Maminka.czRecepty

Vydatná houbová polévka: Zpracujte chutně trofeje z luhů a hájů

Simona Formánková 9.  9.  2022
Sběratelé hub se po roce opět tetelí blahem. Konečně vypukla sezóna a v lesích se to nadšenci s proutěnými košíky jen hemží. Pokud tato vlna strhla i vás, jen nevíte, jak s nalezenými poklady chutně naložit, vyzkoušejte náš rychlý recept. Skvělou houbovou polévku si zamiluje celá rodina!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Houby hřibovité, bedly, masáky, nebo dokonce lišky – ať najdete při víkendové procházce v lese jakoukoli houbu, do této vydatné polévky se bude skvěle hodit. Pokud jste nejen vášniví sběrači, ale také milujete chuť hub, pak jistě oceníte, že v tomto receptu zpracujete houby čerstvé. Jejich charakteristické aroma díky tomu totiž získá na intenzitě. 

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • špetka muškátového květu
  • hrst hladkolisté petrželky (najemno nakrájená)
  • smetana sladká nebo zakysaná – několik lžic
  • 300 g hub
  • osmažená houska nebo svítek na ozdobu
  • 1 l vepřového vývaru

Postup:

Očištěné houby pokrájejte na tenké plátky a poduste je na másle s většinou petrželky. Poprašte moukou a rozmíchejte na světlou jíšku. Chvíli poduste. Zalijte chladným vývarem, přidejte květ a smetanu, přiveďte k varu, stáhněte oheň a vařte mírným varem asi 15 minut, až houby zkřehnou. Podávejte ozdobené petrželkou, svítkem nebo osmaženou houskou.

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz a časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Rodina, Jídelníček, jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, suroviny, Chuť, polévka, houby, Košík, Petrželka, Háj, Les, Máslo, Recept, Luh