Maminka.czPorod

Vyzkoušejte tradiční květákový koláč z „Holomóca“

redakce 4.  8.  2012
Vyzkoušejte tradiční květákový koláč z „Holomóca“
Oblíbenou variantou na sladké koláče jsou slané variace se sýrem, zeleninou či masem. Vyzkoušetjte lety prověřený koláč podle starého moravského receptu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Květákový koláč z „Holomóca“

Na 16 řezů, Příprava: 45 minut

400 g listového těsta
1 květák, rozebraný na stejně velké růžičky
šťáva z 1 citronu
100 g šunky od kosti
hrst hladkolisté petrželky na zalití
125 ml suchého bílého vína
2 lžíce hladké mouky
4–6 vajec
150 g tvarůžků nebo nivy
sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení,
50 g másla na pokladení koláče

Listové těsto rozválejte a vložte do formy o rozměrech 24 x 24 cm vypláchnuté studenou vodou tak, aby okraje byly mírně zvednuté. Květák uvařte v osolené vodě s citronovou šťávou, sceďte a rozložte na těsto. Posypte je pokrájenou šunkou a nadrobno nasekanou petrželí. Víno prošlehejte s trochou vody, solí, pepřem, muškátovým oříškem a moukou, přidejte vejce a sýr. Takto připravenou zálivku nalijte na květák a navrch ji pokryjte plátky másla. Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 230 °C.

 

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Časopis F.O.O.D., Květ, Koláč, Květa, Květáková polévka, Květák