Maminka.czSlavné maminky

Vysočina s cibulí, ultrarychlý porod, rodičovství á la punk. Moderátorka Sandra Pospíšilová zavzpomínala na těhotenství i narození svých pokladů

Dita Mrázková 25.  5.  2022
Říká o sobě, že není moc plánovací typ a denní režim dětí řeší "na pohodu". Mimo jiné prozradila i to, zda jde skloubit práci s péčí o dvě malé děti, které mají odlišné potřeby, nebo jestli její starší dcera Emily žárlila na příchod brášky Leona.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vzpomenete si na den a na pocity, když jste zjistila, že čekáte Emilku?

S Emilkou jsem měla nejprve několik dní "tušení”. Cítila jsem takové motýlky v břiše – přesně, jak to nazvala jedna kamarádka, když mi popisovala začátek těhotenství. Pak jsem si udělala test a ta druhá čárka tam byla jen náznakem, takže mě to trochu zmátlo. Nicméně za dva dny jsem si ho dělala znovu a to už bylo vidět úplně jasně. A první, co mě napadlo, bylo: Tak, a teď je to tady! Budeš maminka!

VIDEO: Sandra Pospíšilová a její druhé těhotenství

Kdybyste měla porovnat obě svá těhotenství, jaká byla?

Na obě těhotenství moc ráda vzpomínám. A naštěstí – to musím zaťukat – u mě bylo první i druhé těhotenství úplně bez komplikací. U obou jsem byla na začátku hodně unavená, ale ani jednou jsem nezvracela, i když s Leonkem bylo párkrát namále. Rozdíly tam ale samozřejmě byly, asi i tím, že jsem poprvé čekala holčičku a pak chlapečka. S Emilkou jsem měla hrozné chutě na ovoce, čerstvé saláty a sladké věci. A s Leonkem to byla zase hlavně česká kuchyně. A mohla jsem se utlouct po vysočině s cibulí a octem, to jsem jeden měsíc jedla snad obden. No, a pokud jde o závěr těhotenství, tam to byla u Emilky procházka růžovou zahradou a u Leonka na to raději moc nevzpomínám. Maminky, které zažily ultrarychlý a intenzivní porod, než se stihne rozjet epidural, tak pochopí...

V čem si jsou Emily a Leon podobní? 

Podobní si jsou minimálně v tom, jak jsou oba veselí a mají rádi kolektiv. Jsou to moje největší sluníčka. Kolikrát se na ně během dne jen tak dívám, třeba u jídla, a říkám si, jaké mám štěstí. Teď už jsou ve věku, kdy z nich začínají být opravdoví parťáci. A je vidět, jak se mají rádi. Emilka je jako starší ségra opatrovatelka a Leonek je hodně vnímavý chlapeček. A jak cítí lásku, tak ji už teď umí posílat dál. Častokrát nás z ničeho nic jen tak pohladí nebo přijde dát pusinku, a to je nejvíc.

Nakolik v nich vidíte svou „stopu“ a nakolik manželovu?

Po Pavlovi mají děti více povahové rysy. Oba jsou hodně společenští a u Emilky už teď vidím, jak umí dělat stejnou srandu jako on a umí si podmanit i mnohem starší děti. A po mně jsou zase oba vzhledově – světlé vlásky a zelenomodré oči. A taky doufám, že je jednou bude bavit škola jako maminku. (směje se)

Dělí je od sebe tři roky. Myslíte, že existuje nějaký univerzální recept na to, jak vychytat všechno kolem, co obnáší péče o děti, které jsou si věkově tak blízko?

Jestli někdo ten univerzální recept má, tak sem s ním! Vychytat potřeby dětí, to je podle mě pořádná alchymieKaždé má jiný režim a potřebuje v jinou dobu přes den spinkat, jedí jiné věci, hrají si jinak a s jinými hračkami. Já navíc nejsem úplně plánovací typ, takže u mě je to rodičovství někdy tak trochu punk a režim přizpůsobuji, jak to zrovna ten den sedne. Což ovšem nastávajícím maminkám nedoporučuji! (směje se) V tomhle to mají určitě lepší maminky, které umí dopředu vše plánovat a drží se režimu dětí. Já vedle péče o ně a domácnost prakticky nepřestala pracovat, takže skloubit tyto aktivity s režimem dětí dá někdy docela zabrat.

