Maminka.czRecepty

Vyhazovat jídlo? Nikdy! Ze zbylých uvařených špaget vykouzlíte báječnou frittatu

redakce 9.  1.  2025
Zbyly vám špagety od večeře? Frittata je způsob, jak je upravit trochu jiným způsobem, než jsme zvyklí. Navíc může chutnat pokaždé jinak – stačí dodržet základní suroviny a zbytek je zcela na vaší fantazii. Důležité je mít doma kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem a těžkým dnem, která vydrží pečení v troubě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

  • špagety uvařené v osolené vodě al dente (150 g v suchém stavu)
  • 6 vajec
  •  1,5 lžičky soli
  • 40 g nastrouhaného parmazánu, Grany nebo Pecorina
  • 50 ml smetany, šlehačky nebo mléka
  • čerstvě mletý pepř
  • 150 g šunky či zbylého pečeného masa (možno vynechat)
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • hrst čerstvé petrželky
  • 100 g mozzarelly
  • olivový olej do pánve

Postup

Do velké mísy rozklepněte vajíčka. Přidejte sůl a sýr slaného typu – parmazán, Pecorino nebo třeba Grana Padano. Přilijte trochu smetany (popřípadě mléka), aby byla směs vláčnější. Vajíčka opepřete, nemusíte se bát ani chilli. Vše promíchejte a základ je hotový. Další zásadní ingrediencí jsou špagety – ty klasicky uvařte nebo použijte již uvařené třeba z předchozího dne, stačí je prolít studenou vodou, aby se slepené opět oddělily. Přidejte je k vajíčkovému základu. Směs také ozeleňte: třeba petrželkou a hráškem. Jako zástupce masné složky se bude hodit grilované/pečené maso, šunka či slanina. Vše opět důkladně promíchejte, aby se špagety „napily“.  Vymažte pánev olejem a ohřejte na ¾ výkonu plotýnky. Vlijte špagetovou směs, ztlumte plamen jen na polovinu a čekejte minimálně 5–7 minut, až ucítíte vůni smažených vajec, vše se trochu zpevní a na několika místech bude intenzivně unikat pára. V tu chvíli přemístěte pánev do horní části trouby pod rozpálený gril. Pečení by mělo trvat 10 až 15 minut. Tento čas platí jen u špagetové frittaty – u jiných druhů, kde je v základu např. jen orestovaná zelenina a vejce, je pečení kratší (cca 4–5 minut). Celkový čas záleží především na výkonnosti vaší trouby, frittatu tedy sledujte hlavně okem – jakmile je její povrch pevný, opečený a lehce dohněda, může ven. Frittatu vyklopte a nechte odpočinout.

Od pondělí do pátku: Rychlé večeře pro chladné večery: Bramborová frittata nebo koule z mletého masa
Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, pečení, Náš tip, Fantazie, špagety, Studeno, Báj, Trouba, Parmazán, Sůl, Frittata, Večeře, SPA, Pánev, Parma, Vejce, Grana, Chilli, Nik, Pecorina