Maminka.czPorod

Výborný domácí chleba i bez pekárny - vyzkoušejte náš recept!

9. 5. 2012
Výborný domácí chleba i bez pekárny - vyzkoušejte náš recept!
Je opravdu nutné, pořizovat si kvůli občasnému pečení poctivého domácího chleba pekárnu? Následně pak zkoušet ultrazdravé celozrnné recepty, jejichž výsledku se mnohý muž bojí jako čert kříže? Máme pro vás tip na jednoduchý, chutný a v obyčejné troubě upečený chleba i několik užitečných rad.

Přiznávám se, že patřím mezi novodobé blázny, kteří si doma pečou svůj vlastní chleba. Nepeču však s železnou pravidelností, občas pečivo koupím, nemučím muže ani dítko celozrnným bochníkem plným nejrůznějších semínek a nemám pekárnu na chleba. Přesto je můj chleba rychlý a jednoduchý, zdravý i chutný, s křupavou kůrkou a křížkem na „bříšku“ po vzoru našich babiček. Z jedné dávky peču dva malé bochníčky, krájím z nich hutné krajíčky a čerstvé je snídám pouze posolené, nenamazané a zapíjím je obilnou kávou s mlékem. Při takové snídani plně chápu naše předky, že jim chlebová snídaně úplně stačila a nasytila je, zvlášť když si cestou na pole utrhli ze stromu pár voňavých jablíček k svačině.

Co potřebujete

2 hrnky hladké pšeničné mouky, 3 hrnky jemně mleté tmavé žitné mouky, 2 hrnky vlažné vody, půl hrnku vlažného mléka, kostku droždí (42 g), lžící medu nebo cukru, 3 lžičky soli, 3 lžičky drceného kmínu

Samozřejmě lze do této chlebové směsi přimíchat jakýkoliv „ptačí zob“ – pomleté lněné semínko, sezam, slunečnicové semínko apod. Pokud chcete mít chleba v BIO kvalitě, kupujte BIO mouku.

URČITĚ VÁS TAKÉ BUDE ZAJÍMAT ČLÁNEK: Zbavte se celulitidy jídlem

Pracovní postup

Do velké mísy nasypete mouku, kmín, sůl a směs promíchejte. Do hrnku s vlažným mlékem (půl hrnku mléka!) rozdrolte kostičku droždí, přidejte cukr a promíchejte. Droždím vonící tekutinu dejte na teplé místo a vyčkejte zhruba půl hodiny, až kvasinky začnou pracovat. Jakmile kvásek naplní hrnek po okraj, vlijte jej do mísy s moukou, promíchejte a přidejte dva hrnky vody o stejném objemu, jako byly hrnky s moukou.

Těsto propracujte v míse vařečkou, pak rukama a nakonec jej vyklopte na vál. Bezvadný je silikonový vál, který se skvěle myje, nezabírá místo v kuchyni. Rukama se s budoucími chleby pomazlete tak, až se těsto nelepí. Lze přidat trochu vody, či poprášit lehce moukou. Vláčnou kouli chlebově voňavého těsta rozpulte, vytvořte dva fešné bochníčky. Ty nechte vykynout na teplejším místě, pod čistou utěrkou, klidně rovnou na plechu s pečícím papírem (nic nevymazávejte). Nebojte, ruční práce s těstem vám zabere necelých 5 minut!

Do trouby s ním!

Až vám bochníčky nakynou tak, že budou zhruba dvakrát tak velké, udělejte jim na kulaté „bříško“ nožem křížek (požehnání) a šoupněte je do trouby. Horkovzdušnou i normální troubu dávám zhruba na 2 minutky na maximum, poté na 100 ⁰C. Chleby během pečení 2 x až 3 x pomažu slanou vodou. Malé bochníčky peču dozlatova, cca 30–35 minut. Chleba je upečen tehdy, je-li jeho zvuk po poklepání na spodní stranu dutý.

Oba žhavé fešáky potřete po vyjmutí z trouby trochou mléka a nechte vychladnout. Čerstvý chleba je samozřejmě nejlepší s kvalitním máslem a solí. Přípravu svého první chleba budete pravděpodobně velmi prožívat, a možná vám vše bude připadat složité. S rostoucím počtem upečených bochníků si však budete umět vše lépe naplánovat a pecny budou do trouby i z trouby lítat, aniž to zbytek rodiny zaznamená.

 

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Speciál časopisu Maminka Back to school
Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Batole, Kojenec, Předškolák, Školák, Výživa a stravování, Slunečnicové semínko, Lněné semínko, Čerstvý chléb, Recept, Teplé místo, Řeč, Chléb, Náš

Mohlo by vás zajímat
S bývalým mužem mě usmířila jeho nová žena. Díky ní začal fungovat i jako táta
Andrea Tögel Kalivodová: Čím jsou plavky barevnější, tím lepší
Dát dítěti na plavání rukávky? Pokus o zabití, říká vodní záchranář
Teď, nebo nikdy! Na poslední pokus o miminko si půjčili. A mají trojčata
Kdyby chlapi chodili k porodům, nebyly by války, říká zpěvák Roman Tomeš
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z dítěte roste psychopat
Chtěla jsem rodit do vody a být krásná. Vše bylo jinak, říká Kristýna Leichtová
Víte, kolik má vypít kojenec, batole a školák? Pozor na minerálky a džusy
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle nás nenapadlo!

Horoskopy

Střelec Během soboty jste neklidní, ale snažíte se to na sobě nenechávat znát. Začíná vás všechno pořádně…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Bartoloměj, Bartolomej





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu