Maminka.czVýživa a stravování

Vybíráme kojenecké mléko

redakce 21.  6.  2021
Mateřské mléko poskytuje vašemu děťátku přesně to, co v danou chvíli potřebuje pro svůj správný růst a vývoj. Obsahuje všechny důležité složky, je snadno stravitelné a chrání miminko před rozvojem řady nemocí. Kojení navíc pomáhá utvářet citové pouto mezi vámi a vaším drobečkem, a je proto nejlepší cestou, jak mu dopřát správnou výživu k jeho úspěšnému startu do života. Ale co když to nejde?


[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Někdy se však vyskytnou důvody, kvůli kterým maminka své miminko kojit nemůže. Pro tyto případy existují moderní kojenecká mléka, která zajistí vašemu pokladu příjem živin i dalších důležitých látek. Náhradní kojenecká výživa se vyznačuje vyšší mírou zasycení miminka, což je obvykle spojeno s méně častou potřebou krmení. Podávání kojenecké výživy by mělo být spojeno se zavedením pravidelného režimu krmení s jasným přehledem o množství vypitého mléka.

VIDEO: Které důležité látky obsahují kojenecká mléka BEBELO?


Zaměřte se na složení


Nutriční hodnoty a obsah živin v mléce musejí splňovat řadu potřebných parametrů. Základem každého kojeneckého mléka jsou přirozeně bílkoviny, tuky a sacharidy. Při výběru si dále všímejte, jakými dalšími složkami je obohaceno, aby bylo jeho složení co nejvíce komplexní. Řeč je o zastoupení vitaminů a stopových prvků, poměru omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin, nukleotidů nebo probiotik. V případě zdravotních omezení miminka, jako jsou alergie, koliky nebo reflux, jsou pak pro kojence k dispozici speciální mléka.


Jak dlouho můžete mléko podávat?

Mléka jsou určena především kojencům, ale i batolatům mají co nabídnout. Obsahují složky, které si vaše dítko nedokáže v těle samo vytvořit a na jejichž dostatečný příjem z potravy je tak důležité klást důraz. Batolecí mléka proto můžete podávat dlouhodobě, obecně se tato mléka podávají do tří let věku dítěte.

 

Při výběru kojeneckého mléka pro vaše miminko si všímejte složení a toho, jakými dalšími složkami je obohaceno.

Pokračovací kojenecká a batolecí mléka BEBELO

Pro specifické potřeby nejmenších byla vyvinuta řada pokračovacích kojeneckých a batolecích mlék BEBELO. Nabízí komplexní a vyvážené složení, zohledňující specifické nároky kojenců a batolat na výživu. Vyznačují se těmito vlastnostmi:

Omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny
Patří mezi tuky. Některé z nich jsou esenciální, což znamená, že lidský organismus si je nedokáže sám vytvořit, a proto je nezbytné je přijímat z potravy. Mezi esenciální mastné kyseliny patří kyselina linolová (LA, omega-6) a kyselina alfa-linolenová (ALA, omega-3). Jsou potřebné pro normální růst a vývoj dětí. Kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Kyselina arachidonová (ARA, omega-6) a kyselina dokosahexaenová (DHA, omega-3) jsou tzv. semiesenciální kyseliny. Organismus si je dokáže vytvořit sám, pokud z potravy přijímá esenciální kyseliny LA a ALA. ARA a DHA jsou vysoce zastoupené v buňkách nervové soustavy a mozku dítěte. V mlékách BEBELO je zachován ideální poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami, který je stanoven v rozmezí 5–6 : 1.


Železo
Železo je důležité pro tvorbu červených krvinek a hemoglobinu, přispívá k normální funkci imunitního systému a rozvoji poznávacích funkcí u dětí.


Vitaminy
Součástí výživy je přirozeně i spektrum vitaminů. Vitaminy A, C, D podporují správnou funkci imunitního systému. Vitaminy D a K přispívají ke správnému růstu kostí a zubů. Vitamin C působí jako antioxidant a zvyšuje vstřebávání železa. Vitaminy B1, B2, B6 a B7 jsou potřebné k normální činnosti nervové soustavy.


Probiotika
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou-li podávány v adekvátním množství, doplňují střevní mikroflóru hostitele. Lidský trávicí trakt je přirozeně osídlený bakteriemi různých druhů. Střevní mikroflóra se tvoří nejvíce v prvních třech letech života dítěte. Její složení je závislé na mnoha faktorech, mimo jiné na způsobu porodu, kojení a složení potravy.


Nukleotidy
Nukleotidy jsou přirozenou součástí mateřského mléka. Jsou stavební jednotkou nukleových kyselin DNA a RNA.

Znáte BEBELO?
Kojenecká výživa BEBELO má komplexní a vyvážené složení, které se maximálně snaží přiblížit mateřskému mléku a zároveň zohledňuje specifické vývojové potřeby miminek v každém období jejich vývoje.  Bez použití palmového oleje, který může v kojeneckém mléku snižovat vstřebávání vápníku a tuků ze střeva. Mléka BEBELO byla vyvinuta s láskou. V nejvyšší možné míře splňují ty nejpřísnější požadavky na kvalitní dětskou výživu. Kojenecká a batolecí mléka BEBELO jsou k dostání exkluzivně v lékárnách Dr.Max.

Pro výživu kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením svých živin a jejich kvalitou mateřské mléko. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradní kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let dítěte. Rozhodnutí o zahájení podávaní příkrmů včetně výjimky z pravidla věku 6 měsíců by mělo být přijímáno jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy a farmacie a v závislosti na individuálních potřebách kojence. Přechod na kojenecké mléko má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné.

Témata: Děti, Výživa a stravování, Kojení, Batole, Miminko, Kojenec, Miminko, Nemoc, Kojenecké mléko, Kyselina, ALA, Špek, Mléko, Výživa, Mateřské mléko, Alfa, Omega

Video