Maminka.czNovorozenec

Jahodové recepty: Jahodový dort, řezy, panna cotta a minidortíky

Hanka Kubíčková 9.  6.  2012
Jahodové recepty: Jahodový dort, řezy, panna cotta a minidortíky
Červené, lesklé, voňavé a šťavnaté plody jahodníku patří k letním měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce, seno a koupání. Desítky různých odrůd nám umožňují pochutnávat si na nich od června až do začátku září.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jahodový dort

Příprava: 50 minut, Pečení: 30 minut, Chlazení:celkem 3 hodiny

Na drobenku:
100 g másla pokojové teploty
50 g hladké mouky
20 g cukru moučka
1 balíček vanilkového cukru špetka soli

Na piškotové těsto:
2 vejce
2 polévkové lžíce vlažné vody
90 g cukru moučka
1 balíček vanilkového cukru
80 g hladké mouky
20 g škrobové moučky
1/2 kávové lžičky prášku do pečiva

Na jahodový krém:
750 g jahod, omytých a očištěných
100 g cukru moučka
150 g smetanového jogurtu kůra a šťáva z limetky
9 plátků želatiny nebo odpovídající množství práškové želatiny, namočené podle návodu na obalu 200 ml smetany ke šlehání

Na dokončení:
500 g jahod
250 ml smetany ke šlehání
1 balíček vanilkového cukru

Troubu předehřejte na 200 °C a dno kulaté pečicí formy o průměru asi 26 cm vyložte pečicím papírem. Všechny suroviny na drobenku promíchejte v mixéru nebo na vále, upěchujte do formy a předpečte 15 minut.

Zatímco se základ peče, připravte piškotové těsto: Vejce a vodu vyšlehejte do pěny, přidejte cukr a vanilkový cukr a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. V jiné misce promíchejte mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva a vše vmíchejte k vaječnému krému.

Formu s předpečeným základem vyjměte z trouby, na základ nalijte piškotové těsto, dobře rozetřete a pečte při 200 °C 13-15 minut. Poté vyjměte, po několika minutách vyklopte z formy a nechte na mřížce vychladnout. Ponorným mixérem rozmixujte 400 g jahod na pyré, zbylé jahody nechte zatím stranou.

Do pyré přidejte jogurt, cukr, limetkovou kůru i šťávu a želatinu. Promíchejte, aby se želatina rozpustila, a dejte na chladné místo. Jakmile začne krém tuhnout, opatrně vmíchejte dobře vyšlehanou smetanu.

Korpus rozřízněte na dva pláty, jeden dejte na dno rozevírací dortové formy stejného průměru, jako má korpus. Poklaďte jahodami, které jste nepoužili na krém, potřete krémem, přiklopte druhou polovinou korpusu a dejte přibližně na 2 hodiny do ledničky.
Před podáváním rozkrojte jahody připravené na ozdobu na poloviny, smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem dotuha. Formu rozevřete, vyjměte dort a umístěte ho na podnos, na kterém budete servírovat. Boky i vršek ozdobte šlehačkou a jahodami a podávejte. Tip: Můžete využít koupené piškotové těsto, značně tím zkrátíte čas přípravy. Lepší je ale samozřejmě upéct korpus doma.

Jahodové řezy

Na 20 kousků, Příprava: 25 minut,Pečení: 15 minut

450 g listového těsta
2 sáčky vanilkového pudinku
1 l mléka
150 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
6 plátků želatiny, namočených podle návodu
200 ml smetany

Na dokončení:
1 kg jahod
1 sáček dortového želé
0,5 l rybízové šťávy
80 g cukru

Troubu předehřejte na 225 °C.
Listové těsto rozválejte na plát o síle 5 mm a přesuňte na pečicím papírem vyložený plech. Pečte 15 minut a poté nechte úplně vychladnout.
Z mléka, pudinku, cukru a vanilkového cukru uvařte pudink. Přidejte vyždímanou želatinu, promíchejte, aby se rozpustila, a nechte pod poklicí chladnout.
Jakmile začne vanilkový krém tuhnout, vmíchejte dotuha vyšlehanou šlehačku a krémem potřete upečený podklad.
Na krém naklaďte očištěné a nakrájené jahody. Dortové želé smíchejte se šťávou a cukrem, přelijte přes jahody a nechte asi 2 hodiny tuhnout.
Nakrájejte na řezy a podávejte.
Tip: Vyzkoušejte řezy i s jiným ovocem, než jsou jahody.
Výborné budou napří klad maliny.

