Maminka.czChování a vztahy

Výživné na dítě: Jak vysoké jej mohu žádat?

Petr Gola 27.  11.  2014
Rozvod znamená nejenom psychické problémy, ale i finanční. Příjem domácnosti, ve které žijí děti klesá. Také při dělení majetku může docházet k finančním ztrátám. Náklady, které provází rozvod, lze však snížit dohodou bývalých manželů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přibližně každé druhé manželství v Česku je rozvedené. Každoročně soudy v Česku rozvádí cca 30 tisíc manželství. Alarmující je, že rozvodovost v Česku je v rámci zemí Evropské unie jedna z nejvyšších. Rodinné právo tvoří druhou část nového občanského zákoníku (NOZ), který platí od ledna letošního roku.

Kdo nás rozvede?

Pro rozvod je místně příslušný soud, kde měli manželé poslední společné bydliště. Soud rozvádí manželství na návrh některého z manželů, když je manželství hluboce a trvale rozvráceno, že již nelze očekávat obnovení manželského soužití. Pro rychlý a hladký průběh rozvodu je ideální, když se partneři na všem dohodnou.

Písemné vypořádání vzájemných majetkových vztahů a vyživovací povinnosti a dohoda o péče o děti samotný rozvod urychluje. Vzájemná dohoda u rozvodu snižuje i náklady na rozvod. Když se rodiče nemohou na ničem dohodnout a zastupují je právníci, zůstává na děti méně peněz, protože právníci samozřejmě nejsou zadarmo.

Výživné na bývalou manželku

Pokud se nemůže bývalá manželka (manžel) sama živit, může požadovat od bývalého manžela, aby ji přiměřeně přispíval na výživu dle svých finančních možností a majetkové situace. Ideální je samozřejmě dohoda.

V případě, že se nemohou manželé dohodnout, tak záleží rozhodnutí na soudci. Výživné na matku dítěte (nebo otce) však není samozřejmostí, tak jako v případě alimentů na děti, záleží na konkrétní finanční a příjmové situaci.

Jak se stanovuje výše alimentů?

Ministerstvo spravedlnosti vydalo doporučující tabulky výživného, které mají usnadnit rozhodování soudů o výši alimentů v jednotlivých případech. Tabulky mají pomoci sjednotit výpočet výživného. Konečné rozhodnutí je však vždy na soudu. Život je pestrý a soudy musí přihlédnout k individuální situaci.

Chcete vědět jak vysoké výživné můžete žádat? Spočítejte si to

Jiná je situace v případě, že otec nebo matka založili již novou rodinu a s novým partnerem mají další děti nebo v případě, kdy mají bývalí manželé více dětí. U více dětí není vždy možné jednoduše sečíst výši alimentů na jednotlivé děti, neboť by otci nebo matce nezůstala dostatečná částka pro zajištěné nové rodiny. Doporučující tabulky počítá s výši alimentů od 11 % do 25 % čistého příjmu rodiče, který má vyživovací povinnost.

Věk dítěte Výše alimentů 
(v % z čistého příjmu)
Do 5 let 11 % až 15 %
6 let až 9 let 13 % až 17 %
10 let až 14 let 15 % až 19 %
15 let až 17 let 16 % až 22 %
Nad 18 let 19 % až 25 %

Praktický příklad

Pan Novotný má hrubou mzdu sjednanou v pracovní smlouvě u svého zaměstnavatele 29 200 Kč. Kolik bude pan Novotný platit na alimentech na svou dceru (7 let) bývalé manželce?

Výpočet alimentů se odvíjí od čisté mzdy. Proto musíme nejdříve vypočítat čistou mzdu pana Novotného. Protože děti budou žít s matkou, tak daňové zvýhodnění na dvě děti bude uplatňovat paní Novotná. V přiložené tabulce máme vypočtenou čistou mzdu pana Novotného. Teprve čistá mzda pana Novotného bude základním vstupním údajem pro výpočet výživného.

Výpočet čisté mzdy Částka
Hrubá mzda pana Novotného 30 000 Kč
Zdravotní pojištění (4,5 % z 30 000 Kč) 1 350 Kč
Sociální pojištění (6,5 % z 30 000 Kč) 1 950 Kč
Superhrubá mzda (30 000 Kč × 1,34) 40 200 Kč
Daň z příjmu fyzických osob (40 200 Kč × 15 %) 6 030 Kč
Daň z příjmu po slevě (6 030 Kč - 2 070 Kč) 3 960 Kč
Čistá mzda pana Novotného
(30 000 Kč - 1 350 Kč - 1 950 Kč - 3 960 Kč)
22 740 Kč

Pan Novotný obdrží na účet od svého zaměstnavatele částku 22 740 Kč, z této částky se budou počítat alimenty. Výživné se počítá z čistého disponibilního příjmu.

Výpočet výše alimentů Částka
Čistá mzda pana Novotného 22 740 Kč
Věk dcery 11 let
Doporučené rozmezí alimentů 15 % až 19 %
Minimální doporučená výše alimentů
(15 % z čisté mzdy, zaokrouhlujeme na sta dolů)
3 400 Kč
Maximální doporučená výše alimentů
(19 % z čisté mzdy, zaokrouhlujeme na sta nahoru)
4 400 Kč

Pan Novotný by měl platit měsíční alimenty dle tabulek v rozmezí 3 400 Kč až 4 400 Kč. Nejedná se však o závaznou částku, o konečné částce však rozhodne soud. V praxi zpravidla stanovují soudy alimenty v řádech stokorun, nikoliv na koruny. Proto jsme minimální doporučenou výši alimentů dle tabulky zaokrouhlili na sta dolů a maximální doporučenou výši alimentů na sta nahoru.

Kdy mohu žádat o změnu výše alimentů?

Finanční situace rodiče, který platí alimenty se může v průběhu let zlepšit. Např. otec začne pracovat na lepší pozici nebo v jeho podnikatelské činnosti se mu začne finančně dařit. Vyšší příjmy rodiče, který má vyživovací povinnost, jsou důvodem pro zvýšení alimentů.

Za nezletilé děti podává návrh na zvýšení výživného rodič, který s dítětem žije v jedné domácnosti. Dítě starší 18 let si podává návrh o zvýšení výživného na zletilé dítě samo. V písemném návrhu (popřípadě žalobě) je vždy potřeba uvést důvody, proč mají být měsíční alimenty zvýšeny. Např. zlepšení finanční situace rodiče platícího alimenty nebo vyšší měsíční náklady z důvodu jazykového studia nebo dalších kroužků dítěte.

V písemném návrhu (žalobě) je vhodné uvést požadovanou novou výši alimentů, současně je potřeba doložit všechny zvýšené náklady na dítě (např. poplatky za kroužky, studium nebo sportovní aktivity). Konečné rozhodnutí však bude na soudu, lze alimenty zvýšit, ale třeba o nižší částku, než je požadováno. Žádost o alimenty se podává na soud.

Ze zákona mají rodiče vyživovací povinnost vůči svým dětem do doby, než jsou děti schopny se živit. Přičemž oba rodiče přispívají na výživu svých dětí v rámci svých finančních možností. Když již nestačí měsíční alimenty, tak je nutné podat návrh na jejich zvýšení.

Co dělat, když bývalý partner neplatí výživné?

Když bývalý manžel (manželka) neplní svoji vyživovací povinnost a neplatí alimenty, potom je vhodné ho co nejdříve kontaktovat. Když se nedaří sjednat nápravu, tak je potřeba se obrátit na soud a nedoplatek na alimentech vymáhat exekučně.

Protože exekuci hradí bývalý manžel (manželka), tak je ideální najít řešení této situace dohodou, neboť po zaplacení nákladů exekuce zůstane otci (matce) s vyživovací povinností méně financí, bude tedy moci méně podporovat své děti. V některých případech však není jiné řešení než exekuční vymáhání dlužných alimentů. Čím dříve se s exekucí začne, tím lépe. Když nejsou alimenty placeny po dobu 4 měsíců, tak se jedná o trestný čin (dle § 196 trestního zákoníku).

  • Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

  • Kdo se úmyslně vyhýbá plnění zákonné vyživovací povinnosti po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

  • Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, jeli neplněním vyživovací povinnosti oprávněná osoby vystavena nebezpečí nouze.

Dlužníkům na alimentech je možné odebrat řidičský průkaz, což se v některých případech osvědčuje.

Témata: Praktické rady, Chování a vztahy, Peníze a kariéra, Dlužník, Čistá mzda, Záda, Finanční situace, Pachatel, Řidičský průkaz, Výživné, Hladký průběh, Vzájemná dohoda, Konečné rozhodnutí, Bývalá manželka, Nový partner, Daňové zvýhodnění, Finanční možnost, Sociální pojištění, Bývalý partner, Alimenty, Hrubá mzda, Trestný čin, Exekuce, Jak, Vyživovací povinnost