[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Do velké mísy rozklepněte vajíčka. Přidejte sůl a sýr slaného typu – parmazán, Pecorino nebo třeba Grana Padano. Přilijte trochu smetany (popřípadě mléka), aby byla směs vláčnější. Vajíčka opepřete, nemusíte se bát ani chilli. Vše promíchejte a základ je hotový. Další zásadní ingrediencí jsou špagety – ty klasicky uvařte nebo použijte již uvařené třeba z předchozího dne, stačí je prolít studenou vodou, aby se slepené opět oddělily. Přidejte je k vajíčkovému základu. Směs také ozeleňte: třeba petrželkou a hráškem. Jako zástupce masné složky se bude hodit grilované/pečené maso, šunka či slanina. Vše opět důkladně promíchejte, aby se špagety „napily“. Vymažte pánev olejem a ohřejte na ¾ výkonu plotýnky. Vlijte špagetovou směs, ztlumte plamen jen na polovinu a čekejte minimálně 5–7 minut, až ucítíte vůni smažených vajec, vše se trochu zpevní a na několika místech bude intenzivně unikat pára. V tu chvíli přemístěte pánev do horní části trouby pod rozpálený gril. Pečení by mělo trvat 10 až 15 minut. Tento čas platí jen u špagetové frittaty – u jiných druhů, kde je v základu např. jen orestovaná zelenina a vejce, je pečení kratší (cca 4–5 minut). Celkový čas záleží především na výkonnosti vaší trouby, frittatu tedy sledujte hlavně okem – jakmile je její povrch pevný, opečený a lehce dohněda, může ven. Frittatu vyklopte a nechte odpočinout.