Maminka.czKreativní tvoření s dětmi

Vytvořit si svůj vesmír: Jak najít společné chvilky s dětmi, a ještě zútulnit pokojíček? Máme skvělý tip!

redakce 18.  10.  2022
Společný čas dětí a rodičů je nenahraditelný. A je ho obvykle mnohem méně, než by si všichni přáli. Dvě kamarádky z reklamní agentury přišly s nápadem, jak to změnit. A mají velký úspěch.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak tráví dnešní děti volný čas? Podle odborníků je to velmi různorodé, ale obecně se dá říct, že se rodiny vracejí k pohybu a tráví více aktivního času venku. „Rodiče také často hledají, jak dítě co nejvíce motoricky a rozumově rozvíjet, a to je rozhodně dobře,” uvedla nedávno v jednom z podcastů ergoterapeutka Olga Marková.

Rodiče také čím dál více berou v potaz, že hrát si s dětmi není žádný ztracený čas. Protože i sebekreativnější hračka se doma třeba povaluje v koutě. Ale když se zapojí rodič jako iniciátor aktivity, děti mají největší radost a míru zapojení do hry. A přesně tohle propojení dovedly k dokonalosti Samanta a Petra. Vytvořily českou designérskou značku, která se soustředí na společné zážitky dětí a rodičů. S Petrou a Samantou přinášíme rozhovor.

Kde se vzal nápad a jak vznikla značka Lunamies®?

Jsme dvě kamarádky z reklamky, ale protože jsme také obě mámy, trávíme spolu a se svými dětmi hodně času. A tak se stalo, že jsme si společně vysnily svět Lunamies®. Svět, ve kterém je možné obejmout světlo. Propojit světlo a textil nás napadlo úplnou náhodou. Obě dvě máme v rodině elektrikáře a již od dětství kladný vztah k textilu. To, že založíme značku nabízející hravou dekoraci pro děti, na níž se mohou samy podílet, vzešlo ze stejného pohledu na mateřství a stylu výchovy dětí. Obě věříme, že rodiče a děti svůj vztah prohlubují především tehdy, když spolu něco vytvářejí. Společné zážitky jsou navždy a formují nejen naše děti, ale i nás. 

Jak funguje společné tvoření dětí a rodičů podle vaší vlastní zkušenosti i odezvy zákazníků?

Snažíme se motivovat rodiče, aby si pro své děti našli alespoň 30 minut denně, kdy budou nevystresovaní a v pohodě a budou svým ratolestem plně k dispozici. Věříme, že společné tvoření je jednou z cest, které posilují vztah dětí s jejich rodiči. Je to čas, jenž je dostane do dnes tak vzácného přítomného okamžiku. Rodičům přináší návrat do dětství a dětem poznání a inspiraci. 

Dá se společné tvoření využít i jinak než k popuštění uzdy fantazii?

Poznávat svět skrze kreativní aktivity je pro děti nejen zábavné, ale podle našich zkušeností i mnohem jednodušší. Společné tvoření může sloužit jako vhodný nástroj k vysvětlení situací, které nejsou děti ve svém věku ještě schopny úplně pochopit. Máme tím na mysli i komplikovanější témata, jako je například válka. To je přístup, ve kterém cítíme velkou hodnotu, a chceme ho předávat dál.

Proč je pro dítě důležité „vytvářet si svůj pokoj“ a ovlivňovat to, jak celkově vypadá?

Abychom mohli u dětí rozvíjet jejich osobnost a kreativní schopnosti, je potřeba jim vytvořit správné prostředí a podmínky, v ideálním případě společně s nimi. Samozřejmě že kojenec nebo malé batole nám své potřeby neřekne, ale dítě ve věku 3 let už přiložit ruku k dílu může. Ideálním místem je jejich vlastní pokoj. Doporučujeme vybavit ho takovým nábytkem a dekoracemi, které si děti mohou neustále upravovat podle své fantazie. Tím dáváme prostor jejich představivosti, a to v prostředí, které je jim nejbližší. 

To se pak děti musí v pokojíčku cítit jako ryby ve vodě.

Zapojit děti do tvůrčího procesu – ať už při úplném zařizování jejich pokoje nebo jen při výběru doplňků – má dvě roviny: emoční a vývojovou. Jednak se tam budou cítit příjemněji, protože budou vnímat ten prostor jako opravdu vlastní, jednak se to pravděpodobně odrazí i na jejich osobnosti a sebedůvěře. Proto nás vždy potěší, když si naše zákaznice vezmou své malé parťáky na klín a seznámí se s našimi neobyčejnými vesmírnými přáteli společně.

Témata: Rodina, Rodiče, Tvoření, Výroba, inspirace, Volný čas, Kreativní tvoření s dětmi, Vesmír, Společný čas, Pokojíček, Vztah, Čas dětí, Kamarádka, Děti