[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Porce: 6 Příprava: 30 minut Vaření: 80 minut
500 ml žitného kvásku 250 g směsi mrkve, celeru, petržele a pórku, vše nakrájené na kostičky 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky 250 g klobásky, ideálně telecí 1 stroužek česneku utřený se solí 3 vejce uvařená natvrdo čerstvé bylinky
Polévkovou zeleninu zalijeme 1,5 l vody, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 30 minut. Přidáme celou klobásku a vaříme dalších 30 minut. Poté klobásku vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na menší kostičky nebo kolečka. Polévku přecedíme přes síto a zeleninu mírným tlakem vymačkáme, zbytek vyhodíme. Lžící sebereme z vývaru tuk.
Do vývaru vložíme kostičky brambor a vmícháme kvásek, podle chuti osolíme a přivedeme znovu k varu. Jakmile jsou brambory skoro měkké, zahustíme polévku vrchovatou lžící mouky rozšlehanou v troše vody, vrátíme kousky klobásky a přidáme utřený česnek. Vaříme na mírném plameni, až jsou brambory měkké. Podáváme s vejci, nasekanými bylinkami a žitným chlebem.
Porce: 4 Příprava: 20 minut + vaření masa Pečení: 30–40 minut
8 včerejších rohlíků, nakrájených na větší kousky 250 ml mléka 4 vejce, žloutky oddělené od bílků 350 g vařené uzené krkovice 5 polévkových lžic lístků mladých kopřiv, nasekaných najemno, nebo stejné množství čerstvé petrželky máslo na vymazání pekáčku
Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáček nebo zapékací misku dobře vymažeme máslem. Maso nakrájíme na kostky. Kousky rohlíků zalijeme mlékem, necháme asi 2 minuty vstřebávat a poté přebytečné mléko vymačkáme.
Smícháme s masem, přidáme bylinky i žloutky, osolíme, opepříme a promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, opatrně vmícháme do základu nádivky a vše přesuneme do pekáčku nebo zapékací misky. Pečeme 30–40 minut dozlatova.
Tip: Solte opatrně, řiďte se slaností masa.
Další recept na velikonoční nádivku naleznete zde>>>
Porce: 4 Příprava: 15 minut + vaření brambor a vajec
800 g brambor uvařených ve slupce 4 natvrdo vařená vejce 100 g rozmraženého hrášku napařeného v páře 8 plátků kvalitní šunky nebo prosciutta čerstvé jarní bylinky
Brambory a vejce oloupeme a nakrájíme na kostky. Rozdělíme do servírovacích misek a opatrně promícháme. Doplníme šunkou, hráškem a bylinkami, podle chuti osolíme a opepříme. Tip: V létě použijte čerstvý vyloupaný hrášek, salát můžete doplnit lehkou jogurtovou zálivkou s bylinkami.
Příprava: 30 minut + čas na vzejití kvásku Kynutí: 40–60 minut Pečení: 35–40 minut
500 g hladké mouky 100 g hery pokojové teploty 100 g třtinového cukru 2 vaječné žloutky 30 g čerstvého droždí 230 ml mléka najemno nastrouhaná citronová kůra rozinky plátky mandlí 1 celé vejce na potření
180 ml mléka ohřejeme, rozpustíme v něm polévkovou lžíci cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Máslo se žloutky a cukrem třeme několik minut do pěny. Přidáme mouku, špetku soli, citronovou kůru, rozinky, část mléka, vzešlý kvásek a zaděláme těsto. Podle potřeby přiléváme další vlahé mléko, aby těsto bylo pružné a nelepilo se. Hotové těsto necháme v míse pod utěrkou na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu poprášenou moukou, propracujeme a rozdělíme na tři díly, ze kterých vyválíme stejně dlouhé prameny. Přímo na plechu vyloženém pečicím papírem spleteme věnec, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 35–40 minut dozlatova.
Tip: Do těsta můžete pro ještě lepší vůni přidat pravou vanilku nebo zhruba půl kávové lžičky vanilkového extraktu.
Na 12 kousků Příprava: 20 minut Pečení: 20 minut
175 g najemno nastrouhané mrkve 2 polévkové lžíce citronové šťávy 130 g hery 75 g třtinového cukru 1 celé vejce 150 g hladké nebo polohrubé mouky, lze použít i špaldovou 2 kávové lžičky prášku do pečiva 1 kávová lžička skořice
Na polevu: 180 g prosátého moučkového cukru 3–4 polévkové lžíce citronové šťávy
Na ozdobení: mrkvičky z marcipánové hmoty
Troubu předehřejeme na 180 °C. Mrkev v misce zakapeme citronovou šťávou. Heru utřeme s cukrem do pěny, přidáme vejce a několik minut šleháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořici, špetku soli a špetku muškátového květu, promícháme a nakonec přidáme strouhanou mrkev.
Těsto plníme do formiček na muffiny do tří čtvrtin, pečeme přibližně 15–20 minut, abychom muffiny nevysušili. Z cukru a citronové šťávy utřeme polevu, kterou potíráme vychladlé muffiny. Necháme ztuhnout a ozdobíme marcipánovými mrkvičkami.
Tip: Příště můžete těsto doplnit nasekanými vlašskými ořechy a místo citronové polevy je potřít krémem z tvarohu, kysané smetany, cukru, vanilky a pár kapek citronové šťávy.Počet kousků se liší podle velikosti formiček.
VIDEO: A tady tip na jednu českou klasiku, beránka.