Maminka.czKojenec

Vyrazíme mezi lidi?

Ivana Ašenbrenerová 10.  6.  2010
Právě jste přijela z porodnice domů a chcete se pochlubit celému světu svým miminkem? Počkejte pár týdnů, než se vydáte někam mezi lidi. Až bude větší, užijete si s ním společných výjezdů dosyta.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se narodila Lucinka, všichni ji chtěli hned vidět. Nejradši by se u nás návštěvy střídaly po hodinách. Tchyně zase chtěla Lucinku po pár dnech naložit do auta a odvézt ji ukázat svým sousedům a kamarádkám. Řekla jsem, že teď to opravdu není vhodné. Nechte nás chvíli vydechnout, a až přijde ten správný čas, sama ji přivezu ukázat,“ vypráví svou zkušenost Pavla Kořínková (29) z Prahy.

Je jasné, že všichni jsou z malého tvorečka nadšení a že i vy se nemůžete dočkat, až poprvé vyrazíte s kočárkem mezi lidi. Jen se všichni podívejte, jaké mám krásné dítě… Nejenže si přejete „pochlubit“ se svým potomkem, ale chcete mu také dopřát pobyt na čerstvém vzduchu (pokud tedy nebydlíte v centru města, kde je znečištěné ovzduší).

Nejlepší důvody, proč se vypravit ven…

Kdy jít poprvé ven Asi velmi častá otázka maminek - kdy tedy mohou své miminko obléknout a vyjít si s ním na procházku nebo třeba na návštěvu ke kamarádce? Pokud je miminko (i vy) v pořádku, na krátkou procházku klidně můžete v podstatě kdykoli po propuštění z porodnice. Samozřejmě, že také záleží na ročním období a počasí - pokud je minus patnáct nebo fouká silný vítr, s kojencem raději nikam nechoďte.

Jeho imunitní systém se teprve vytváří, takže žádné nesmyslné výlety do nákupních center nepodnikejte. „Novorozenec je citlivý tvoreček, kterého musíte chránit. Dítě se rodí ještě s nevyvinutou imunitou, a proto je jeho schopnost bránit se nástrahám okolí jenom omezená. Placentou v rámci předporodního období získává protilátky, které ho pak chrání během prvních týdnů života. Množství mateřských protilátek ale postupně klesá a přibližně od třetího měsíce života se musí spolehnout jenom na svou vlastní protilátkovou produkci,“ vysvětluje MUDr. Mária Fedorová.

Ještě vaše maminky zůstávaly po porodu aspoň dva týdny doma, nikam nechodily a nepřijímaly žádné návštěvy. V současnosti to už pediatři tak přísně nevidí.
„Dítě už může ven v podstatě hned poté, co s ním přijdete domů, ale je nutné zvolit vhodné oblečení, přiměřenou délku procházky a příhodné prostředí.

Novorozenec a malý kojenec by neměl pobývat v prostředí s teplotou nižší, než je -5 °C, takže v mrazivých dnech zůstaňte doma. Však se dočkáte. „Vycházky prodlužujte postupně, aby si miminko mělo čas zvyknout na teplotní změnu. První den bude stačit 20-30 minut, každý další den můžete procházku prodloužit o půl hodiny. Vhodné je tiché, klidné prostředí, s nízkou koncentrací lidí, třeba blízký park,“ radí lékařka. Rozhodně tedy není vhodné vzít novorozence na dvě hodiny do supermarketu.

Můžeme k vám přijít?

Už zase slyšíte zvonek? Tentokrát jsou to kamarádky, které se přišly pokochat pohledem na vaše miminko. Ale pozor - s návštěvami raději opatrně. Ne nadarmo se říká ženám po porodu „nedělky“.

Šestinedělí je období, kdy se dává tělo rodičky dohromady a kdy se žena učí nové mateřské roli. Zejména pokud je to vaše první dítě, pak se asi mnoho věcí teprve učíte a hledáte odpovědi na tisíce otázek.

„Uvědomte si, že pro malého kojence je i běžná rýma velmi obtěžující záležitostí. Miminko nemůže dobře sát z prsu, špatně se mu dýchá a neklidně spí,“ říká lékařka Fedorová. To všechno pak vede k začarovanému kruhu - nevrlé miminko, unavená a nevyspalá maminka.

Nenechte si to krásné období „zkazit“ netrpělivými návštěvami. Nestyďte se všem říct, že teď prostě na ně nemáte náladu, že jste utahaná a nevyspalá. Máte pocit, že nějakou tu vizitu zvládnete? Pak se ale každého, ještě než vstoupí do bytu, zeptejte, zda je zdravý. „Chráníte tím své dítě. A nezapomínejte, že i dětské návštěvy představují riziko. Řada dětských nemocí je infekčních ještě před objevením prvních příznaků, například neštovice,“ dodává lékařka.

Proto se vůbec netrapte nějakým pocitem viny - vy jste ten, kdo rozhoduje. Má vaše kamaráda dvě malé děti, které zrovna pokašlávají a kýchají? Jednoduše jí řekněte, že se na ni těšíte, ale až budou děti zdravé.

V prvních týdnech je vhodné, abyste se vyhýbala místům, kde je hodně lidí. To platí především o velkých nákupních centrech, ale také o městské hromadné dopravě. Vždyť jen v metru jezdí denně tisíce lidí a tisíce nejrůznějších virů a bakterií poletují všude kolem. Pokud musíte nutně někam zajet, požádejte raději manžela, aby vám miminko pohlídal, a vy si zařiďte, co potřebujete, i když většinu věcí může v šestinedělí zařídit partner sám, nebo požádejte o pomoc babičku či sousedku.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Malý kojenec, Výraz, Mez, Mária Fedorová, Silný vítr, Krásné dítě, Kořínková