Maminka.czSociální sítě

„Vytunit si” on-line poníka za 10 tisíc? Děti to zvládnou běžně, když nefunguje rodičovská kontrola

Tereza Víchová 15.  11.  2021
Máte pocit, že když nastavíte rodičovskou kontrolu na telefonu, je vaše dítě v bezpečí? To je ten největší omyl. Odbornice na dětskou on-line bezpečnost Julia Szymańská také poukazuje na to, že mezi 10. a 12. rokem si děti vůbec neuvědomují, s kým reálně na internetu komunikují. Jak má správně fungovat rodičovská kontrola? A jak dopadl český herec a otec tří dětí Matouš Ruml v testu on-line bezpečnosti? Vše se dozvíte v podcastu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Digitální stopa je nesmazatelná

Julia Szymańská se téměř 13 let věnuje dětské on-line bezpečnosti a působí také jako ambasadorka vzdělávacího programu Buď safe online Nadace  Avast. Každý den se potkává s rodiči, kteří nechtějí ztratit autoritu před dětmi, které dokonale ovládají on-line vychytávky, finty a influencery. O bezpečnosti na internetu prozradila více moderátorovi Matoušovi Rumlovi v podcastu Máma a táta na síti:

 „Nebezpečí číhá na děti každého věku. Je potřeba si uvědomit, do jaké věkové skupiny vaše dítě zapadá a jakým způsobem konzumuje digitální technologie. U malých dětí se může jednat o nevhodný obsah, na který mohou narazit. Ti starší si už samostatně stahují hry a aplikace a s nimi si mohou stáhnout něco, co jim mobilní zařízení poškodí. Další komplikace přináší digitální stopa, kterou po sobě váš potomek zanechává. Na digitální stopu by si ale měli dávat pozor i rodiče, kteří tvoří sdílením fotek dítěte jeho stopu ještě mnohem dříve, než se samo stane na internetu aktivním,“ vysvětluje Julia Szymańská.

Děti často neví, s kým na síti komunikují

Rodiče by měli mít děti pod kontrolou a důkladně jim vysvětlit hrozby, se kterými se mohou v on-line prostoru setkat. „Velmi riskantní období je mezi desátým a dvanáctým rokem, kdy děti ještě vůbec nemají kritické myšlení a nedokážou si představi, s kým reálně komunikují. Nevidí hrozbu. Zde může vznikat celá řada rizikových situací, kdy je dítě vystaveno komunikaci s někým úplně cizím. Je důležité na tuto hrozbu poukázat, vysvětit ji a často připomínat. Měli bychom svého potomka upozornit na to, aby na sebe neprozrazoval osobní informace, a v ideálním případě, aby komunikoval pouze s lidmi, které zná z reálného světa. Internet je místem, které je plné podvodů. Hlavně v oblasti on-line her a sociálních sítích je velmi jednoduché se nechat polapit,“ varuje odbornice na dětskou on-line bezpečnost.

Povím ti, k čemu slouží PIN

Velký důraz klade specialistka zejména na prevenci a vysvětlování. „Prevence by měla začít co nejdříve. Na začátku je vysvětlení toho, proč je telefon nebo tablet zabezpečen pin kódem, pak by měla následovat další pravidla. Rodiče mohou využívat celou řadu zámků, které jim umožní kontrolovat jak čas, tak přístup k aplikacím. Díky kvalitnímu zabezpečení se dá předejít situacím, kdy si dítě například vytuní poníka ve hře za deset tisíc korun. Nastavit rodičovskou kontrolu ale nestačí. To je ta největší chyba,“ varuje Julia Szymańská.

Jakých chyb se vyvarovat, jak řešit dětskou závislost na telefonu nebo jak naučit děti, aby se i v on-line prostředí chovaly k ostatním s respektem, si můžete poslechnout v nové epizodě podcastu Máma a táta na síti a také na platformách Apple Podcasts, Spotify a Google podcasts. Celý rozhovor s Julií si už nyní můžete pustit ve videu pod článkem.

Polykání pracích kapslí, popáleniny z hořlavých sprejů: V internetových výzvách jde dětem o život
Čím dál víc školáků nosí brýle. Co za to může a jak poznáte, že vaše dítě špatně vidí?
Témata: Děti, Výchova, děti a telefon, Herec, Sociální sítě, bezpečnost na internetu, Apple, ambasadorka, on-line, máma a táta na síti, Kontrola, Matouš Ruml, Podvod, Avast, Apple Podcasts, Podcast, Google, Internet, Poník, Telefon, Bezpečnost, Julia Szymańská, Spotify