Maminka.czVýživa a stravování

Vyzkoušejte na Velikonoce i něco nového - zahraniční speciality

Hanka Kubíčková 31.  3.  2013
Kromě obvyklých velikonočních pokrmů letos vyzkoušejte i nějaké zahraniční speciality, Třeba tradiční polskou polévku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Polévka ze žitného kvásku s klobáskou

Porce: 6
Příprava: 30 minut
Vaření: 80 minut

500 ml žitného kvásku
250 g směsi mrkve, celeru, petržele a pórku, vše nakrájené na kostičky
500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
250 g klobásky, ideálně telecí
1 stroužek česneku utřený se solí
3 vejce uvařená natvrdo čerstvé bylinky

Polévkovou zeleninu zalijeme 1,5 l vody, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 30 minut. Přidáme celou klobásku a vaříme dalších 30 minut. Poté klobásku vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na menší kostičky nebo kolečka. Polévku přecedíme přes síto a zeleninu mírným tlakem vymačkáme, zbytek vyhodíme. Lžící sebereme z vývaru tuk.

Do vývaru vložíme kostičky brambor a vmícháme kvásek, podle chuti osolíme a přivedeme znovu k varu. Jakmile jsou brambory skoro měkké, zahustíme polévku vrchovatou lžící mouky rozšlehanou v troše vody, vrátíme kousky klobásky a přidáme utřený česnek. Vaříme na mírném plameni, až jsou brambory měkké. Podáváme s vejci, nasekanými bylinkami a žitným chlebem.

Velikonoční nádivka s uzeným masem

Porce: 4
Příprava: 20 minut + vaření masa
Pečení: 30–40 minut

8 včerejších rohlíků, nakrájených na větší kousky
250 ml mléka
4 vejce, žloutky oddělené od bílků
350 g vařené uzené krkovice
5 polévkových lžic lístků mladých kopřiv, nasekaných najemno, nebo stejné množství čerstvé petrželky máslo na vymazání pekáčku

Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáček nebo zapékací misku dobře vymažeme máslem. Maso nakrájíme na kostky. Kousky rohlíků zalijeme mlékem, necháme asi 2 minuty vstřebávat a poté přebytečné mléko vymačkáme.

Smícháme s masem, přidáme bylinky i žloutky, osolíme, opepříme a promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, opatrně vmícháme do základu nádivky a vše přesuneme do pekáčku nebo zapékací misky. Pečeme 30–40 minut dozlatova.

Tip: Solte opatrně, řiďte se slaností masa.

Další recept na velikonoční nádivku naleznete zde>>>

Jarní salát bez zálivky

Porce: 4
Příprava: 15 minut + vaření brambor a vajec

800 g brambor uvařených ve slupce
4 natvrdo vařená vejce
100 g rozmraženého hrášku napařeného v páře
8 plátků kvalitní šunky nebo prosciutta
čerstvé jarní bylinky

Brambory a vejce oloupeme a nakrájíme na kostky. Rozdělíme do servírovacích misek a opatrně promícháme. Doplníme šunkou, hráškem a bylinkami, podle chuti osolíme a opepříme. Tip: V létě použijte čerstvý vyloupaný hrášek, salát můžete doplnit lehkou jogurtovou zálivkou s bylinkami.

Velikonoční věnec

Příprava: 30 minut + čas na vzejití kvásku
Kynutí: 40–60 minut
Pečení: 35–40 minut

500 g hladké mouky
100 g hery pokojové teploty
100 g třtinového cukru
2 vaječné žloutky
30 g čerstvého droždí
230 ml mléka
najemno nastrouhaná citronová kůra
rozinky
plátky mandlí
1 celé vejce na potření

180 ml mléka ohřejeme, rozpustíme v něm polévkovou lžíci cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Máslo se žloutky a cukrem třeme několik minut do pěny. Přidáme mouku, špetku soli, citronovou kůru, rozinky, část mléka, vzešlý kvásek a zaděláme těsto. Podle potřeby přiléváme další vlahé mléko, aby těsto bylo pružné a nelepilo se. Hotové těsto necháme v míse pod utěrkou na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu poprášenou moukou, propracujeme a rozdělíme na tři díly, ze kterých vyválíme stejně dlouhé prameny. Přímo na plechu vyloženém pečicím papírem spleteme věnec, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 35–40 minut dozlatova.

Tip: Do těsta můžete pro ještě lepší vůni přidat pravou vanilku nebo zhruba půl kávové lžičky vanilkového extraktu.

Velikonoční mrkvové muffiny s citronovou polevou

Na 12 kousků
Příprava: 20 minut
Pečení: 20 minut

175 g najemno nastrouhané mrkve
2 polévkové lžíce citronové šťávy
130 g hery
75 g třtinového cukru
1 celé vejce
150 g hladké nebo polohrubé mouky, lze použít i špaldovou
2 kávové lžičky prášku do pečiva
1 kávová lžička skořice

Na polevu:
180 g prosátého moučkového cukru
3–4 polévkové lžíce citronové šťávy

Na ozdobení:
mrkvičky z marcipánové hmoty

Troubu předehřejeme na 180 °C. Mrkev v misce zakapeme citronovou šťávou. Heru utřeme s cukrem do pěny, přidáme vejce a několik minut šleháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořici, špetku soli a špetku muškátového květu, promícháme a nakonec přidáme strouhanou mrkev.

Těsto plníme do formiček na muffiny do tří čtvrtin, pečeme přibližně 15–20 minut, abychom muffiny nevysušili. Z cukru a citronové šťávy utřeme polevu, kterou potíráme vychladlé muffiny. Necháme ztuhnout a ozdobíme marcipánovými mrkvičkami.

Tip: Příště můžete těsto doplnit nasekanými vlašskými ořechy a místo citronové polevy je potřít krémem z tvarohu, kysané smetany, cukru, vanilky a pár kapek citronové šťávy.Počet kousků se liší podle velikosti formiček.

VIDEO: A tady tip na jednu českou klasiku, beránka.

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Velikonoce, Hotové těsto, Krkovice, Speciál, Celé vejce, Čerstvé droždí, Citronová kůra, Přebytečné mléko, Velikonoční věnec, Vykynuté těsto, Tuhý sníh, Nádivka, Velikonoční nádivka, Žitný chléb, Mírný tlak, Stejné množství, Kávová lžička, Ozdobení