Maminka.czGynekologie a porodnictví (poradna)

Výtok z pochvy u malých dívek. Proč není v dětském věku normální a jak probíhá vyšetření u dětského gynekologa?

Ivana Ašenbrenerová 1.  6.  2023
Prostředí gynekologie zná asi každá máma, ovšem věděli jste, že existuje také dětská gynekologie? To je jistě velká neznámá pro nejednu maminku. Ovšem je dobré vědět, že v případě nutnosti někdo takový, jako je dětský gynekolog, vůbec existuje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všimla jste si, že vaše dcera má výtok, a říkáte si, že o nic nejde, však ono to nějak samo přejde? Bohužel to tak nemusí být vždy. Těsně po porodu je sice holčička pár měsíců pod vlivem mateřských hormonů, a může tedy dojít i k nějakému výtoku, ale v klidovém období života dívek není žádný výtok normální. Je to proto, že jsou v té době ženské hormony v klidu, a nedochází tedy v pochvě k žádné aktivitě. Jakmile se tedy objeví nějaký výtok, měli byste vyhledat dětského gynekologa.

VIDEO: Podcast Maminka: Intimní hygiena maminek

V čem se dětská gynekologie liší

Jak říká dětská gynekoložka Helena Neumannová z Prahy, dětská gynekologie pečuje o reprodukční zdraví. „Gynekologie dětí a dospívajících se zabývá tkáněmi a orgány, které jsou ve svém utváření a funkci ovlivněny pohlavními hormony. Z tohoto pohledu můžeme věk, který pokrývá, rozdělit na tři období – novorozenecké, klidové a období pohlavního dospívání.“ V každém z těchto období se můžou vyskytovat různá onemocnění a problémy, které by měly dívku dovést k dětskému gynekologovi.

Jaké problémy mohou malé dívky potkat?

„Jako malé holčičky bych definovala dívky od narození až do 8 let věku. Problémem mohou být synechie, což je slepení stydkých pysků ve střední části, výtok, bolesti břicha nebo poruchy puberty ve smyslu jejího předčasného nástupu,“ říká dětská gynekoložka Helena Neumannová. Důležitá je podle jejích slov spolupráce s endokrinology, nefrology a dětskými chirurgy.

Co je příčinou výtoku u holčiček?

Žádný výtok není normální, pokud se objeví v klidovém období. Nejčastější příčiny výtoku v dětském věku jsou podle lékařky Heleny Neumannové infekce močových cest nebo roupi. „Proto je vhodné k vyšetření přijít už s vyloučením těchto onemocnění ze strany dětského lékaře. Musíme myslet i na cizí těleso v pochvě, jako jsou třeba korálky, gumičky, drobné figurky nebo sponky,“ vyjmenovává lékařka. Výtokem z pochvy se může projevit i nachlazení nebo rýma.

Jak se výtok léčí?

Léčba je cílená a lokální podle výsledku kultivace. Jedná se o zavádění čípku nebo masti do pochvy. Maminky se ale nemusí bát, podle Heleny Neumannové to není obtížné ani bolestivé. V každém případě vám to dětská gynekoložka ukáže, takže není třeba panikařit. Nemusíte se ani bát, že byste snad dceři poranila, nebo dokonce "protrhla" panenskou blánu. 

Kvasinková infekce je vzácnější

Slyšela jste možná někde od kamarádek, že její dcera měla kvasinkovou infekci a že za to může zcela určitě bazén, kam chodí se školkou plavat. Kvasinková infekce je ale v dětském věku vzácná. „A to z důvodu jiného poševního prostředí, než mají dospělé ženy nebo dospívající dívky. Chybí v něm totiž laktobacily,“ říká gynekoložka. Z mokrých plavek dojde spíše k zapaření a podráždění kůže. Nejčastější příčinou výtoku jsou bakteriální infekce. „Rizikovým faktorem jsou i nesprávné hygienické návyky,“ dodává lékařka.

Maminky, víte, jak se správně otírat po vymočení? Na to je třeba myslet už v době, kdy nosí holčičky plenky. Zadeček se nesmí utírat směrem nahoru – tím se do pochvy mohou dostat bakterie.

Jak probíhá gynekologické vyšetření?

Možná se toho bojíte, a proto raději nikam nejdete. Ale to není správný přístup. Neřešené problémy mohou narůst do chronických obtíží, a to rozhodně pro svou dceru nechcete. Než dojde k samotnému vyšetření, dětská gynekoložka by měla vždy navázat kontakt s holčičkou nebo dívkou. Zhodnotí se rozvoj sekundárních pohlavních znaků a součástí je prohlídka zevních rodidel na gynekologickém stole. „Při výtoku se provádí vaginoskopie, kdy lékař prohlédne pochvu, aby se vyloučila přítomnost cizího tělesa, a odebere se kultivace,“ říká Helena Neumannová. Vaginoskopy mívají různé velikosti od 4 mm, a to podle velikosti otvoru v panenské bláně. Vyšetření je nebolestivé. Může se provést ultrazvukové vyšetření, to se zhodnotí vnitřní orgány, tedy děloha a vaječníky – a to s naplněným močovým měchýřem.

„Při vyšetření může dítě ležet nebo sedět na klíně maminky nebo ležet samo na gynekologickém stole. Hodně záleží na tom, jak rodiče dívku na vyšetření připraví a vše jí vysvětlí. Holčička si totiž zpravidla důležitost vyšetření neuvědomuje. Žádné vyšetření neprovádíme násilím. Nastávají tedy i situace, kdy je holčička neklidná a nespolupracuje, pak vyšetření nejde provést. Naštěstí k tomu dochází ojediněle,“ dodává lékařka.

Narodí se holka, nebo kluk? Kdy se pozná pohlaví dítěte?
Témata: Zdraví, Děti a nemoci, Gynekologie a porodnictví (poradna), Dospívání, Puberta, Dívka, korálky, Gynekologie, Výtok, Helena Neumannová, Holčička, Malá dívka, Gynekolog, Maminka, Praha, Utváření, Pochva, Vyšetření, Dětský věk, Zdraví na Heureka.cz