Maminka.czVýživa a stravování

Vyměňte výživové doplňky za super potraviny

Kristýna Kalinová 20.  2.  2014
Vyměňte výživové doplňky za super potraviny
Chcete si zlepšit svoji sportovní výkonnost i zdraví? Je to jednoduché, rozšiřte svůj nákupní seznam o pár zajímavých potravin!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dnešní nabídka s doplňky stravy je opravdu velmi široká. Prodejci slibují, že díky jejich preparátům dosáhnete skvělých sportovních výsledků, zlepšíte svůj zdravotní stav… Nezapomeňte ale, že pečlivě sestavený jídelní plán vám může posloužit úplně stejně a kompletně přírodně! Našli jsme pro vás pár super potravin, které zlepší výkonnost a dodají tělu spoustu dalších nutričně důležitých látek.

Goji (kustovnice čínská)

Proč? Toto tmavě červené sušené ovoce v sobě ukrývá spoustu antioxidantů, bílkovin, vitaminů a minerálů. Po staletí je goji v čínské medicíně považována za plod dlouhověkosti. Goji byla zkoumána také pro své schopnosti dodávat energii.
A jedna ze zahraničních studií objevila, že po 14denním konzumování kustovnice ve formě džusu měli účastníci lepší fyzičku, lépe spali, soustředili se, méně trpěli stresem, únavou a upravilo se jim i zažívání.

Jak? Před cvičením si dejte hrst kustovnice pro zvýšení energie nebo si plody nasypte do ranní ovesné kaše. Goji je dnes již k sehnání v téměř každém supermarketu.

Bílý čaj

Proč? I když nejde technicky vzato o jídlo, může být skvělým doplňkem vaší svačinky před cvičením. Kromě toho, že nebudete strádat nedostatkem tekutin, bude bílý čaj regulovat úroveň hladiny krevního cukru, což pomůže bojovat s výkyvy energie. Navíc obsahuje kofein, který energeticky nakopává.
Kingstonská univerzita v Londýně dokonce objevila, že bílý čaj zvýšil atletům v krvi hormon testosteron, který má vliv na výkonnost.

Jak? Zkuste si s sebou do fitka vzít místo sladkého energetického nápoje vychlazený bílý čaj. Nebo vyměňte svůj denní šálek zeleného čaje za čaj bílý!

Moringa

Proč? Moringa oleifera (olejodárná) je jednou z nejužitečnějších a nejvšestrannějších rostlin.
Bývá také označována jako rostlina s nejvyšší koncentrací živin na světě. Největší množství nutričních látek obsahují její listy, které se dají konzumovat čerstvé jako salát nebo usušené a rozdrcené na prášek, jenž se prodává i jako potravinový doplněk ve formě kapslí. Obsahuje více než 90 nutrientů, např. vitaminy A, B1, B2, B3, C, vápník, železo, zinek a další. Vápníku nabízí dokonce více než mléčné produkty! A obsahuje také látky, které bojují proti zánětům či regulují funkci štítné žlázy, hladinu krevního cukru i apetit.

Jak? Stačí přidat čajovou lžičku prášku do jakéhokoli jídla (třeba i do polévky), čímž přírodní cestou výrazně zvýšíte jeho výživovou hodnotu.

Maca

Proč? Tradičně se používá pro zlepšení sexuální výkonnosti. Kromě toho má však vliv i na zvýšení vitality, výdrže a plodnosti. Pro účely konzumace se používá kořen bílé barvy podobající se naší ředkvičce. Maca je typický adaptogen, což znamená, že pomáhá organismu vyrovnat se se zátěží a stresem, zároveň dokáže stabilizovat hladinu krevního cukru. Pravidelná konzumace dodá více energie a zaručí lepší soustředění.

Jak? Je dostupná v práškové podobě, stačí tak přidat 1–10 g (1–3 čajové lžičky) denně do koktejlů, müsli, ovocných nebo zeleninových salátů atd. Náš tip: 200 ml mandlového nápoje rozmixujte s čajovou lžičkou maca prášku, jedním banánem, špetkou skořice a přidejte pár kostek ledu.

Baobab

Proč? Toto africké super ovoce má třikrát více vitaminu C než pomeranče. Látky v něm obsažené dokážou posílit imunitu a urychlit snížení stresového hormonu kortizolu, což je důležité pro správnou svalovou regeneraci. A ukrývá v sobě dokonce dvakrát tolik antioxidantů než goji, šestkrát více draslíku než banány a obsahuje i více železa než špenát nebo červené maso. Je nepostradatelný při transportu kyslíku v organismu a pomáhá předcházet únavě a svalovým slabostem.

Jak? K dostání je stoprocentní jemný prášek sušené dužniny plodu baobabu, který můžete přidat do koktejlů nebo jím osladit bílý jogurt, müsli či ovesnou kaši. Doporučená denní dávka je 5–15 g (1 až 3 lžičky), dávkování ale není omezeno.

Mořské řasy

Proč? Mořská zelenina je opravdu nabitá živinami a minerály (vápník, železo, jod). K dostání jsou různé druhy od řas červených přes zelené až po hnědé. Převážně v regálech obchodů se zdravou výživou tak objevíte řasy kelp, kombu, wakame, nori, dulse a další.

Vyhledávány jsou také pro obsah chlorofylu. Ten podle jedné ze zahraničních studií dokáže upravit kyslíkovou kapacitu v krvi, a tak tělu dovolí déle sportovat bez pocitu únavy.

Jak?Zajděte si do nejbližšího sushi baru na tradiční japonskou rolku, při jejíž výrobě se používá mořská řasa nori.
Jednoduché zeleninové sushi avokádem nebo okurkou ale určitě zvládnete i doma! Nebo si sušenými vločkami nori posypejte jakékoli jídlo.

Článek vyšel v časopisu Dieta 1/2014

Témata: Výživa a stravování, Časopis Dieta, Potraviny, Denní dávka, Potravinový doplněk, Jemný prášek, Největší množství, Japonsko, Doplňky, Super, Sup, Mořská řasa, Pravidelná konzumace, Červené maso, Univerzita, Potraviny na Heureka.cz