Maminka.czTěhotenství

Vysoký krevní tlak v těhotenství škodí vám i miminku. Co hrozí a jak se léčí?

Simona Procházková 28.  7.  2021
Vysoký krevní tlak vám může těhotenství hodně znepříjemnit. Na rozdíl od nízkého tlaku je totiž příčinou celé řady komplikací. Jak poznáte, že něco není v pořádku, proč nepodceňovat změny a kdy neotálet s návštěvou odborníka? Lékaři vám poradí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vysokému krevnímu tlaku se přezdívá tichý zabiják, dlouho se totiž nijak neprojevuje, necítíte žádné příznaky. A velmi nebezpečný je právě v těhotenství, kdy může vyústit v závažné onemocnění. To může vést až k úmrtí plodu či matky. Je proto nutné hodnoty krevního tlaku pečlivě hlídat u každé nastávající maminky.

VIDEO: Vitamíny v těhotenství. Jaké opravdu potřebujete pro správný vývoj plodu?

Součástí každé těhotenské poradny v ordinaci gynekologa by mělo být měření tlaku. Ten vám v průběhu těhotenství může klesat i stoupat. „U zdravého těhotenství platí, že v první polovině těhotenství krevní tlak klesá. Nejnižšího bodu dosáhne právě v půlce. S blížícím se termínem porodu pak postupně stoupá a dostane se až k hodnotám, které žena měla před otěhotněním,“ říká MUDr. Veronika Frisová, Ph.D., zakladatelka a vedoucí lékařka kliniky Profema a ambasadorka neziskové organizace Loono.

Jak poznáte, zda trpíte vysokým tlakem?

Jak vlastně poznáte, že můžete mít vysoký krevní tlak? „Vysoký krevní tlak často probíhá zcela bez příznaků, a proto bývá dlouho nerozpoznaný. Jeho diagnóza je velmi snadná, stačí pravidelné měření krevního tlaku. Buď u praktického lékaře, nebo doma některým z přístrojů vhodných pro domácí měření krevního tlaku,“ říká lékařka Petra Vysočanová z Interní kardiologické kliniky FN Brno.

Hodnota krevního tlaku se udává pomocí dvou čísel. Vyšší hodnota, systolický krevní tlak, je dána stahem levé srdeční komory a vyjadřuje, jakou silou je krev vypuzena ze srdce do cév celého těla a jakou silou působí na cévní stěnu. Druhá, nižší hodnota, diastolický krevní tlak, je dána odporem cévního řečiště. Čím jsou tyto hodnoty vyšší, tím více poškozují srdce a cévy nemocného.

Těhotenská cukrovka: Víte, co to pro vás vlastně znamená?

Změny krevního tlaku v těhotenství

Těhotenství je obdobím, které přináší mnoho změn, se kterými se organismus musí vyrovnávat. A ne vždy se to podaří tak, jak by mělo. Jednou z komplikací může být právě i změna krevního tlaku, který by měl proto být až do porodu v pravidelných intervalech kontrolován. Problém s nárůstem tlaku může potkat i nastávající maminky, které se až dosud s ničím takovým nesetkaly, proto je to často poněkud zaskočí nebo vyděsí.

Správný krevní tlak by měl mít v těhotenství hodnotu zhruba 120/80, může být ale i mírně vyšší, tedy kolem 135/85. Vyšší hodnoty značí problém. „Je potřeba rozlišit dva základní stavy: Jedním je vysoký tlak v těhotenství, kdy pacientka již před těhotenstvím byla léčena pro hypertenzi, a druhým pak je vysoký tlak způsobený až těhotenstvím, kdy se u zdravé ženy v průběhu gravidity zachytí poprvé hypertenze. Rizikovější je druhý stav, ale u obou může dojít ke komplikacím, a to jak na straně matky, tak plodu,“ vysvětluje gynekolog Štěpán Machač z kliniky Reprofit.

