěným stmívačem, díky kterému přizpůsobíte intenzitu světla svým potřebám.

Koupí světla to nekončí, pravidelně budete dokupovat žárovky

Už máte jasno, jak by světlo mělo vypadat, jeho koupí to ale nekončí. Ještě si k němu musíte pořídit odpovídající žárovky. Nejčastěji se používá patice E14 nebo E27, setkat se ale můžete i s paticí E40, G4, G9, GU10 a další.

Témata: Reklama, Prezentace klienta, Domácnost

Video