Maminka.czWeb Ulékaře.cz

Výška dítěte ovlivňuje v dospělosti i jeho kariéru

redakce 12.  5.  2014
Výška dítěte ovlivňuje v dospělosti i jeho kariéru
Vzrůst neovlivňuje jen vzhled člověka, ale má souvislost i s jeho zdravím. Vysocí lidé mají například větší riziko rakoviny, malí zase mohou mít problémy se srdcem. Podle vědců navíc naše výška ovlivňuje i případné pracovní úspěchy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejrychleji roste člověk během prvního roku života. V úvodních 12 měsících se výška dítěte znásobí v průměru na 1,5násobek a hmotnost dokonce na trojnásobek od porodní váhy. Zdá se vám občas, že váš potomek vyrostl snad přes noc? Může na tom být něco pravdy – hormon, který ovlivňuje růst člověka, se totiž vyplavuje především v noci.

Zatímco dívky přestávají růst někdy kolem 14. roku života (zhruba 2 až 3 roky od první menstruace), většina chlapců končí s výškou až kolem 18. roku věku a někteří rostou i krátce po 20. narozeninách.

Mohlo by vás zajímat: Spočítejte si, jak bude vaše dítě v dospělosti vysoké

Světové srovnání

  • V 18. a 19. století byli Američané nejvyššími lidmi na světě, nyní tuto příčku drží Nizozemci.
  • Proč o ni Američané přišli? Genetika má na výšku člověka dopad pouze ze 60–80 %, ostatní je dáno dalšími vlivy, především pak stravou v dětství. A právě nadbytek tuků a cukrů s nedostatkem čerstvé zeleniny a ovoce tvoří jídelníček běžného Američana, bohužel již od mala.
  • Nejmenší lidé pak žijí v Indonésii, Bolívii, Indii a na Filipínách.

Pohledem lékařů

Britští vědci prokázali, že vysocí lidé mají větší riziko rakoviny. Je to dáno nejspíše vyšším počtem buněk v jejich těle, z nichž některá se může maligně zvrhnout. Svoji výšku člověk neovlivní, může však ovlivnit další rizikové faktory, které k rakovině přispívají – například nekouřit, jíst zdravě, nepít alkohol a mít dostatek pohybu. Lidé s menší postavou mají naopak vyšší pravděpodobnost onemocnění srdce a cév. Měli by proto dbát na svůj jídelníček a omezovat ve své stravě tuky, aby předešli vzniku aterosklerózy (kornatění tepen).

=====Vyšší člověk = vyšší plat=====
Ač to zní nepravděpodobně, vzrůst člověka má vliv i na jeho kariéru a plat. V mnoha studiích se ukázalo, že „čahouni“ jsou v práci úspěšnější – je to dané zřejmě jejich sebevědomím, neboť vysocí lidé jsou obecně jistější než jedinci s menším vzrůstem. To pak ovlivňuje jejich pracovní kariéru a potažmo i jejich výdělky.

Ve stáří se zmenšujeme

Že se člověk ve stáří zmenšuje, není žádným tajemstvím. Překvapivá však může být zpráva, že tento proces nastává v průměru již od 40 let. Dochází k úbytku vody v páteřních discích (meziobratlových ploténkách), které se tak ztenčují a na snižující se výšce se podílí i osteoporóza (řídnutí kostí). Proti ztrátě centimetrů ale lze bojovat zdravým sportováním a správným držením těla.

Svoji výšku člověk neovlivní. Je ale dobré znát zdravotní rizika s ní spojená a zaměřit se na prevenci. Pokud budete dbát na zdravý jídelníček svých dětí, podpoříte jejich růstový potenciál a pravděpodobně budou v životě úspěšnější.

Témata: Děti, Web Ulékaře.cz, Kari, Dospělost, Karí, První menstruace, Řídnutí kostí, Zdravý jídelníček, Osteoporóza, Výška, CAH