Gabriela Lašková exkluzivně: Kluci jsou parťáci, ale některé dny jsou prostě vyčerpávající

Některé maminky si stěžují na žárlení starších sourozenců, kteří najednou nemají stoprocentní pozornost od maminky. Jak je na tom Emilka, připravovali jste ji na příchod mladšího brášky?

My ji připravovali tak nějak přirozeně tím, že jsme jí popisovali, jak miminko v bříšku roste a že se časem v porodnici narodí. Pak jsme její pokojíček přemístili do většího, aby v tom původním bylo místo pro miminko. A ona se celou dobu těšila. A co se týká žárlení, chvilku u nás taky proběhlo, zhruba během prvního měsíce. Tehdy se mě dokonce zeptala, jestli ji mám pořád ráda, když jsem byla (logicky) více s Leonkem. A to mě hodně mrzelo. Takže když Leonek spinkal, trávila jsem s ní co nejvíce času hraním nebo třeba navečer čtením pohádek. Naštěstí to zafungovalo a ona si všechno srovnala. Od té doby jsme už žárlení neřešili.

Netoužila víc po sestřičce – parťačce?

Netoužila. Ona právě od začátku tipovala chlapečka. Tehdy ještě neuměla říkat "R", takže ukazovala na bříško a říkala, že to bude "blácha". No, a uhodla to.

Jak je spokojená ve školce?

Emi chodí do školky od dvou let a už od začátku nás překvapila, jak skvěle to zvládla. Jak jsem říkala, je to společenský človíček, takže už od začátku se do školky hrozně těšila. A protože měla skvělé paní učitelky, hned bylo vidět, jak ji to posunulo a kolik umí nových věcí. Doufám, že Leonek to bude mít jednou podobně. Máme podanou přihlášku do školky, tak snad to klapne a budou chodit spolu.

Velkým tématem rodičů jsou dětské úrazy. Vy jste před rokem sdílela na síti nepříjemný zážitek, kdy Leon spadl ošklivě ze schodů. Jste po tomto zážitku opatrnější, nebo dětem necháváte jejich prostor a negativní myšlenky se snažíte nepřivolávat?

My jsme doma opatrní pořád, ale jak asi všichni rodiče vědí, někdy stačí "pikosekunda". A u nás v tomto případě taky špatně zaklapnutá bezpečnostní zábrana na schodech, kterou Leonek projel autíčkem. Stalo se to v momentě, kdy jsme si s manželem s dětmi hráli v pokojíčku. A Leon se jako předtím už několikrát jel projet na autíčku chodbou, aby se zase vrátil. Jenže právě v té pikosekundě narazil na zábranu a spadl. A začal řev. Když jsme viděli tu obří bouli, raději jsme hned jeli do nemocnice. Rentgeny dopadly naštěstí dobře a vše je bez následků, ale to víte, že dáváme zase ještě větší pozor. Ale negativními myšlenkami “co by, kdyby” se určitě nestraším. Přesně jak říkáte, je to jen přivolávání špatných věcí. A to nemám ve zvyku dělat. 

Prázdniny jsou za dveřmi, jaké máte na léto plány?

Rádi bychom s dětmi vyrazili k moři. Taky jim chceme naplánovat prázdniny u babiček. A pak budeme určitě podnikat výlety, jezdit na kole, což Emi i Leonka hodně baví. A taky budeme slavit. Manželovy narozeniny, naše tříleté výročí svatby a hlavně Emilce bude v srpnu už pět. Je to neuvěřitelné, jak to letí!

Pozvánka: Slavnostní gala večer s mega koncertem Aréna hvězd, který završí celoroční oslavy 30. narozenin deníku Blesk, se uskuteční 17. Září 2022 v pražské O2 aréně. Vstupenky jsou již v prodeji. Více se dozvíte ZDE.

Témata: Těhotenství, Porod, Láska a vztahy, Slavné maminky, Rodičovství, Mateřství, Životy slavných, Rodina a vztahy, Výchova, Instagram, Rodiče, Syn, Dcera, Sourozenci, Prázdniny, léto, Moderátorka, Úrazy, Leon, Emily, Stalo se..., těhotenské chutě, Sandra Pospíšilová, Zábrana, Cibule