Maminka.czZdraví

Vyplivni to, vyndej to! První pomoc, když se začne dítě dusit

Erika Pilátová 27.  5.  2019
Zaskočený hrášek, korálek v nose, spolknuté psí granule… To všechno vás může potkat s vašimi malými neposedy. Jak s takovou situací naložit, jaké hrozí nebezpečí a jak pohotově reagovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nebezpečné malé věci

Svět je tak úžasné místo k prozkoumávání! A vaše miminko brzy přijde na to, že hledání pusinkou přináší uspokojení, a dopracuje se díky tomu i k potravě. Postupně pak začne dávat do úst k nevelké radosti nás, rodičů, i jiné předměty nebo hračky.

I když všichni dbáme na to, aby naše děti vyrůstaly v bezpečném prostředí, vdechnutí jídla nebo malého předmětu je záležitost okamžiku. Nejčastěji se tak do dětské pusinky dostanou drobné plastové hračky, korálky, kousky stavebnic nebo třeba špendlíky a u potravin jsou to oříšky, hrášek, zrnko rýže či kousek tvrdšího ovoce či zeleniny.

Pokud k takové nešťastné náhodě dojde, je namístě okamžitá první pomoc. Jestli dítě něco spolkne a nejde o nic toxického, je to o něco lepší případ. Ne nadarmo se říká, že když to prolezlo horem, projde to i dolem. To však neplatí pro ostré předměty, které mohou být nebezpečné. O spolknutém korálku se pravděpodobně ani nedozvíte, se špendlíkem už to bude horší. A korálek v nose, to raději nechte na odborníkovi. Neopatrnou manipulací obvykle zasunete předmět ještě hlouběji.

Jídlo jako nebezpečí

S dětmi je doma někdy pořádně veselo a je těžké je zkrotit u stolu. Ale právě při takovém divokém stolování může dojít k nešťastným náhodám. Pokuste se ratolesti před jídlem zklidnit, nerozesmívat je a přimět je k tomu, aby nemluvily s plnou pusou.

Co dělat, když dětem zaskočí nebo se začnou dusit a přestanou dýchat?

Pokud pláčou a z nějakého důvodu odmítají jídlo, nenuťte je. Právě pláč a vztek mohou být velmi často důvodem, že děťátko vdechne kousek potraviny.
Dětem do tří let nepodávejte bez dozoru ani ořechy, hroznové víno nebo bonbony. Paseku může nadělat i obyčejný chleba.

Vše krájejte vždy na malé kousky a snažte se vytvořit atmosféru, kdy se budou soustředit jen na jídlo.

Když to sama nezvládnete

Vdechnuté cizí těleso je vždy nutné odstranit v co nejkratším čase. Pokud první pomoc nezabrala (více o ní v modrém boxu na další straně) a je nutný zásah odborníka, probíhá většinou zákrok při celkové anestezii. Pokud předmět nejde odstranit pomocí kleštiček a jiných nástrojů, je nutné otevření hrudníku.

Týká se to především předmětů s hroty, které mohou vážně dráždit nebo poranit sliznici.

První pomoc a drobné rány: co je pravda a co fáma?

A pozor, děti se mohou dostat někdy ke zcela absurdním předmětům. Své o tom ví maminka Zdena, která jela na pohotovost s rok a půl starou dcerkou. Našla ji na chodbě s vytřeštěnýma očima, v ruce měla prasklou žárovku a v jejím středu chyběly drátky.

„Každopádně se drátky na rentgenu objevily. Dcera vůbec neplakala. Nikdy jsem ji nenechávala o samotě, byla jsem jen vyndat prádlo z pračky a v první chvíli jsem neměla tušení, kde k žárovce přišla. Pak mi došlo, že manžel večer na chodbě měnil žárovku a tu starou nechal na komodě.

Dcera se o ni zřejmě opřela a žárovka se skutálela. Je odmalička velkým gurmánem a dodnes nechápu, že si něco takového dala do pusy a okamžitě to nevyplivla, protože se špenátem by to určitě udělala,“ popisuje Zdena.

Pozor na nos a uši

Stačí, že se na minutku otočíte, vyřídíte telefon a malý neposeda mezitím spořádá něco, co v denním menu rozhodně nebylo. Děti jsou v tomto směru opravdu vynalézavé.

Drobné plastové předměty obvykle nejsou příliš nebezpečné. Není však výjimkou, že děti bez dozoru zkonzumují léky, ochutnají nějakou chemikálii nebo spolknou malou baterii.

ČTĚTE TAKÉ:  Tři věci, kterých se doktoři fakt bojí: Baterie z hraček, magnetické skládačky a bazény

No a když se nežádoucí věci nedostanou zrovna do žaludku, jsou ještě další možnosti, jak naložit s kouskem kukuřice, hrášku nebo s korálkem. Na řadě jsou nosní dírky nebo uši.

Vzpomínám si, jak jsem jednou večer ukládala syna ke spánku a všimla si, že má něco v nose. K večeři bylo rizoto s hráškem a kukuřicí. Tak jsme se oblékli a vyrazili na pohotovost, kde nám kukuřici během minutky odstranili. Ne vždy to ale musí dopadnout tak dobře.

Pokud je drobný předmět v nose viditelný, může ho dítě vysmrkat. Pokud předmět nevidíte, ale víte, že tam určitě je, vyhledejte pomoc lékaře. Zapomenutý drobný předmět v nosánku dítěte může způsobit nosní kámen. Kolem tělesa se postupně vytvoří obal z vápníkových a magneziových solí.

Varovným signálem může být jednostranná rýma a jednostranná neprůchodnost nosní dírky. V případě předmětů v oušku vytahujte pouze takové, které můžete bez potíží uchopit pinzetou. Drobné předměty se mohou dostat až k bubínku, a to vyžaduje vždy zásah odborníka.

Prevence?

I kdybyste zlikvidovala z dohledu dětí vše, co by mohly vdechnout, spolknout nebo zastrčit do tělních dutin, pořád bude existovat spousta náhod, nečekaných situací nebo někde zapomenutých drobností.

Každý rodič dělá maximum pro to, aby svoje děti uchránil před nástrahami všeho druhu. I když jste si jistá, že jste večer uklidila všechny kostky lega, v noci bosou nohou zaručeně na nějakou šlápnete.

Děti jsou neřízené střely a všechny tyhle věci se prostě dějí. Důležité je v takovou chvíli zachovat chladnou hlavu, umět poskytnout první pomoc a být schopná v takové krizové situaci také pomoc přivolat.

Video: Víte, co dělat, když dítě vdechne předmět a dusí se? V žádném případě s ním neklepejte hlavou dolů a podívejte se na správný chmat!

První pomoc, když se dítě dusí

Odstraňte dítěti z úst zbylé kousky potravy nebo předmět – pokud ho vidíte. Donuťte ho, aby se pokusilo zakašlat. Dítě do jednoho roku uchopte do polohy na bříšku na předloktí, hlavička musí být níž než zbytek těla.

V této poloze udeřte několikrát za sebou mezi lopatky. Pak ho otočte a několikrát stlačte hrudní kost. Pokud se dýchání neobnoví, je třeba započít s masáží srdíčka. Malé děti do jednoho roku se při tomto manévru nepokoušejte stavět na nožičky.

Úderem mezi lopatky byste jim mohla způsobit poranění páteře. U větších dětí se také provádějí údery mezi lopatky, dítě však necháváte vestoje. Pak se provádí Heimlichův manévr.

Dítě se obejme zezadu, a to tak, že jedna ruka se položí na břicho dítěte a druhá se položí na ruku první. Následně se provede pět prudkých stlačení dovnitř a následných povolení.

 

Vdechnutí cizího předmětu. Může to být problém?

 

Témata: Zdraví, Děti, Video, Předškolák, Batole, Kojenec, pomoc, první pomoc, rizoto, Slap, Varovný signál, Nástraha, Celková anestezie, Krizová situace, Nečekaná situace, Box, Bezpečné prostředí, Vynález, Zac, Kukuřice, Malý kousek, Úžasné místo, Chemik, Nešťastný, Jídlo, Zdraví na Heureka.cz