Vybíráme dětskou cyklosedačku: Na co si dát pozor?

Cyklosezóna je tady! Těšíte se, až vyrazíte s rodinkou na výlety na kolech, ale vaše ratolesti ještě nezvládnou drandit na vlastním kole? Pak jste se určitě pustili do výběru cyklosedačky. Poradíme vám, jak se vyhnout nejčastějším chybám a vybrat tu správnou.
Vybíráme dětskou cyklosedačku: Na co si dát pozor?

Jaké jsou druhy cyklosedaček?

Dětské cyklosedačky lze rozdělit do dvou základních kategorií: na přední cyklosedačky (pro děti od 9 do 15 kg – třída C15) a na zadní cyklosedačky (pro děti od 9 do 15 kg – třída A15, pro děti od 9 do 22 kg – třída A22). Rozdíl mezi cyklosedačkami A15 a C15 tkví ve výšce opěradla, bočnic a také v místě připevnění na jízdním kole.

Kromě označení třídy byste na sedačce měli najít také odkaz na EN 14344 – uvedením této evropské normy výrobce deklaruje, že cyklosedačka vyhovuje jejím požadavkům. Označen by měl být také typ kola, pro který je sedačka určena.

Tip: Chcete svému dítku dopřát požitek z jízdy, ale na vlastní dětské kolo je ještě brzy? Mrkněte na nabídku dětských odrážedel!

Na co si dát při výběru pozor?

  • V dosahu dítěte by se neměly vyskytovat žádné otvory.
  • Malé části musí být pevně připevněny, aby je dítě nezvládlo samo uvolnit.
  • Ostré rohy, hrany a hroty musí být zaoblené či zakryté.
  • Při použití zadní sedačky je třeba zakrýt pružiny jízdního sedadla.
  • Sedačka musí být vybavena bezpečnostními pásy a jejich šířka by měla být minimálně 2 cm. Uzávěr pásů musí odolat otevření dítětem. Pásy by měly vést přes ramena a rozkrok, nebo před ramena a pas (pokud má sedačka mezi nohama výstupek), nebo přes ramena, pas a rozkrok.
  • Opěrky nohou musí být také opatřeny nastavitelnými pásky k upevnění nohou a musí být široké minimálně 15 mm.

Před koupí se také ujistěte, že sedačka dobře sedí na všem kole a že je pro vaše dítko dostatečně pohodlná. A můžete vyrazit!

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články