Syndrom bílého pláště v těhotenství aneb vysoký tlak a velký strach

Hypertenze v těhotenství

Co způsobuje tzv. těhotenskou hypertenzi? Podle lékařů je to zřejmě placenta, která vylučuje do krve látku, jež může zavinit zúžení cév. Zúžené cévy pak mohou za zadržování vody v těle a zvýšení krevního tlaku. K tomu dochází většinou kolem 6. měsíce těhotenství nebo později, kdy se to projevuje dušností, bušením srdce či bolestí hlavy.

Ve většině případů není zvýšený krevní tlak nijak závažným problémem a po porodu (většinou do konce šestinedělí) se vše vrátí do normálu. Více ohrožené jsou ženy vyššího věku a také ty, které jsou těhotné již poněkolikáté, ženy s cukrovkou nebo jiným autoimunitním onemocněním a trpící velkou nadváhou nebo obezitou.

Pokud jste se s vysokým krevním tlakem léčila již před otěhotněním, měla byste kontaktovat svého ošetřujícího lékaře co možná nejdříve poté, co zjistíte, že čekáte miminko. Ten by měl upravit léčbu a zhodnotit, zda jsou léky, které pravidelně užíváte, bezpečné nejen pro vás, ale i pro plod. Důležité je také upozornit na tuto skutečnost gynekologa v těhotenské poradně. Pokud chcete mít své tělo „pod dohledem“ a pomůže vám to snížit stres a nervozitu, pořiďte si domů tlakoměr a měřte se každý den.

Domácí měření pomůže vašemu lékaři s včasnou diagnostikou hypertenze a bude vám také schopen lépe poradit, jak se vyhnout případným komplikacím. Vždy se měřte pomocí klinicky ověřených tlakoměrů (ideálně s Intelli manžetou), které zaručí správné hodnoty měření,“ vysvětluje Zdeněk Rotal ze společnosti Omron. 

Jste obézní? Možná zkracujete život i svému ještě nenarozenému dítěti!

Vysoký krevní tlak je potřeba hlídat!

Proč je vysoký krevní tlaktěhotenství obzvláště nebezpečný? Pro organismus maminky znamená obrovskou zátěž a způsobuje nejčastěji problémy s ledvinami, cévami nebo zrakem. Velkým rizikem je neléčená hypertenze také pro nenarozené miminko, podle lékařů může vést k poruchám vývoje a růstu plodu. Hypertenze bývá „zákeřná“ v tom, že nemusíte pociťovat žádné obtíže. Zpravidla na sobě ale změny poznáte, objevuje se obvykle dušnost, malátnost, bolest hlavy, bušení srdce a vyšší tep.

Pravidelné měření krevního tlaku je důležité proto, aby se včas odhalila možná onemocnění, která s sebou hypertenze v těhotenství přináší. Častou diagnózou může být nemoc zvaná preeklampsie, jejíž riziko se dá dobře určit již při screeningu v 1. trimestru těhotenství, tedy mezi 11. až 14. týdnem. „Preeklampsie je definována jako zvýšený krevní tlak vznikající po 20. týdnu těhotenství, u těhotné ženy se objevuje i bílkovina v moči a často do ordinací přichází také s otoky rukou a nohou,“ vysvětluje MUDr. Frisová.

Tvrdne vám v těhotenství břicho? Příčinou může být námaha, stres i málo tekutin

Jaká je prevence vysokého tlaku?

Existují určitá režimová opatření, která můžete udělat sama. Na prvním místě je samozřejmě dbát na zdravý životní styl, jíst vyváženě, omezit příjem soli a pikantního koření, dostatečně spát a odpočívat a také dodržovat kvalitní pitný režim. Vyhněte se příliš namáhavým aktivitám, nepřetěžujte tělo nadměrnou fyzickou zátěží a zaměřte se v každodenním jídelníčku na potraviny bohaté na draslík (luštěniny, ovoce, brambory). Nezapomínejte na pravidelný pohyb, skvělou volbou je v těhotenství svižná chůze nebo plavání.

