Maminka.czMateřídouška

Vyzkoušejte geocaching. Je to super zábava pro celou rodinu!

Bětka Niebauerová 20.  9.  2021
Už jste slyšeli, že někdo rád hledá kešky? A víte, co to přesně znamená? Čtěte dál a dozvíte se to. Určitě vás výpravy za poklady známé jako geocaching také nadchnou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

JAK VYPADÁ KEŠKA?

Většinou to bývá plastová krabička. Uvnitř najdeš deník (logbook), do kterého se zapisují její nálezci. Bývá zvykem umísťovat do kešky nějaké „dárky pro objevitele" nebo další trasovatelné předměty (ty neslouží k ponechání, ale k putování po keších.) Velikost kešky se může pohybovat od jednoho centimetru až po extrémy, kdy je
za keš považována například jeskyně. Takovou kešku nalezneš i v České republice.

Klepněte pro větší obrázek

Nezapomeň si s sebou na lov vzít tužku. Ne vždy ji totiž v keškách najdeš. Kačeři, kteří už hrají déle, mají dokonce razítka nebo nálepky se svým jménem.

Klepněte pro větší obrázek

JAK SE STÁT GEOCACHEREM („KAČEREM“)? „KAČEREM“?

Upozornění: I přesto, že hra je pro všechny I je různého věku, má spousta pravidel, které je spoustu která potřeba dodržet. A tak se do geocachingu můžeš zapojit jen s některým z rodičů nebo dospěláků.

1. Před prvním lovem je důležité seznámit se se základními pravidly, pojmy a postupy. Prostuduj je společně s rodiči.

2. Jako lovec kešek si musíš vytvořit profil na geocachingovém serveru, např. na www.geocaching.com. V profilu se pak zobrazují údaje třeba o tom, kolik už jsi nalezl, případně vlastníš kešek.

3. Při geocachingu se neobejdeš bez mobilu nebo jiného přístroje s příjmem GPS signálu.

4. Každá uznaná keška ka má na webovkách h geocachingu svůj j záznam (listing). To jsou sou všechny informace, které potřebuješ k nalezení ení krabičky s pokladem.
Například její typ a velikost, souřadnice, popis místa.

5. Souřadnice zadej do přijímače GPS a můžeš vyrazit na lov. Pro začátek si vytipuj kešku třeba v okolí bydliště. Nebo hledej ty, co se skrývají po cestě na výletě.

6. Pokud se ti nedaří kešku najít, nezoufej. Na konci listingu většinou bývá i zašifrovaná nápověda. Záleží na tobě, zda ji použiješ, nebo se budeš vytrvale na místo vracet.

7. Podařilo se? Gratulujeme! Po nalezení kešky tě čeká dvojí zalogování. První jako záznam do logbooku uvnitř schránky. Zapsat se musíš uživatelským jménem, které s rodiči používáte. Připoj datum a čas. Můžeš připsat i své zážitky při hledání.
Druhé logování je pak doma na webovkách geocachingu.

8. Nakonec můžeš do schránky něco ky vložit nebo si z ní něco i odnést. Měl bys ale postupovat podle pravidla „měň fér, nebo neber nic“.

9. Schránku pak opět pečlivě ukryj. Nikdy ji ale nepřemisťuje na jiné místo, i kdyby bylo podle tebe lepší.

Věděli, jste, že...?

V minulém roce oslavil geocaching 20 let své existence a za tu dobu prošel řadou změn. Po celém světě jsou 3 keší a více než světě je téměř 3 miliony aktivních keší a více než 6 milionů hráčů. V naší republice bylo už vytvořeno přes sto tisíc keší a z toho je jich okolo šedesáti 100 a z je 60 tisíc tisíc aktivních aktivních.

Klepněte pro větší obrázek

Co do kešky nepatří?

Určitě věci poškozené nebo hodně opotřebené. Do kešky nedávej ani jídlo, sirky, nože, spreje. Také není vhodné vkládat do schránky bloky, které si ostatní spletou s logbooky. Zapomeň na odpadky, jízdenky, vstupenky, reklamní letáčky, nebo dřívko
od zmrzliny, obal od čokolády, šišku,
šnečí ulitu.

Slovníček geocacherů

Geocacher, cacher nebo i kačer a kačerka: člověk, který se aktivně věnuje geocachingu gu

Logbook: návštěvní kniha ve schránce každé kešky

Log: zápis u keše

Geomudlové, zkráceně Geomudlo mudlové: nezasvěcené osoby pohybující se v okolí kešky.


Multikeše: souřadnice dovedou ke skrýši, ale na místo, kde se dozvíš další informace

Mystery keš: u tohoto typu kešek souřadnice vůbec neznáš – musíš na ně přijít vyluštěním hádanky, rébusu, m matematické nebo jiné hříčky

Klepněte pro větší obrázek

Seznam se s týmem „kačerů“ Mahdalovi z Úval geo-nick: mahdy1666

Tobiáš (10) a Filip (8) „keškují“ s rodiči už přes pět let. Zatím mají uloveno asi 1850 kešek. Někdy je hledání pořádně potrápí, ale nikdy nehledali na jednom místě víc než dvacet minut. Nejvíc vzpomínají na první objevenou kešku, kdy čistili od odpadků opuštěný lom a kešku našli úplnou náhodou. Kluci už založili 21 vlastních kešek. Většinu z nich najdeš v Úvalech a okolí, jednu na Vysočině a jednu v samém srdci Prahy - v tiché uličce nedaleko Můstku.


 

 Pokud tě s rodiči geocaching chytne za srdce, můžete si pořídit prémiové členství – otevřou se vám ty nejlepší a nejdůmyslnější kešky, které jejich zakladatelé nastavili pouze pro platící uživatele.

Klepněte pro větší obrázek

CHCETE SI ZALOŽIT CHCEŠ SI VLASTNÍ SVOJÍ KEŠKU?

Zkušení keškaři radí, že jako začátečník by ses neměl snažit za každou cenu hned zakládat svoji keš. Lepší je nasbírat nejdřív dostatek zkušeností hledáním jiných keší.
Aby nová keška mohla být uznána, musí splňovat přesně daná pravidla (ty najdeš na webu www.geocaching.com/play/guidelines).
Každý kraj v republice má takzvaného revírníka, který keše schvaluje.

JAKÉ JSOU NEJČASTĚJŠÍ ÚKRYTY KEŠÍ?

V přírodě se dívej do dutých pařezů, pod vystouplé kořeny stromů, do děr ve kmenech, pod keře a kameny. Schránky mohou být také v nejrůznějších škvírách. Někdy se keška magnetem nebo lepicí páskou přichycuje třeba ke značce.

Pozor na obtížnost!

Čím víc hvězdiček v listingu u keše najdeš, tím složitější tě čeká terén i hledání. Jedna hvězdička, to jsou jednoduché skrýše, na pět hvězdiček jako začátečník raději rovnou zapomeň.

ILUSTRACE: LIBOR DROBNÝ, ISTOCK, FOTO: ARCHIV RODINY MAHDALOVÝCH
 

Témata: Mateřídouška, Rodina, Rodiče, zábava, hádanky, Hledání, Žába, GPS, Souřadnice, Tobiáš, Super, Kačer, Archiv, Putování, Česká republika, Schránka, Guide, Geocaching, Můstek, Praha, Lov, ISTOCK, Poklad, Hvězdička, Nick