Maminka.czVýživa a stravování

Vyzkoušejte menu z farmářského trhu

, Časopis F.O.O.D.
2. 5. 2014
Vyzkoušejte menu z farmářského trhu
Kde jinde nakupovat čerstvé suroviny než na trzích. Navíc s prodejci si můžete popovídat o jejich nabídce a nechat si některé zboží doporučit a doma se pak nechte inspirovat dobrými recepty.

Na trzích se obvykle už kvůli přátelské atmosféře nakupuje mnohem lépe než v klasických supermarketech. S prodejci si o jejich produktech můžete popovídat, dát si u toho kávu či ovocné víno, posnídat čerstvé pečivo či rovnou poobědvat. A když k tomu vyjde hezké počasí, stává se taková návštěva trhu přímo společenskou událostí. Ještě před pár lety takřka zapomenutý způsob nakupování – na trzích – se tak konečně zase těší popularitě.

Kontakt s prodejcem

Nebojte se popovídat si s trhovci, a nestyďte si říct o ochutnávku. Pokud nakupujete sazeničky bylinek a doma vám taková rostlinka „onemocní“, sazeničku nevyhazujte a běžte se další týden zeptat, co s ní je. Mne jí třeba prodejce bezplatně vyměnil, i když to nebyla jeho povinnost. Ptejte se i na původ zboží. Pokud bude mít farmář chvíli času, určitě vám rád poví vše, co vás bude zajímat. Jestliže kupujete potraviny, které potřebují chladit, zkontrolujte si, že skutečné byly v chladicím boxu. Porušování skladovacích teplot je nejčastějším prohřeškem, na který veterinární správa naráží. Nezapomeňte si koupit kuřecí skelety na polévku – bývá na nich ještě poměrně dost masa, takže vývar je silný a obrané maso vystačí klidně na tri porce.

Tady je náš tip na menu:

Krémová kuřecí polévka s hráškem a mrkví

4 porce, příprava: 90 minut

Potřebujeme: Podle velikosti 1–2 kuřecí skelety, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 větší mrkve, 6 větších brambor typu B, sůl a čerstvě mletý pepř, špetka muškátového oříšku, 2 velké hrsti mraženého hrášku

Skelety zalijte vodou, přiveďte k varu a nechte asi hodinu jemně probublávat, podle potřeby lžící z povrchu odebírejte pěnu, aby se vývar nezakalil. Kosti vyjměte, nechte vychladnout a oberte z nich maso.

Mezitím v hrnci rozehřejte máslo, zaprašte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tu zalijte kuřecím vývarem a rozmíchejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte očištěnou, na kolečka nakrájenou mrkev a na osminy nakrájené oškrábané brambory. Osolte, opepřete a uvařte doměkka.

Polévku odstavte z plotny, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a vmíchejte hrášek. Nechte ji ještě asi dvě minuty odstát a podávejte s obraným kuřecím masem.

Kuře pečené s pestem z medvědího česneku a zeleninou

2 porce, příprava: 90 minut

Potřebujeme:2 kuřecí čtvrtky, sůl a pepř, 3 lžíce pesta z medvědího česneku, 2 červené řepy, 6 brambor, 2 cibule, olivový olej, 1 palička česneku

Troubu zapněte na 200 °C. Maso osolte, opepřete a ze všech stran pomažte pestem. Řepu a brambory oškrábejte, cibuli oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte do mísy, zalijte olivovým olejem, přidejte sůl a pepř a promíchejte.

Maso narovnejte do pekáčku, kolem něj vyskládejte zeleninu a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 45 minut. Paličku česneku překrojte, řez potřete kapkou olivového oleje a řezem nahoru česnek přidejte do pekáčku. Pečte ještě asi 15 minut dozlatova.

