Maminka.czRecepty

Vyhazovat jídlo? Nikdy! Ze zbylých uvařených špaget vykouzlíte báječnou frittatu

25.  3.  2021
Vyhazovat jídlo? Nikdy! Ze zbylých uvařených špaget vykouzlíte báječnou frittatu
Zbyly vám špagety od večeře? Frittata je způsob, jak je upravit trochu jiným způsobem, než jsme zvyklí. Navíc může chutnat pokaždé jinak – stačí dodržet základní suroviny a zbytek je zcela na vaší fantazii. Důležité je mít doma kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem a těžkým dnem, která vydrží pečení v troubě.

  • špagety uvařené v osolené vodě al dente (150 g v suchém stavu)
  • 6 vajec
  •  1,5 lžičky soli
  • 40 g nastrouhaného parmazánu, Grany nebo Pecorina
  • 50 ml smetany, šlehačky nebo mléka
  • čerstvě mletý pepř
  • 150 g šunky či zbylého pečeného masa (možno vynechat)
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • hrst čerstvé petrželky
  • 100 g mozzarelly
  • olivový olej do pánve

Postup

Do velké mísy rozklepněte vajíčka. Přidejte sůl a sýr slaného typu – parmazán, Pecorino nebo třeba Grana Padano. Přilijte trochu smetany (popřípadě mléka), aby byla směs vláčnější. Vajíčka opepřete, nemusíte se bát ani chilli. Vše promíchejte a základ je hotový. Další zásadní ingrediencí jsou špagety – ty klasicky uvařte nebo použijte již uvařené třeba z předchozího dne, stačí je prolít studenou vodou, aby se slepené opět oddělily. Přidejte je k vajíčkovému základu. Směs také ozeleňte: třeba petrželkou a hráškem. Jako zástupce masné složky se bude hodit grilované/pečené maso, šunka či slanina. Vše opět důkladně promíchejte, aby se špagety „napily“.  Vymažte pánev olejem a ohřejte na ¾ výkonu plotýnky. Vlijte špagetovou směs, ztlumte plamen jen na polovinu a čekejte minimálně 5–7 minut, až ucítíte vůni smažených vajec, vše se trochu zpevní a na několika místech bude intenzivně unikat pára. V tu chvíli přemístěte pánev do horní části trouby pod rozpálený gril. Pečení by mělo trvat 10 až 15 minut. Tento čas platí jen u špagetové frittaty – u jiných druhů, kde je v základu např. jen orestovaná zelenina a vejce, je pečení kratší (cca 4–5 minut). Celkový čas záleží především na výkonnosti vaší trouby, frittatu tedy sledujte hlavně okem – jakmile je její povrch pevný, opečený a lehce dohněda, může ven. Frittatu vyklopte a nechte odpočinout.

Témata: Recepty, jídlo, Jídelníček, Děti a jídlo, Vaření, Náš tip, Vaření pro rodinu, Fantazie, Večeře, Pánev, Trouba, Parmazán, Špagety, Pečení, Pecorina, Studeno, Grana, Vejce, Chilli, Parma, Sůl
Mohlo by vás zajímat
7 nejkrásnějších vyhlídek Česka. Tato místa rozhodně nevynechejte
Vajsejtlová Barbora
Cestování
VIDEO: Kapustová sekaná. I neoblíbená zelenina může skvěle chutnat
Formánková Simona
Recepty
Čtvrté dítě? Princ William už další nechce, prozradila vévodkyně Kate. Proč?
Procházková Simona
Královská rodina
Sedmé dítě jen tak do počtu? Ekonomka Markéta Šichtařová trhá rekordy!
Zenklová Veronika
Slavné maminky
Pět holek na krku! Jak se žije rodině s paterčaty?
Formánková Simona
Instagram
Herečka Eva Josefíková je maminkou. A miminko má neobvyklé jméno
Víchová Tereza
Slavné maminky
Jak rychle utišit plačící dítě? Trik zkušeného pediatra, který zabere hned!
Kojenec
Historie kočárků: S takovými "žihadly" pro miminka se chlubily naše prababičky
Zenklová Veronika
Retro
To je ale bříško! Podívejte se na těhotenství s trojčaty týden po týdnu!
Kolinová Gabriela
Těhotenství