Maminka.czVýchova

Výchova dětí po indiánsku: Nepoučovat a neříkat, co je správně a co ne

Lenka Brožová 25.  3.  2024
Indiáni své děti nevychovávají tak, jak výchovu vnímáme my. Dítě chápou jako svéprávnou jednotku a nemají potřebu ji podle nějakých pravidel formovat. Nepoučují, neříkají, co je správně a co ne.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

My bychom řekli, že se svým potomkům skoro nevěnují. Indiánské děti jsou prostě součástí komunity a učí se hlavně nápodobou. A nenechte se mýlit – naše děti to mají úplně stejně. Ať už jim říkáme cokoli, především nás sledují, nasávají. A když je naše konání v rozporu s tím, co říkáme, jsou z toho zmatené, cítí úzkost. Tohle indiáni neřeší – žijí to, co vidí. V Česku byli díky mayovkám populární spíš severoameričtí indiáni. V souvislosti se šamanskou turistikou a psychedelickými výlety v doprovodu takzvaných rostlin učitelek se naše pozornost obrací k jihu. V odlehlých končinách Amazonie totiž žije přírodním stylem života spousta domorodých obyvatel. Jak tam (ne)vychovávají své potomky?

VIDEO: Výchova dětí podle znamení

Řekni mi a zapomenu, ukaž mi a nesvedu si pamatovat, dovol mi se zúčastnit a pochopím.

Český kulturní antropolog Mnislav Zelený Atapana strávil u amazonských indiánů několik let. Vyprávěl, že když chtěl, aby mu něco vysvětlili, pojali to jako „dívej se a pochopíš“. Indiánská výchova je totiž založena na principu učení se nápodobou. Indiánské děti se takto „účastní“ všech činností. A to opravdu odmalička, ženy je totiž stále nosí uvázány v šátcích, nejčastěji na levém boku. „Se svou matkou a jinými dospělými je tak dítě v neustálém kontaktu a vnímá, jak svět kolem funguje. Stává se součástí společnosti, učí se samostatnosti, úctě a důvěře ve vlastní bytí v bezpečném prostředí komunity,“ říká lektorka kontaktního rodičovství Lucie Harnošová. Za druhotný, ale stejně významný benefit tohoto účastnícího se přístupu považuje fakt, že dítě nijak nepotřebuje gradovat své chování, strhávat na sebe pozornost. Odmalička se totiž pohybuje ve světě, který citlivě reaguje na jeho signály.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Proč indiánské děti skoro nepláčou?

Co je kontaktní rodičovství?

Proč Indiáni na své potomky moc nemluví?

Jaké jsou největší přednosti jejich výchovy?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Děti, Časopis Maminka, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodičovství, Rodina a vztahy, Rodiče, Smrt, týrání, Jakub Vágner, Česká republika, Bytí, Amazonia, Výchova dětí, Jean, Otvor, Cesta domů, Lucie Harnošová, Grad, Jean Liedloffová, Amerika, Hazel, Indiáni, Potomek, Jižní Amerika