Léčba není náročná

 Jak se léčí problémy s vysokým krevním tlakem u nastávajících maminek? Není se čeho obávat, lékař vždy zvolí takové možnosti a vhodné léky, které v žádném případě neohrozí těhotnou ženu ani její miminko. Hypertenze se léčí jednak celkovou změnou režimu (dietní opatření apod.) a samozřejmě také  léky. Je ale potřeba vědět, že ne všechny preparáty na vysoký krevní tlak lze užívat v těhotenství. O tom, jaký lék užívat, pacientku informuje praktický lékař nebo gynekolog.

A pozor, neléčený vysoký tlak muže být velkou komplikací i během samotného porodu, hlavně tehdy, když dojde k rychlému vzestupu. „Může se spojovat s předčasným odloučením placenty, silným krvácením a následně ohrožením života jak plodu, tak matky,“ zdůrazňuje MUDr. Štěpán Machač. 

Preeklampsie: komplikace, při které může jít o život!

Může se stát, že se u ženy ve spojení se zvýšením krevního tlaku vyskytne tzv. preeklampsie, která se může v případě neléčení vyvinout v eklampsii neboli záchvat křečí, které mohou vyústit v život ohrožující stav, a to jak pro maminku, tak pro dítě.

Preeklampsie neboli raná gestóza je akutní komplikace, která vede kromě rychlého zvýšení krevního tlaku k výskytu bílkoviny v moči. Objevuje se nejčastěji v posledním trimestru těhotenství a jejími příznaky jsou: krevní tlak vyšší než 140/90, výrazné otoky obličeje, rukou nebo nohou, bílkovina v moči, úporná bolest hlavy a mžitky před očima a poruchy zraku.

Právě kvůli nutnosti co nejvčasnější diagnostiky preeklampsie je všem těhotným při pravidelných kontrolách měřena hodnota krevního tlaku a stanovuje se hladina bílkovin v moči. Jakmile je tlak nad 150/95, je nezbytná okamžitá hospitalizace nastávající maminky v nemocnici. V některých případech musí být dokonce těhotenství ukončeno předčasně akutním císařským řezem.

Díky dnešním lékařským pokrokům se tomuto onemocnění dá předejít, a to díky screeningu v 1. trimestru, kde lékař na základě hned několika souběžných faktorů riziko preeklampsie určí. Riziko vzniku může snížit užívání 150 mg kyseliny acetylsalicylové nejpozději od začátku 16. až do 36. týdne těhotenství. 

Přibírání v těhotenství a HELLP syndrom
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Přibírání v těhotenství a HELLP syndrom

Eklampsie a HELLP syndrom

Těhotné ženě s vysokým krevním tlakem hrozí kromě rozvoje preeklampsie také eklampsie neboli záchvat tonicko-klonických křečí a tzv. HELLP syndrom, což je stav s poruchou srážlivosti krve, rozpadem červených krvinek a snížením počtu krevních destiček. Navíc je u ní také zvýšené riziko cévní mozkové příhody. Plod by mohl být ohrožen zaostáváním růstu, odumřením a oba jsou ohroženi odloučením placenty s velkou krevní ztrátou až úmrtím. „Pokud dojde k rozvoji závažnější hypertenze, a zvláště pak těžké formy preeklampsie a HELLP syndromu, je jedinou léčbou porod. Ten je v těchto případech často předčasný a vedený císařským řezem,“ doplňuje MUDr. Frisová. 

Nejlepší prevencí preeklampsie je zdravý životní styl, ani ten ale není všemocný
Kvůli štítné žláze jsem mohla přijít o miminko. Lékařka na problém přišla v těhotenství
Otoky v těhotenství: Kdy za ně nemůže jen vedro a proč jsou nebezpečné?
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Nemoc, Bolest hlavy, ambasadorka, FN Brno, Zvýšení, Štěpán Machač, Hypertenze, Céva, Plod, Maminka, Reprofit, Ambasador, Měření tlaku, Kardiolog, Ohrožení života, Lékař, HELLP, Fakultní nemocnice Brno, Bus, Zdraví na Heureka.cz