Maminka.czBatole

Vycucal si v palci díru! Kam až může zajít dětský zlozvyk

Martina Machová 20.  7.  2013
Vycucal si v palci díru! Kam až může zajít dětský zlozvyk
Dudlík plival jako zkušený profesionál, zato palec by o jeho přízni mohl vyprávět. Jeho zájem býval z počátku něžný, s postupem času byl však paleček stále více unavený, odřený, později i zraněný…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ne každý ocumlávaný palec čeká takto černá, či spíše nápadně červená budoucnost, avšak některé maminky se i přes veškerou snahu s dětským palečkem namoženým zdatnou papulkou přeci jen setkají.

Malá miminka i batolata (a dokonce i některé starší děti) palec v puse spolehlivě převeze do „hajan“, uklidní je ve vypjaté situaci a zabaví, když se nudí. Je-li však paleček v puse velkou část dne i noci, je pochopitelné, že neustálé tření změklé vlhké pokožce a nehtovému lůžku vůbec nesvědčí. Pokožka bývá podrážděná, odmaštěná kůže, které chybí ochranný film, se olupuje, objevují se odřeniny a praskliny, ekzematikům se zhoršuje atopický ekzém a hrozí riziko zanesení infekce.

Je libo mozol, ztenčený nehet či odřeninu?

Všechna miminka naprosto přirozeně uklidňuje sání a dumlání; některá se nadchnou pro palec, jiná pro dudlík, další pro růžek pleny. Jsou i tací, kterým úplně stačí mazlení a kojení. Někdy začne miminko cucat paleček až tehdy, když mu začnou růst zoubky. Mnohé náruživce tato specifická potřeba přejde okolo 2 roku života sama, jiné ji s menšími či většími problémy v batolecím věku odnaučujeme.

Cumlání palečku je, na rozdíl od cumlání dudlíku, bohužel obtížněji odstranitelné – paleček je zkrátka vždy „po ruce“ – na ruce. Je-li cumlání velmi intenzivní, může v extrémních případech dojít (zvláště u dětí se sklonem k ekzému) k velmi nepříjemným odřeninám, a dokonce až ke krvavým i mokvajícím poraněním. U takto závažných případů lze najít i mozol na kloubu či ztenčený nehet. (Ortodontická úskalí tohoto zlozvyku netřeba zmiňovat, zvláště přetrvává-li do období výměny mléčného chrupu za stálý.)

Proč to dělají? Udělala jsem něco špatně?

Cucání palečku je do určitého věku vcelku přirozené a v rozumné míře i neškodné. Důvody, proč potřeba palce v puse přetrvává do staršího batolecího, předškolního i školního věku jsou různé. Pravdou však je, že si paleček cumlají děti zdravé i nemocné, děti z klidného rodinného prostředí i děti procházející z nejrůznějších důvodů nějakým těžkým životním obdobím.

Pokud nenajdete příčinu, proč by mohlo být dítko neklidné či nejisté, abyste ji mohli odstranit, je docela možné, že si vaše mrně zkrátka jen vypěstovalo příjemný zlozvyk, který žádný hlubší důvod nemá. Podobně jako třeba když se hrbíte, sedíte si na noze, nebo si kroutíte vlasy na prst. Jak je možné dítku pomoci? Možností je více, avšak bohužel žádná není naprosto stoprocentní.

Několik TIPŮ z praxe

  1. Pokud ještě nedošlo k podráždění pokožky, přelepte palec náplastí, nebo jej obvažte. Na noc lze použít rukavičku z čisté ponožky.
  2. Někdy pomůže speciální hořký lak, je však nutná jeho každodenní obnova.
  3. Kojence a mladší batolata můžete zkusit přeučit na dudlík (lépe se jej později zbavíte).
  4. Větší děti v kritickou chvíli zabavte; poproste je, aby vám s něčím pomohly, vymyslete činnost, která jim cucání přirozeně znemožní.
  5. Ve chvíli, kdy dítku jakkoli znemožníte dumlání palečku, mu poskytněte dostatek blízkosti, mazlení a něhy.
  6. U větších dětí můžete poprosit „váženou osobu s autoritou“ (zubařku, pediatričku, známého policistu apod.), ať promluví dítku do duše – vyvarujte se však nereálnému strašení!
  7. Někdy pomůže svět fantazie, např. vymyšlený příběh o smutném palečku.
Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Nejrůznější důvody, Růžek, Ochranný film, Vymyšlený příběh, Dětský zlozvyk, Zlozvyk, Muž, Odřenina, Dětský, Těžký život, Zlo