Maminka.czPorod

Vyrobte dětem domácí jitrocelový sirup: Spolehlivý proti kašli

15. 5. 2012
Vyrobte dětem domácí jitrocelový sirup: Spolehlivý proti kašli
Samozřejmě, že jitrocelový sirup na kašel lze koupit v lékárně. Nicméně dobu, kterou vám zabere cesta do lékárny a stání ve frontě, můžete věnovat velmi jednoduché přípravě lahodného domácího sirupu. Co potřebujete? Tmavý cukr či med, lístky jitrocele, šroubovací sklenici a chuť do práce.

Jitrocel kopinatý (ten s těmi dlouhými listy) u nás patří mezi hojně rozšířené rostliny. Možná i proto býval oblíbenou léčivkou našich babiček. Jeho lístky se tradičně přikládaly na opuchlé místo po hmyzím bodnutí, šťáva stavěla drobná krvácení, čerstvě utržený se přidával z jara do polévek, čaj ze sušené rostliny pomáhal při kašli, onemocnění močových cest a žlučníku. Jitrocel je nenáročný na sběr, avšak náročnější na sušení. Lístky se suší nepomačkané, v jedné vrstvě na vzdušném stinném místě. Nicméně k přípravě sirupu naštěstí nepotřebujeme listy sušené, ale čerstvé. Jitrocelová sezóna právě začala, listy se trhají od května do září.

Kdy sirup pomáhá?

Jitrocel obsahuje glykosidy, slizy, třísloviny a vitamíny, především vitamín C. Tyto látky působí komplexně, jejich účinky se doplňují. Sirup navíc neprochází varem, spolehlivě jej konzervuje pouze použitý med či cukr, a tak si mnohé biologicky aktivní látky zachovává. Tmavý, jemně aromatický sirup pomáhá i chutná při kašli, kdy usnadňuje odkašlávání. Obvykle se „ordinuje“ jedna lžička několikrát denně, ne však před spaním.

URČITĚ SI POCHUTNÁTE: Výborný domácí chleba i bez pekárny - vyzkoušejte náš recept!

Příprava domácího jitrocelového sirupu

Příprava je jednoduchá, potřebujete pouze listy jitrocele kopinatého, tmavý cukr nebo tekutější med a vroucí vodou vymytou šroubovací sklenici. Na menší kousky potrhané mladé lístky vrstvíme do sklenice. Centimetrovou vrstvu stlačeného jitrocele posypeme cukrem nebo prolijeme medem a vrstvíme dál, střídáme jitrocel a cukr, stlačujeme, až do úplného naplnění sklenice. Tu pak pevně uzavřeme, dáme na 10 dní na teplé místo, třeba na okno. Po 10 dnech je sirup hotový. Tmavou tekutinu slijeme do menší lahvičky, listy vymačkáme a vyhodíme. Sirup zavíčkujeme a dáme do spodní části chladničky. Vše je hotové a sirup je celoročně připraven pomáhat.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Kojenec, Batole, Předškolák, Školák, Domácí chléb, Hmyzí bodnutí, Teplé místo, Sirup

Mohlo by vás zajímat
Jak si ušít roušku? Kdy ji kvůli koronaviru nosit?
Přehledně: Kolik hodin spánku potřebuje dítě pro zdravý vývoj
Zimní děti versus ty letní: Datum narození ovlivňuje zdraví i charakter
Vše, co vás zajímá o hlenové zátce. Jak vypadá, jak dlouho odchází před porodem
Rouška z trička: Jednoduchý návod bez šití! Video s postupem
Aneta Krejčíková je dvojnásobná máma, má dceru! Jak se jmenuje?
To s námi bude už navždy?! Tyhle děti vůbec nejsou nadšené ze sourozence
Nejdojemnější fotka týdne! Náhradní matka doma porodila syna nové rodině
Narodí se holka, nebo kluk? Kdy se pozná pohlaví dítěte?

Horoskopy

Váhy Momentálně se musíte v práci do všeho nutit a nic vám není po chuti. Milé Váhy, obrňte se trpělivostí a…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Jarmil, Jaromil





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné