Maminka.czČasopis Maminka

Výchova dvojčat v Čechách

Zdenka Soukupová 18.  8.  2010
„No, teď to máš asi hustý. A až začnou chodit, tak to bude horší,“ říkají mi ostatní matky. „Ale až budou starší, to zas budeš mít dobrý, protože dvojčata si vystačí sama.“ Je to opravdu tak? A co bude pak?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dvojčata se mohou opravdu v určitých chvílích chovat jako jedno tělo, jedna duše - „kámoši“. Ale malovat si, že je spolu necháte bez dozoru, uvaříte si kafíčko a dáte nohy na stůl, je naprosto scestné.

Víc hlav víc ví, takže dvojčata dokážou společnými silami věci, na které by ani hyperaktivní jedinec nestačil.

„Vůbec jsem to nechápal. Kluky jsem nechal v postýlkách, ze kterých prostě normálně vylézt nemohli, a odskočil jsem si do trafiky u nás před barákem. Když jsem se z chodníku pro kontrolu podíval do našeho okna ve čtvrtém patře, vykukoval z něj Honza,“ říká Saša (38).

Tento rébus rozuzlil, když s jazykem na vestě vběhl do bytu a zjistil, že Filip svému dvojčeti naházel do postýlky veškerý obsah té své. Honzík pak vše důkladně nakupil a vzniklou hromadu využil coby schody z „ošprušlovaného“ mikrosvěta.

Kromě toho, že si spolu malá dvojčata tzv. vystačí a spolupracují i v činnostech, jež rodič neocení, se mezi sebou, dokážou také rvát a občas i na krev.

Můžete mít pokoj narvaný po strop hračkami a oni se stejně poperou o tu jednu jedinou. Pošťuchování, kousání a trhání vlasů není výjimkou.

Rodiče, i když se to psychologům nelíbí, řeší často situaci tím, že dvojčatům kupují stejné hračky. Vyhnou se tak sporům o to, že Markéta chce za každou cenu jezdit na Radčině zelené koloběžce, přestože má úplně stejnou, ale modrou. Totéž se týká i tolik diskutovaného oblečení.

Všichni rodiče dvojčat pak vědí, že by své ratolesti mezi sebou neměli srovnávat.
Přestože člověku nevhodná slůvka občas „ujedou“, měl by si dávat pozor, aby to nebylo často. Zvlášť prarodiče inklinují k větám typu: „Podívej, Karlíčku, jak už Josífek pěkně chodí.“

Karlíčkovi, jenž se snaží, ale prostě mu to půjde o pár dnů později, tak v hlavě vytvářejí základ pro pozdější špatné sebehodnocení. Ten, kdo onu větu pronesl, k ní sice nedodal: „Ale ty, Karlíčku, jsi úplné nemehlo“, nicméně v podvědomí dítěte jako by se stalo.

Srovnat krok

S nástupem školní docházky musí rodiče dvojčat začít řešit nejen to, zda oba caparty pošlou do stejné třídy (tomuto tématu se věnujeme v článku Říká se, že…). Mnohdy je třeba řešit i to, že zatímco jedno by do školy nastoupit mohlo, druhému je doporučen odklad. Rodič pak stojí před otázkou, zda jednoho potomka poslat „napřed“ či ho spolu se sourozencem nechat ještě rok ve školce.

V praxi se osvědčuje spíše druhá možnost. V takovém případě je samozřejmě dobré domluvit se s učitelkami, že zralejší dvojče více zaměstnají, aby se nenudilo. Pokud necháte děti nastoupit každé v jiném školním roce, tak to, jež bylo na školu připraveno později, může nabýt dojmu, že je pozadu - tedy horší. Navíc musíte počítat s tím, že mu vrstevníci tento dojem vyvracet nebudou, spíš naopak.

Ach ta puberta

V pubertě se dvojčata stejného pohlaví snaží o potvrzení vlastní identity. Začnou se rozdílně oblékat, často si změní účes, chtějí se zkrátka za každou cenu odlišit. Z pohledu rodičů pak může mít puberta dvojí podobu - buď se vzepření projeví ve vztahu jednoho dvojčete ke druhému, anebo se obě spojí proti rodičům. Zajímavé je, že když si jdou po krku vzájemně, jsou jejich spory opravdu ostré.

Dokonce tak moc, že i kamarádi se snaží zasáhnout a oba rivaly co nejvíce zklidnit. Pokud tak činí tím, že jednoho z nich začnou kritizovat, pěkně si naběhnou - v tu chvíli totiž dvojčata z role konkurentů vypadnou a semknou se proti „společnému nepříteli“.

Puberta s dvojčaty je zkrátka dvojnásobně intenzivní a rodičům nezbývá, než počkat, až to přejde. Po určité době se totiž k sobě sourozenci vracejí a začínají své stejnosti využívat.

„My jsme se ségrou nesnášely, když nás máma oblékala úplně stejně. Ale asi od pětadvaceti, kdy už jsme si každá žila svůj vlastní život, nás začalo bavit občas si vzít stejné hadry a vyrazit si spolu,“ prozrazuje Irena (33) a dodává, že se svou jednovaječnou sestrou Ladou mají navíc naprosto stejný vkus, takže, aniž by o to usilovaly, je jejich šatník hodně podobný.

Rodič zocelený výchovou dvojčat a všemi těmi obdobími vzdoru si tak může po skončení jejich puberty s úlevou říct, že to nejhorší má konečně za sebou.

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výchova, Dvojčata, Dvojča, Pošťuchování, Čech, Mikrosvět, Josífek