Bramborový salát s ředkvičkami

4 porce, příprava: 35 minut

Potřebujeme: 500 g brambor typu A nebo B, 1 svazek ředkviček, 180 g zakysané smetany, 2 lžičky plnotučné hořčice, 2 lžičky hrubozrnné hořčice, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 hrsti rukoly

Očištěné brambory nakrájejte na plátky a uvařte doměkka. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky, smetanu smíchejte s oběma hořčicemi (místo plnotučné můžete dát dijonskou) a dochuťte solí a pepřem. Vychladlé brambory smíchejte s rukolou a ředkvičkami. Zakápněte zálivkou.

Čerstvé těstoviny s pestem, houbami a medvědím česnekem

2 porce, příprava: 25 minut

Potřebujeme:400 g čerstvých těstovin, 2–3 lžíce domácího pesta, 6–8 cherry rajčátek, podle chuti hrst medvědího česneku, špenátu nebo rukoly sůl a pepř, řepkový olej ,70 g hub

Rajčátka nakrájejte na poloviny, medvědí česnek nahrubo. Těstoviny uvařte ve vodě s trochou soli a olejem (pozor, jsou hotové rychle!), mezitím asi dvě minuty na rozpáleném oleji orestujte houby. Uvařené těstoviny promíchejte s pestem, houbami, rajčátky a medvědím česnekem a můžete podávat.

Hruškový koláč s portským vínem

forma o průměru 24 cm příprava: 60 minut

Potřebujeme: 3 hrušky, 150 ml bílého portského vína, 2 lžíce třtinového cukru, 1 smotku skořice, 150 g másla, 150 g třtinového cukru, 4 vejce, 150 g hladké mouky, 150 g hladké celozrnné mouky, prášek do pečiva, tuk a hrubá mouka na formu; SIRUP: 100 ml portského vína, 2 lžíce třtinového cukru

Troubu zapněte na 180 °C. Dvě hrušky očistěte, nakrájejte na kousky a se skořicí, 2 lžícemi cukru a 150 ml vína je dejte svařit, dokud se neodpaří takřka všechna tekutina.

Poslední překrojte na poloviny a ty nakrájejte příčně na plátky. Vyšlehejte měkké máslo s cukrem do pěny a jedno po druhém zašlehejte vejce pokojové teploty. Obě mouky prosejte s práškem do pečiva. Formu vymažte a vysypte hrubou moukou

Mouku s práškem do pečiva zašlehejte do máslové směsi a vmíchejte i uvařené kousky hrušek. Těsto nalijte do formy, ozdobte plátky hrušek a dejte péct asi na 40 minut dozlatova.

Než se koláč upeče, svařte portské víno s třtinovým cukrem na sirup. Horký koláč jím potřete, nechte vychladnout a podávejte.


Pestrá nabídka

Na trzích seženete: čerstvé ovoce a zeleninu od lokálních dodavatelů • výrobky z ovoce a zeleniny – marmelády a džemy, čatní, mošty • mléčné výrobky – máslo, sýry a zakysané výrobky • maso a poctivé masné výrobky – klobásy, tlačenky, jitrnice nebo slaninu • sazeničky bylinek, ovoce a zeleninu i květiny • řezané sezonní květiny • domácí pesta, těstoviny, gnocchi a výrobky z rajčat • domácí potřeby – dřevěné nádobí i proutěné košíky • velikonoční či vánoční dekorace • sladkovodní i m ryby aj.

(Recepty vyšly v časopise F. O. O. D 5/2014)

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Čerstvé pečivo, Řepkový olej, Menu, Pestrá nabídka, Medvědí česnek, Hrubá mouka, Vánoční dekorace, Měkké máslo

Mohlo by vás zajímat
Jak zmírnit dětské záchvaty vzteku? Tohle se nám osvědčilo
Má kuráž! Pět hodin po porodu se vydala na svatbu sestry
To tu ještě nebylo. Červencová Maminka se speciálem pro tatínky
Alergie na sluníčko: Jak ji poznáte a lze ji vyléčit léky?

Horoskopy

Beran Všechno si důkladně promýšlejte, protože vám hrozí, že budete dělat ukvapené závěry. Mars se na to dívá…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Alois, Aloisie, Alojz



Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu