Maminka.czOvulace

Kalkulačka pro výpočet ovulace: Naplánujte si početí miminka

redakce 23.  5.  2019
Vypočítejte si, kdy je nejvhodnější čas na početí miminka podle své ovulace. Načasování pohlavního styku zvyšuje totiž šanci na otěhotnění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obecně se uvádí, že k ovulaci dochází zhruba v polovině menstruačního cyklu. Ten obvykle trvá 28 dní, ovšem i tento údaj je orientační. Může totiž trvat kratší i delší dobu.

Abyste si mohli provést výpočet předpokládaného termínu ovulace, je důležité, abyste měla pravidelný menstruační cyklus. Velice orientačně lze očekávat, že při pravidelném, obvykle 28denním cyklu, dochází k ovulaci 13. až 14. den od prvního dne cyklu (tj. první den menstruace). Pochopitelně je nutné brát v potaz životaschopnost spermií a vajíčka. Je tedy možné otěhotnět i po styku, který proběhl až 5 dní před ovulací, avšak maximálně den po ní.

Jak poznáte ovulaci

V období ovulace je děložní čípek na omak měkký, krátký a otevřený – je v něm hmatatelný otvor. V období neplodných dní je naopak čípek tuhý, zavřený a dlouhý.

Pokud si budete pravidelně každé ráno před vstáváním měřit bazální teplotu (buď v pochvě nebo v ústech), zjistíte, že v polovině cyklu vám teplota náhle stoupne zhruba o 3 desetiny stupně (například z 36,6 na 36,9 stupně) a až do menstruace zůstává vyšší. Poslední den nižších teplot je zpravidla označován jako ovulační den. Od večera třetího dne již s velkou pravděpodobností nelze otěhotnět.

U některých žen se během ovulace dostavuje také bolest podobná menstruační, ovulační bolest se objevuje zhruba uprostřed cyklu a doprovázena může být lehkým špiněním.

Potencionálně plodné dny jsou provázeny změnou cervikálního hlenu v pochvě.

Více informací o ovulaci najdete v článku Jak poznat ovulaci a plodné dny.

Témata: Než otěhotníte, Miminko, Praktické rady, Menstruace, Početí, Plodné dny, Ovulace, Simple, Calc, Počet, Var, Výpočet, Split, Cyklus, Menstruační kalhotky na Heureka.cz

Video