Maminka.czZdraví

Vyvracíme mýty o kávě. Víte, jak ji správě skladovat?

I laik cítí rychlý nástup povzbuzujícího účinku šálku lahodného moku. Ta vůně a chuť nás okamžitě postaví na nohy. To ocení nejen ženy na mateřské. Jaká je tedy pravda o kávě a co mýty, které oblíbený nápoj neodmyslitelně provázejí?
, Časopis Maminka
8. 5. 2014
Vyvracíme mýty o kávě.  Víte, jak ji správě skladovat?

Káva obsahuje antioxidanty a při konzumaci kvalitního espresa v počtu čtyř až šesti šálků denně dostaneme do svého těla tolik antioxidantů, jež jsou potřebné pro snížení vzniku civilizačních chorob a onkologických onemocnění.

Tento počet šálků nahradí až půl kila ovoce. Dále je káva skvělým pomocníkem pro odbourávání tuků v těle,“ vysvětluje barista Michal Jakoubek. Na druhou stranu, všeho s mírou. „Každý člověk snese jiné denní množství kávy.

Negativní účinky má většinou pro jedince s žaludečními problémy.“ Přesto provázejí konzumaci kávy omyly a mýty, které se přenášejí z generace na generaci. Jaké jsou nejčastější?

Mýtus č. 1: Bezkofeinová káva je zdravá

„Lidé si často myslí, že když si dají bezkofeinovou kávu, něco pro sebe udělají – považují ji za zdravější.Většinou tomu tak ale není, protože kofein se z kávy u velkoobchodních řetězců dostává převážně pomocí chemikálií,“ objasňuje Jakoubek.

„V tomto případě je kvalitně připravené espreso ze 100% Arabiky vhodnější než bezkofeinová káva zakoupená v koncernu, jelikož 100% Arabika má 2x méně kofeinu než Robusta. Ale v malých pražírnách je možno sehnat bezkofeinovou kávu, která má označení ‚swiss water process‘, 100% bez chemie, kofein z ní byl odstraněn vodní cestou.“

Mýtus č. 2: Čím dražší, tím kvalitnější

„Pokud vám jde o kvalitní čerstvou kávu, rozhodně ji nekupujte ve velkoobchodech. Když se totiž podíváte na datum pražení, které je většinou staré tři čtvrtě roku a více, je úplně jedno, co to bylo nebo je za kávu, protože po tolika dnech jsou zrnka znehodnocená a platíte jen za značku.

Rozhodně není pravidlem, že čím je káva dražší, tím je kvalitnější,“ vysvětluje barista.

Mýtus č. 3: Káva se má skladovat ve skle a v ledničce

„Káva by se měla skladovat na temném místě, ne na denním světle. Vhodná dóza na skladování je ze skla či nerezu a s gumovým těsněním. V ledničce nebo mrazáku káva navlhne a hlavně natáhne pachy z ostatních potravin,“ vyvrací Jakoubek další mýtus.

Mýtus číslo 4: Nejdéle vydrží a zachová si kvalitu namletá a vakuově zabalená

„Káva skladovaná více než dva měsíce od doby pražení je znehodnocená, třebaže je uchovávána v trojvrstvém obalu s jednostranným ventilkem. A je úplně jedno, o který druh kávy se jedná. S kávou je to obdobné jako s čerstvým pečivem.“

Pozor na terminologii

„Dám si Espreso Picolo…“ Tato terminologie je nesprávně použita a rozhodně ji nepoužívejte v Itálii, kde by se vám vysmáli. „Espreso je jen jedno, a to podle jasných kritérií. Ani střední, ani velké, ani malé neexistuje. Italský výraz piccolo je označením něčeho malého. Rozhodně by se neměl užívat společně s termínem espreso,“ uvádí na pravou míru Michal Jakoubek.

Pokud tedy patříte mezi vyznavače kávových dýchánků, snažte se vybírat jen kvalitní kávu a dodržujte zásady jejího skladování. Ať vám ten požitek dlouho vydrží.

Co byste měla znát jako správná milovnice kávy:

Acidita – kyselost, v našem případě tzv. ovocnost kávy, která určuje chuť kávy

Barista (coffee sommelier) – odborník a specialista na přípravu kávy

Cappuccino – 1/3 espreso + 1/3 horké mléko + 1/3 mléčná pěna s minimálně 1cm tmavým pruhem kolem šálku

Doppio – z dvojnásobné dávky kávy

Espreso – 30 ml kávové emulze do 20–30 vteřin výtoku při tlaku 9 bar a 88–93 stupňů Celsia

Latte art – způsob přípravy uměleckého obrazce na cappuccinu (či jiného kávového nápoje z espresa a mléčné pěny) tím, že se espreso nalévá do mléčné pěny a vytvoří se jím požadovaný ornament. V tomto oboru se pořádá i mistrovství světa.

Latte macchiato – 1/3 horkého mléka + 1/3 espreso + 1/3 bílá mléčná pěna

Lungo/Long espreso – 30 ml espresa v lungo šálku (větší šálek než espreso) + konvička s horkou vodou, kde si zákazník zvolí poměr vody a kávové emulze, nebo 30 ml horké vody + 30 ml espresa nalité po stěně šálku

Ristretto – 20 ml kávové emulze

(Článek vyšel v časopise Maminka 4/2014)

Témata: Časopis Maminka, Zdraví, Bezkofeinová káva, Žaludeční problém, Horké mléko
Mohlo by vás zajímat
Špatné počasí? Nevadí! Vezměte do ruky knihu a užívejte si domácí pohodu
Halloweenské dobroty, které ocení nejen děti
Utrpení matek perfekcionistek... Perfektní chtějí být většinou prvorozené dcery
Diastáza se objevuje hlavně po druhém porodu. Jak se zbavit rozestupu břicha ?

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu