Maminka.czRecepty

Vydatná fazolová polévka s klobáskami nahradí i hlavní jídlo

14. 5. 2021
Vydatná fazolová polévka s klobáskami nahradí i hlavní jídlo
Hutná polévka nahradí hlavní jídlo a nakrmí celou rodinu. Naučte se fazolovou polévku v toskánském stylu – s passatou a voňavými klobáskami.

Ingredience na 6 porcí:

  • 2 červené cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • pár snítek tymiánu
  • větvička rozmarýnu (plus případně také olivové natě)
  • bobkový list
  • 5 klobásek salsiccia nebo jiných z čerstvého masa
  • plechovka velkých bílých fazolí
  • 500 ml rajčatové passaty
  • 500–700 ml vody
  •  ½ cukety (možno vynechat)
  •  ½ malé kapusty (nebo pár listů kadeřávku, mangoldu, růžičková kapusta nebo špenát)
  • cukr na případné doslazení, bylo-li by třeba
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • parmazán nebo pecorino k servírování 

Postup

Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozpalte olivový olej, cibulku nechte zesklovatět, přidejte tymián, rozmarýn, bobkový list, případně také olivovou nať a nožem rozmáčknuté neoloupané stroužky česneku.

Zjemna restujte a přidejte nakrájené kousky klobás (typu salchicha). Začnou pouštět tuk a krásně se opékat. Ze zeleniny přidejte buď cuketu, nebo lilek, které se sem bezvadně hodí. A pak přijde čas na hlavní a tu nejvydatnější složku – fazole. Můžete použít jak klasicky uvařené, tak z plechovky. Zeleninu, koření a klobásky nechte lehce přismahnout a přilijte rajčajtovou passatu. Láhev pak ještě naplňte vodou a přidejte do polévky, aby nebyla tak hustá.

A teď konečně vsypte fazole. Promíchejte a přiveďte k varu, nechte vařit 40–50 minut, ať všechno změkne a vytvoří se voňavá směs. Po provaření vyndejte větvičku od tymiánu, osolte a nakonec přidejte kousek kapusty, stačí jí pouhých 5 minut. Variovat také můžete se špenátem, mangoldem nebo růžičkovou kapustu. Pokud budete chtít polévku ještě hustější, můžete přidat také drobné těstoviny. A to už bude skutečně vydatné hlavní jídlo. Ozdobte parmezánem nebo pecorinem a čerstvě mletým pepřem. Nejlepší je uleželá po jednom až dvou dnech!

Témata: Rodina, Recepty, Video recept, Vaření, jídlo, Mall.tv, Vaření pro rodinu, Tymián, Styl, Fazole, Olivový olej, Klobáska, Stroužek česneku, Rozmarýn, Polévka

Mohlo by vás zajímat
Hvězdné znamení vám o vašem dítěti prozradí víc, než si myslíte!
Zakázané otázky: Na tohle se rozhodně neptejte žen po porodu
Nechce se vám v noci vstávat k miminku? Nechte se inspirovat trikem téhle maminky!
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z vašeho dítěte roste psychopat
Herečka Eva Josefíková je maminkou. A miminko má neobvyklé jméno
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Pět holek na krku! Jak se žije rodině s paterčaty?
Maminka roku: Čekala holčičku a věděla, že nepřežije!
Autismus u dětí: Pozor na první příznaky již u kojenců a batolat

Horoskopy

Blíženci Pokud máte poslední dobou divoké sny, nepodléhejte panice. I sebehorší snění může mít v reálném životě…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Vít, Vítek, Lothar





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné