Maminka.czKam s dětmi

Vydejte se s dětmi do podzemí. Třeba narazíte i na permoníky

Simona Procházková 12.  11.  2022
Vzhůru do podzemí! Takový netradiční výlet bude jistě bavit děti i vás. Podívat se můžete třeba do dolů, kde se těžilo stříbro či uhlí, nebo můžete prozkoumat tajemný podzemní labyrint.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za stříbrem do Kutné Hory

Historie Kutné Hory je neoddělitelně spojená s těžbou stříbra a ražbou pražských grošů. Stříbrná horečka sem přilákala tisíce lidí, z bývalé osady se pak stalo bohaté královské město. Ve středověkém dolu, který patří pod České muzeum stříbra, se dostanete hluboko pod zem. Obléknete si pravou hornickou halenu s kápí a helmu, do ruky dostanete svítilnu a vydáte se po stopách horníků.

VIDEO:  5 tipů na zimní výlety v Jihomoravském kraji

Budete procházet úzké chodbičky a poznáte celý proces, kterým musí stříbrná ruda projít, aby se z ní stala krásně lesklá mince. Trasa původní části středověkého dolu měří přibližně 250 metrů a následuje ji expozice o zpracování stříbrné rudy a ražbě mincí.

Vyzkoušejte si život horníka

Když se chcete podívat do dolů, je město Most tou pravou volbou. Podkrušnohorské technické muzeum najdete v areálu bývalého hlubinného hnědouhelného dolu Julius III. Návštěvníky tu provádí přímo bývalí zaměstnanci, takže se můžete těšit na opravdu zasvěcené informace i nejrůznější historky a zajímavosti.

Venku najdete plno obřích strojů, do kterých si můžete vlézt, můžete si vyzkoušet všechny páčky i tlačítka. A poté se už podíváte do šatny, sprch, lampárny, strojovny i věrné repliky důlní šachty. Uslyšíte, jak zní hluk spuštěných strojů i odstřel při hloubení nové šachty.

Na konci prohlídky se v uměle vytvořené šachtě projedete skutečným zavěšeným důlním vlakem. A na úplném konci prohlídky vás čeká krátká expozice o záchranářích, kteří v každém dole musí být v plné pohotovosti. Prohlídka trvá skoro 2 hodiny, ale nudit se rozhodně nebudete. Nejen kvůli délce, ale i hlučnosti při ukázkách Podkrušnohorské technické muzeum doporučujeme spíše až pro děti školního věku.

Z bývalého dolu je dnes zábavní park

Naopak i se školkovými dětmi se můžete vydat na jižní Moravu do Zábavního parku Permonium. Bývalý důl Kukla se změnil v místo dětské zábavy a zážitky propojuje s historií a technologií těžby černého uhlí. Děti určitě nadchne největší nadzemní bludiště v Česku, které napodobuje styl důlních chodeb.

Budou na vorech zdolávat důlní jezero a čekají je tu i sopka, prales, stará hornická dílna či reálné štoly plné zábavných aktivit. Za příplatek můžete zamířit také do lanového centra.

Dětem do 3 let je určen přilehlý Duhový svět, kde si užijí prolézačky, vodní hrátky a prvky pro rozvíjení obratnosti i fantazie. Parkem děti provází příběh duhové víly Permíny. Těšit se mohou třeba na čarovná jezírka, tajemnou komnatu či lanoloď. 

Vyrazte na rodinný výlet vlakem. Kam se vydat a proč je to lepší než jet autem?

Prozkoumejte podzemní labyrint v Mirakulu

Znáte Mirakulum v Milovicích? A víte, že vedle prolézaček vysoko nad zemí, tobogánů, vodního světa a dětských hřišť se tu můžete dostat také do spletitých podzemních chodeb? Sestoupíte do nich nejen po schodech, ale můžete sem sjet i tobogánem z prolézačkového hradu.

Přibalte baterky, budete je potřebovat. V chodbách je opravdu naprostá tma. Pokud byste žádnou doma nenašli, dají se v Mirakulu koupit. Starší děti budou zkoumat a řádit klidně samotné, ale s menšími se do podzemí určitě vydejte i vy. To ostatně na Mirakulu milujeme, tady rodiče jen nepozorují děti z lavičky, ale mohou se do všeho zapojit. I lanové mosty a prolézačky jsou přístupné všem bez ohledu na věk. 

Výlet do míst, kde se růže změní v kámen

Návštěva Karlových Varů nemusí být jen o procházce kolonádou s oplatkou v ruce. Objevte i svět v podzemí. Stačí si koupit vstupenky ve Vřídelní kolonádě a po krátkém úvodu se ocitnete v podzemí nejteplejšího českého pramene Vřídlo

Pramenem každou minutu vyvěrá ohromujících 2000 litrů minerální vody. Každý litr obsahuje více než 6 gramů rozpuštěných minerálních látek. A toho se využívá při procesu "pokameňování" suvenýrů. Právě zde v podzemí Vřídelní kolonády vznikají slavné karlovarské kamenné růže.

Témata: Kam s dětmi, Cestování, Tipy na výlet, Za zábavou, Cestujeme, Výlety, Tipy redakce, mapa, Karlovy Vary, Pramen, vodní svět, Stříbro, Česká republika, Podzemí, Labyrint, Jižní Morava, Permoniu, Gros, Výdej, Milovice, Mirakulu, Chodba, Kutná Hora, Mirakulum, Příplatek