Maminka.czVýživa a stravování

Vyzkoušejte na Velikonoce i něco nového - zahraniční speciality

, Časopis Maminka
31. 3. 2013
Vyzkoušejte na Velikonoce i něco nového - zahraniční speciality
Kromě obvyklých velikonočních pokrmů letos vyzkoušejte i nějaké zahraniční speciality, Třeba tradiční polskou polévku.

Polévka ze žitného kvásku s klobáskou

Porce: 6
Příprava: 30 minut
Vaření: 80 minut

500 ml žitného kvásku
250 g směsi mrkve, celeru, petržele a pórku, vše nakrájené na kostičky
500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
250 g klobásky, ideálně telecí
1 stroužek česneku utřený se solí
3 vejce uvařená natvrdo čerstvé bylinky

Polévkovou zeleninu zalijeme 1,5 l vody, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 30 minut. Přidáme celou klobásku a vaříme dalších 30 minut. Poté klobásku vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na menší kostičky nebo kolečka. Polévku přecedíme přes síto a zeleninu mírným tlakem vymačkáme, zbytek vyhodíme. Lžící sebereme z vývaru tuk.

Do vývaru vložíme kostičky brambor a vmícháme kvásek, podle chuti osolíme a přivedeme znovu k varu. Jakmile jsou brambory skoro měkké, zahustíme polévku vrchovatou lžící mouky rozšlehanou v troše vody, vrátíme kousky klobásky a přidáme utřený česnek. Vaříme na mírném plameni, až jsou brambory měkké. Podáváme s vejci, nasekanými bylinkami a žitným chlebem.

Velikonoční nádivka s uzeným masem

Porce: 4
Příprava: 20 minut + vaření masa
Pečení: 30–40 minut

8 včerejších rohlíků, nakrájených na větší kousky
250 ml mléka
4 vejce, žloutky oddělené od bílků
350 g vařené uzené krkovice
5 polévkových lžic lístků mladých kopřiv, nasekaných najemno, nebo stejné množství čerstvé petrželky máslo na vymazání pekáčku

Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáček nebo zapékací misku dobře vymažeme máslem. Maso nakrájíme na kostky. Kousky rohlíků zalijeme mlékem, necháme asi 2 minuty vstřebávat a poté přebytečné mléko vymačkáme.

Smícháme s masem, přidáme bylinky i žloutky, osolíme, opepříme a promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, opatrně vmícháme do základu nádivky a vše přesuneme do pekáčku nebo zapékací misky. Pečeme 30–40 minut dozlatova.

Tip: Solte opatrně, řiďte se slaností masa.

Jarní salát bez zálivky

Porce: 4
Příprava: 15 minut + vaření brambor a vajec

800 g brambor uvařených ve slupce
4 natvrdo vařená vejce
100 g rozmraženého hrášku napařeného v páře
8 plátků kvalitní šunky nebo prosciutta
čerstvé jarní bylinky

Brambory a vejce oloupeme a nakrájíme na kostky. Rozdělíme do servírovacích misek a opatrně promícháme. Doplníme šunkou, hráškem a bylinkami, podle chuti osolíme a opepříme. Tip: V létě použijte čerstvý vyloupaný hrášek, salát můžete doplnit lehkou jogurtovou zálivkou s bylinkami.

Velikonoční věnec

Příprava: 30 minut + čas na vzejití kvásku
Kynutí: 40–60 minut
Pečení: 35–40 minut

500 g hladké mouky
100 g hery pokojové teploty
100 g třtinového cukru
2 vaječné žloutky
30 g čerstvého droždí
230 ml mléka
najemno nastrouhaná citronová kůra
rozinky
plátky mandlí
1 celé vejce na potření

180 ml mléka ohřejeme, rozpustíme v něm polévkovou lžíci cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Máslo se žloutky a cukrem třeme několik minut do pěny. Přidáme mouku, špetku soli, citronovou kůru, rozinky, část mléka, vzešlý kvásek a zaděláme těsto. Podle potřeby přiléváme další vlahé mléko, aby těsto bylo pružné a nelepilo se. Hotové těsto necháme v míse pod utěrkou na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu poprášenou moukou, propracujeme a rozdělíme na tři díly, ze kterých vyválíme stejně dlouhé prameny. Přímo na plechu vyloženém pečicím papírem spleteme věnec, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 35–40 minut dozlatova.

Tip: Do těsta můžete pro ještě lepší vůni přidat pravou vanilku nebo zhruba půl kávové lžičky vanilkového extraktu.

Velikonoční mrkvové muffiny s citronovou polevou

Na 12 kousků
Příprava: 20 minut
Pečení: 20 minut

175 g najemno nastrouhané mrkve
2 polévkové lžíce citronové šťávy
130 g hery
75 g třtinového cukru
1 celé vejce
150 g hladké nebo polohrubé mouky, lze použít i špaldovou
2 kávové lžičky prášku do pečiva
1 kávová lžička skořice

Na polevu:
180 g prosátého moučkového cukru
3–4 polévkové lžíce citronové šťávy

Na ozdobení:
mrkvičky z marcipánové hmoty

Troubu předehřejeme na 180 °C. Mrkev v misce zakapeme citronovou šťávou. Heru utřeme s cukrem do pěny, přidáme vejce a několik minut šleháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořici, špetku soli a špetku muškátového květu, promícháme a nakonec přidáme strouhanou mrkev.

Těsto plníme do formiček na muffiny do tří čtvrtin, pečeme přibližně 15–20 minut, abychom muffiny nevysušili. Z cukru a citronové šťávy utřeme polevu, kterou potíráme vychladlé muffiny. Necháme ztuhnout a ozdobíme marcipánovými mrkvičkami.

Tip: Příště můžete těsto doplnit nasekanými vlašskými ořechy a místo citronové polevy je potřít krémem z tvarohu, kysané smetany, cukru, vanilky a pár kapek citronové šťávy.Počet kousků se liší podle velikosti formiček.

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Velikonoce, Kávová lžička, Nádivka, Stejné množství, Vykynuté těsto, Tuhý sníh, Velikonoční věnec, Mírný tlak, Velikonoční nádivka, Přebytečné mléko, Citronová kůra, Čerstvé droždí, Hotové těsto, Celé vejce, Speciál, Žitný chléb

Mohlo by vás zajímat
Děti, které po narození vypadají jako naštvaní staříci! Nebo filmové hvězdy
Tohle rozhodně musíte zažít před příchodem (prvního) dítěte
Bolest zad v těhotenství? Tyhle rady vám konečně pomohou!
Dojemný příběh: Týraný pes se bojí všech kromě malého chlapce

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu