Maminka.czRecepty

Vydatná fazolová polévka s klobáskami nahradí i hlavní jídlo

Veronika Zenklová 14.  5.  2021
Hutná polévka nahradí hlavní jídlo a nakrmí celou rodinu. Naučte se fazolovou polévku v toskánském stylu – s passatou a voňavými klobáskami.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ingredience na 6 porcí:

  • 2 červené cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • pár snítek tymiánu
  • větvička rozmarýnu (plus případně také olivové natě)
  • bobkový list
  • 5 klobásek salsiccia nebo jiných z čerstvého masa
  • plechovka velkých bílých fazolí
  • 500 ml rajčatové passaty
  • 500–700 ml vody
  •  ½ cukety (možno vynechat)
  •  ½ malé kapusty (nebo pár listů kadeřávku, mangoldu, růžičková kapusta nebo špenát)
  • cukr na případné doslazení, bylo-li by třeba
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • parmazán nebo pecorino k servírování 

Postup

Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozpalte olivový olej, cibulku nechte zesklovatět, přidejte tymián, rozmarýn, bobkový list, případně také olivovou nať a nožem rozmáčknuté neoloupané stroužky česneku.

Zjemna restujte a přidejte nakrájené kousky klobás (typu salchicha). Začnou pouštět tuk a krásně se opékat. Ze zeleniny přidejte buď cuketu, nebo lilek, které se sem bezvadně hodí. A pak přijde čas na hlavní a tu nejvydatnější složku – fazole. Můžete použít jak klasicky uvařené, tak z plechovky. Zeleninu, koření a klobásky nechte lehce přismahnout a přilijte rajčajtovou passatu. Láhev pak ještě naplňte vodou a přidejte do polévky, aby nebyla tak hustá.

A teď konečně vsypte fazole. Promíchejte a přiveďte k varu, nechte vařit 40–50 minut, ať všechno změkne a vytvoří se voňavá směs. Po provaření vyndejte větvičku od tymiánu, osolte a nakonec přidejte kousek kapusty, stačí jí pouhých 5 minut. Variovat také můžete se špenátem, mangoldem nebo růžičkovou kapustu. Pokud budete chtít polévku ještě hustější, můžete přidat také drobné těstoviny. A to už bude skutečně vydatné hlavní jídlo. Ozdobte parmezánem nebo pecorinem a čerstvě mletým pepřem. Nejlepší je uleželá po jednom až dvou dnech!

Témata: Recepty, Rodina, jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, polévka, Olivový olej, Stroužek česneku, Tymián, Klobáska, Styl, Rozmarýn, Fazole, Parma