[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce; příprava: 20 minut
400 g hladké mouky 4 vejce
„Tohle těsto je docela snadné. Já osobně je připravuji jenom z mouky a vajec, a to v poměru na 100 g mouky jedno vajíčko,“ říká Tomáš Babinec. „Někdo přidává trochu oleje, ale když je těsto sušší, stačí do něj vmíchat jenom pár kapek vody.“ Příprava je snadná. Do elektrického hnětače vložte všechny suroviny a vypracujte těsto. Můžete je ale docela dobře uhníst i ručně: na pracovní desku udělejte hromádku mouky, do ní vyklepněte vajíčka a pak pečlivě zpracovávejte asi 10 minut, aby vzniklo hladké, nelepivé a pružné těsto. Mělo by mít takovou konzistenci, že když do něj dloubnete prstem, důlek se pomaličku vyrovná zpátky.
4 porce; příprava: 30 minut
1 dávka základního těsta 50 g marmelády sůl 100 g kvalitní čokolády 1 lžička másla 100 ml smetany ke šlehání 33%
Hotové těsto rozdělte na čtvrtiny, vyválejte je a několikrát protáhnete strojkem na těstoviny. Po každém protažení plát přeložte, utáhněte strojek a postup znovu opakujte. Vzniklý tenký plát těsta vložte do strojku, tentokrát s nástavcem na ravioli, naplňte jej marmeládou a projeďte znovu – ze strojku vám vypadnou hotové plněné taštičky. Zavařte je do vroucí mírně osolené vody a po 5 minutách sceďte. Čokoládu nalámejte, rozpusťte ji ve vodní lázni, smíchejte s máslem a smetanou a omáčkou polévejte ravioli na talířích.
1 dávka základního těsta 100 g tvrdého tvarohu 1 žloutek krupicový cukr podle chuti 1 vanilkový lusk 1 lžičky nastrouhané citronové kůry sůl 4 lžíce strouhanky 2 lžíce másla
Těsto vyválejte na pomoučněném válu na asi 2mm plát. Tvaroh nastrouhejte a rozmíchejte se žloutkem, cukrem, vnitřkem lusku a citronovou kůrou. Rozdělte na těsto, přikryjte druhým plátem a rádýlkem nebo nožem nakrájejte na čtverce. Okraje přimáčkněte vidličkou. Zavařte do vroucí mírně osolené vody a po 5 minutách je sceďte. Na pánvi na oříšku másla zkaramelizujte lžičku cukru a pak přidejte strouhanku. Opražte dozlatova, ravioli rozdělte na talíře, posypte je strouhankou a polijte zbytkem rozpuštěného másla.
4 porce; příprava: 45 minut
1 dávka základního těsta 100 g drůbežího masa 60 g batátů 2 lžíce nasekané pažitky sůl a malá špetka mletého pepře máslo na polití
Pokud nemáte strojek, vyválejte těsto na pomoučněném válu na plát silný asi 2 až 3 mm. Připravte náplň: maso a batát nakrájete na co nejmenší kousky a promíchejte se solí, pepřem a částí pažitky. Na plát těsta dávejte vždy malý kopeček náplně v asi pěticentimetrových rozestupech. Přikryjte druhým plátem a vykrajujte kolečka tak, aby ve středu každého byla náplň. Okraje k sobě pevně přitiskněte nebo přimáčkněte vidličkou. Hotové taštičky zavařte do vroucí osolené vody a po 5 minutách je sceďte. Pak ravioli rozdělte na talíře, polijte je máslem a posypte zbytkem pažitky.
4 porce; příprava: 35 minut
1 dávka základního těsta 50 g květáku 50 g brokolice 50 g lučiny sůl špetka muškátového oříšku máslo na polití nasekané oříšky nebo slunečnicová semínka
Vytvořte plát pomocí strojku nebo těsto vyválejte na pomoučněném válu asi na 2 centimetry. Květák a brokolici mírně povařte, nakrájejte nadrobno, smíchejte s lučinou, osolte, přidejte muškátový oříšek a vše dobře promíchejte do konzistentní hmoty. Na připravené těsto dávejte vždy 1 lžičku náplně v asi pěticentimetrových rozestupech. Přikryjte druhým plátem a vykrajujte srdíčka tak, aby ve středu každého byla náplň. Okraje srdíček k sobě pevně přitiskněte. Hotové taštičky zavařte do vroucí osolené vody a po 5 minutách je sceďte. Nakonec je rozdělte na talíře, polijte máslem a posypte sekanými oříšky nebo semínky.
Náš tip:
Místo brokolice a květáku můžete použít jinou oblíbenou zeleninu nebo třeba podušené mleté maso. Taštičky lze posypat i strouhaným sýrem.
Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 2/2014