[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Ingredience na 6 porcí:
Postup
Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozpalte olivový olej, cibulku nechte zesklovatět, přidejte tymián, rozmarýn, bobkový list, případně také olivovou nať a nožem rozmáčknuté neoloupané stroužky česneku.
Zjemna restujte a přidejte nakrájené kousky klobás (typu salchicha). Začnou pouštět tuk a krásně se opékat. Ze zeleniny přidejte buď cuketu, nebo lilek, které se sem bezvadně hodí. A pak přijde čas na hlavní a tu nejvydatnější složku – fazole. Můžete použít jak klasicky uvařené, tak z plechovky. Zeleninu, koření a klobásky nechte lehce přismahnout a přilijte rajčajtovou passatu. Láhev pak ještě naplňte vodou a přidejte do polévky, aby nebyla tak hustá.
A teď konečně vsypte fazole. Promíchejte a přiveďte k varu, nechte vařit 40–50 minut, ať všechno změkne a vytvoří se voňavá směs. Po provaření vyndejte větvičku od tymiánu, osolte a nakonec přidejte kousek kapusty, stačí jí pouhých 5 minut. Variovat také můžete se špenátem, mangoldem nebo růžičkovou kapustu. Pokud budete chtít polévku ještě hustější, můžete přidat také drobné těstoviny. A to už bude skutečně vydatné hlavní jídlo. Ozdobte parmezánem nebo pecorinem a čerstvě mletým pepřem. Nejlepší je uleželá po jednom až dvou dnech!