Maminka.czPorod

Vyrobte dětem domácí jitrocelový sirup: Spolehlivý proti kašli

Martina Machová 15.  5.  2012
Vyrobte dětem domácí jitrocelový sirup: Spolehlivý proti kašli
Samozřejmě, že jitrocelový sirup na kašel lze koupit v lékárně. Nicméně dobu, kterou vám zabere cesta do lékárny a stání ve frontě, můžete věnovat velmi jednoduché přípravě lahodného domácího sirupu. Co potřebujete? Tmavý cukr či med, lístky jitrocele, šroubovací sklenici a chuť do práce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jitrocel kopinatý (ten s těmi dlouhými listy) u nás patří mezi hojně rozšířené rostliny. Možná i proto býval oblíbenou léčivkou našich babiček. Jeho lístky se tradičně přikládaly na opuchlé místo po hmyzím bodnutí, šťáva stavěla drobná krvácení, čerstvě utržený se přidával z jara do polévek, čaj ze sušené rostliny pomáhal při kašli, onemocnění močových cest a žlučníku. Jitrocel je nenáročný na sběr, avšak náročnější na sušení. Lístky se suší nepomačkané, v jedné vrstvě na vzdušném stinném místě. Nicméně k přípravě sirupu naštěstí nepotřebujeme listy sušené, ale čerstvé. Jitrocelová sezóna právě začala, listy se trhají od května do září.

Kdy sirup pomáhá?

Jitrocel obsahuje glykosidy, slizy, třísloviny a vitamíny, především vitamín C. Tyto látky působí komplexně, jejich účinky se doplňují. Sirup navíc neprochází varem, spolehlivě jej konzervuje pouze použitý med či cukr, a tak si mnohé biologicky aktivní látky zachovává. Tmavý, jemně aromatický sirup pomáhá i chutná při kašli, kdy usnadňuje odkašlávání. Obvykle se „ordinuje“ jedna lžička několikrát denně, ne však před spaním.

URČITĚ SI POCHUTNÁTE: Výborný domácí chleba i bez pekárny - vyzkoušejte náš recept!

Příprava domácího jitrocelového sirupu

Příprava je jednoduchá, potřebujete pouze listy jitrocele kopinatého, tmavý cukr nebo tekutější med a vroucí vodou vymytou šroubovací sklenici. Na menší kousky potrhané mladé lístky vrstvíme do sklenice. Centimetrovou vrstvu stlačeného jitrocele posypeme cukrem nebo prolijeme medem a vrstvíme dál, střídáme jitrocel a cukr, stlačujeme, až do úplného naplnění sklenice. Tu pak pevně uzavřeme, dáme na 10 dní na teplé místo, třeba na okno. Po 10 dnech je sirup hotový. Tmavou tekutinu slijeme do menší lahvičky, listy vymačkáme a vyhodíme. Sirup zavíčkujeme a dáme do spodní části chladničky. Vše je hotové a sirup je celoročně připraven pomáhat.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Hmyzí bodnutí, Domácí, Sirup, Dom, Domácí chléb, Teplé místo, Sir, Jitrocel, Zdraví na Heureka.cz