Maminka.czJen pro maminku

Vyrobte si originální nákrčník ze starého trika

Martina Machová 16.  11.  2012
Vyrobte si originální nákrčník ze starého trika
Šály i nákrčníky typu tunel – se spojenými konci – jsou už několik sezón velmi populární, pokud chcete ušetřit, nebo ráda zkoušíte nové věci, vyrobte si zajímavou šálku sama. Budete potřebovat pouze staré triko, ostré nůžky, malinko fantazie a vůbec žádný talent!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co budete potřebovat: Ostré nůžky a nepotřebné triko

Potřebovat budete nepotřebné triko, naprosto ideální jsou bezešvá trika – výsledný výrobek totiž vypadá o něco lépe, než když máte na nákrčníku dva švy, které nemusí působit zrovna dekorativně. Vhodnější jsou též trika se stejnou barvou rubové a lícové strany – i když i tento problém lze vyřešit přehnutím látky podélně na půlku, tak aby byl vidět z obou stran vždy jen líc látky. Užší nákrčník typu tunel potom vyrobíte z nepotřebného úzkého dětského trika. Kruhovou (spojenou) šálu, která půjde 2x až 3x obmotat kolem krku zase vytvoříte z trika širokého.

Pracovní postup: Šmik, fik a je hotovo

Pracovní postup je naprosto jednoduchý; triko zkrátka v oblasti pod rukávy perfektně rovně ustřihnete. Šířku ustřiženého pásu si zvolíte dle vlastní úvahy. Ustřiženou stranu nemusíte nijak olemovat, stačí látku natáhnout do maximální možné šířky, konec trika se pak zaroluje sám a ustřižení není vidět. V případě, že má dané triko dva švy, je někdy nutné tyto konce nenápadně několika stehy zapošít, aby se nepáraly. Nákrčník či kruhová šála z trička bývají vzhledem k použitému výchozímu materiálu velmi zajímavým doplňkem: mohou být pruhované, batikované, jednobarevné, s obrázky nebo vzory a navíc vám pokožku na krku příjemně rozmazlí do měkka sepranou bavlnou.

Něco navíc: Falešné zapínání

Máte-li doma zásobu pěkných dekorativních knoflíků, a najdete-li mezi nimi takové, co ladí s vyrobenou šálkou, můžete jich několik našít z lícové strany na šev trika. 6 pěkných knoflíků našitých v řadě na švu může na šále vytvořit pěknou aplikaci, jakési falešné zapínání. Knoflíky se nehodí na jednoduché úzké nákrčníky, vhodné jsou spíše na kruhové šály, které 2x až 3x obmotáte a knoflíky, falešné zapínání, necháte vyniknout na straně krku.

Témata: Jen pro maminku, ORIGINAL, Star, Trik, Originál, Ori, Salko, Rub a líc