Maminka.czPorod

Jak vybrat porodnici?

Šárka Stanieczková 8.  6.  2011
Jak vybrat porodnici?
Máte před sebou ultrazvukové vyšetření kolem 20. týdne těhotenství a pomalu, ale jistě přemýšlíte, kde budete chtít rodit? Toto období bývá pro mnoho žen důležité, protože se dozvědí pohlaví děťátka!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Volba místa, kde přivést svého potomka na svět, je jednou z nejdůležitějších činností nastávající maminky. Dnes už se naštěstí můžete rozhodnout sama. Doba, kterou tím strávíte, je zcela individuální.

Můžete začít přemýšlet a vybírat už od prvního zjištění těhotenství, čas máte v podstatě až do porodu, ale měla byste si pro jistotu zjistit, třeba na webových stránkách příslušné porodnice, kdy je možné se registrovat.

Nebojte se ozvat v porodnici aneb líná pusa holé neštěstí...

Některá zařízení, a to především v hlavním městě, totiž mohou chtít pro velký zájem registraci už od 14. týdne těhotenství. Ale jsou i taková, kde se stačí přihlásit až kolem 30. týdne. Pokud ale začnete rodit a vámi vybraná porodnice má stop stav, tedy plno, může vás klidně odeslat do nejbližšího jiného smluvního zařízení.

Ani registrace vám tedy nezaručí odrození potomka v místě, které jste si sama předem vybrala. Totéž platí také o zamluveném nadstandardním pokoji.

Informační šum

Jakmile se už začnete po nějaké porodnici poohlížet, pravděpodobně vás jako první napadne podívat se na stránky nejrůznějších diskusí na internetu, kde si maminky vzájemně sdělují své názory a zkušenosti s jednotlivými zdravotnickými zařízeními. Tato varianta může být dobrá, je ale zároveň velmi diskutabilní, protože každá rodička je jiná, má jiné potřeby a požadavky, proto se třeba může stát, že ta, která je nenáročná, ohodnotí porodnici jako vynikající, ale druhá maminka může podle svého pohledu napsat, že jí nevyhovovala, například péče na oddělení šestinedělí a podobně.

Proto je vždy lepší zkusit se poptat třeba známých, přátel nebo klidně poproste o radu svého ošetřujícího lékaře. Máte-li ve svém okolí maminky, které již rodily, neváhejte a zeptejte se na jejich názor na porodnice. Jestliže ale bydlíte v menším městě nebo na vesnici a nemáte na výběr, protože spadáte pod jednu jedinou nemocnici, moc vám to nepomůže. Stále však máte možnost porodit své miminko ve vzdálenějším zařízení, nebude-li vám spádová porodnice vyhovovat.

Co do porodnice? Poradíme 5 věcí, které vám nikdo neřekne

Na vlastní oči

Vybírání vám může usnadnit také osobní prohlídka zdravotnického zařízení. I krátká „obhlídka“ hodně napoví. Určitě byste měla dát na první dojem a pocit, který ve vás zůstane po odchodu. Téměř všechny porodnice mají v dnešní době tzv. „dny otevřených dveří“, aby si nastávající rodičky mohly prohlédnout prostory, kde stráví tak podstatnou a důležitou část svého života.

Při takové návštěvě se seznámíte s personálem, porodními asistentkami, ukážou vám pokoje a taky sály, které by měly být v těsné blízkosti lůžkové části pro případ, že nastane nějaká komplikace při porodu. Také vám poradí, co všechno si máte vzít s sebou, a možná takový seznam dostanete i v tištěné podobě, jako brožurku. Každá porodnice by měla mít na svých stránkách nebo v propagačních materiálech veškeré potřebné informace, data a kontakty, abyste věděla, kdy se můžete přijít podívat, nebo s kým se můžete poradit. Tuto nabídku určitě využijte a nezapomeňte se zeptat na všechny otázky, které vás zajímají.

Deset důvodů proč mít otce u porodu

Nezapomeňte také...

Nezanedbatelná není ani finanční stránka věci. Ptejte se například na možnosti tišení bolesti při porodu. Prostředky k tomu určené ve většině případů hradí pojišťovny, ale najdou se i takové porodnice, které za ně chtějí několik tisíc korun, proto je, v případě, že o jejich využití uvažujete, velmi důležité si tuto informaci zjistit.

Musí porod bolet? Přečtěte si, jaké jsou výhody a nevýhody epidurálu

Budete-li chtít mít u porodu třeba rodinu, počítejte s tím, že na osobu zaplatíte částku zhruba v rozmezí od 400 do 700 Kč. Také je dobré si zjistit, zda vámi zvolená porodnice náhodou nepořádá předporodní kurzy. Některé jsou zaměřeny na cvičení, jiné na užitečné informace, ale nejlepší je půl na půl. Poslední důležitou věc se vám vyplatí si zjistit, máte-li v plánu v době před porodem někam odcestovat, třeba na chalupu. V případě, že to na vás přijde dřív, jistě oceníte, že víte, kde je nejbližší porodnice v okolí. Hodně štěstí.

Nejlepší porodnice si vyberte podle hodnocení zde >> 

 

Co se děje s vaším miminkem první hodiny a dny po porodu?
Porod bez chemie? Jde to! Vsaďte na masáž, bylinky, sprchu nebo afirmace
Nástřih hráze: Užitečný zákrok, nebo zbytečnost?

 

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Nejbližší porodnice, Jak, Pór