Panna cotta s jahodami

Porce: 4, Příprava a vaření: 20 minut, Chlazení:minimálně 2 hodiny

3 plátky želatiny nebo odpovídající množství sypké želatiny
500 ml smetany ke šlehání se 40 % tuku
1 vanilkový lusk, podélně rozříznutý, semínka vyškrábaná nožem
25 g cukru moučka
12 čerstvých jahod

Želatinu namočte podle návodu na obalu.
Do hrnce nalijte smetanu, přidejte cukr a vanilkový lusk i semínka a pomalu přiveďte těsně pod bod varu, krém se nesmí vařit.
Zmírněte výkon plotny, vyjměte vanilkový lusk, vložte namočenou želatinu a za stálého míchání ji nechte úplně rozpustit.
Krém nalijte do misek a nechte několik hodin chladit.
Před podáváním poklaďte povrch dezertu omytými a nakrájenými jahodami.
Tip: Pokud je dezert opravdu dobře ztuhlý, můžete ho před podáváním vyklopit z misek na talí ře a teprve potom ozdobit jahodami.

Jahody v karamelové síti

Na 10 kousků, Příprava:20 minut

10 větších jahod
80 g hnědého cukru
trocha vody
mandlové lupínky

Jahody omyjte, očistěte a vložte po jedné do papírových košíčků.
Cukr v kastrůlku se silným dnem zahřívejte, až se začne lepit a dělat hrudky a následně úplně rozpouštět. Jakmile karamel zezlátne, přidejte postupně 2-3 polévkové lžíce vody a pomocí vidličky vytvářejte nitky, kterými ihned obalujte připravené jahody. Posypte mandlovými lupínky a můžete servírovat.

Tip: Při výrobě karamelu nikdy neodcházejte od sporáku, cukr se totiž musí stále míchat. Čím déle budete rozpuštěný cukr - karamel -vařit, tím bude tmavší a méně sladký. Pokud vám zbude, lze ho lžící nalít na papír, nechat ztuhnout a potom nalámat na kousky.

Minidortíky

Na 12 kousků, Příprava: 30 minut, Chlazení: 30 minut, Pečení:15 minut

Na těsto:
250 g hladké mouky
75 g cukru
150 g změklého másla kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
špetka soli
1 žloutek

Na dokončení:
300 g marcipánu
150 ml smetany
500 g jahod
4 polévkové lžíce rybízového želé
2 polévkové lžíce cukru moučka
pistácie

Suroviny na těsto promíchejte a rukama vyhněťte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte minimálně na 30 minut do ledničky chladit. Těsto rozválejte na plát o síle 5 mm a vykrájejte asi 12 koleček, podle velikosti koláčových formiček, která použijete. Těsto vložte do vymazaných formiček, dno několikrát propíchněte vidličkou a pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Poté vyndejte z trouby, otočte dnem vzhůru a nechte 15 minut chladnout, sejměte formičky a připravené korpusy nechte zcela vychladnout.
Marcipán nakrájejte na menší kousky a ty rozmačkejte vidličkou. Přilijte smetanu a vymíchejte krém, kterým potřete vršek vychladlých korpusů.
Jahody omyjte, zbavte stopek a lístků a umístěte na marcipán.
Želé s cukrem v kastrůlku pomalu zahřejte a nechte asi 2 minuty mírně bublat. Přelijte jahody, posypte pistáciemi a podávejte.

Tip: Upečené korpusy lze asi 3 dny skladovat v ledničce.

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Časopis Moje psychologie, Panna, dort, Recept, Jahodový dort, Vychladlý korpus, Řeč, Pán, Mini, Chladné místo, Želatina, Vanilkový krém, Piškotové těsto

Video