Maminka.czVýživa a stravování

Vyzkoušejte v kuchyni batáty. Poradíme co s nimi!

, Časopis F.O.O.D.
3. 4. 2014
Vyzkoušejte v kuchyni batáty. Poradíme co s nimi!
Batáty jsou často mylně považovány za exotickou sladkou obdobou našich domácích brambor, se kterými vlastně nemají nic společného. Patří však mezi nejvýživnější potraviny vůbec a určitě si místo v našem jídelníčku zaslouží. Pokud si s nimi nevíte rady, nechte se inspirovat našimi recepty.

Batáty jsou hlízami rostliny povijnice batátové a rostou v tropických oblastech jižní a střední ameriky. Nejsou vůbec botanicky příbuzné s našimi brambory. Do Evropy byly navíc dovezeny asi o 100 let dříve než brambory. Nové hlízy obsahují 70 % vody, 18 % škrobu a 6 % cukru (dohromady 24 % sacharidů). Sladkou chuť jim dodává fruktóza, sacharóza a glukóza. Obsahují beta-karoten, vitamíny B a C, draslík a rostliné steroly. Existují 2 druhy batátů: červené, které se hodí na vaření a zapékání a žluté, které jsou vhodné na smažení a do těsta na pečení.

Z batátů můžete připravit kaši, koláče nebo je třeba zapéct s kořenovou zeleninou.

Měsíčky ze sladkých brambor

4 porce, 35 minut

Potřebujeme:3 batáty (sladké brambory), 100 g plátků slaniny, 200 g mixu listových salátů, 4 ředkvičky, 50 ml olivového oleje, 25 ml vinného octa, 25 ml medu, sůl pepř a větvička rozmarýnu.

Batáty oloupejte, nakrájejte na měsíčky a 3 minuty povařte ve vodě. Prudce je zchlaďte, obalte slaninou a rozložte do pekáče. Osolte a opepřete a posypte rozmarýnem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 až 20 minut. Listy salátu omyjte, natrhejte a vložte do mísy. Ředkvičky nakrájejte na nudličky a přidejte k salátu. Ve skleničce si rozmíchejte olivový olej, vinný ocet a med. Zálivku vlijte na salát a důkladně promíchejte. Opečené brambory servírujte spolu se salátem.

Batáty na sladko s pekanovými ořechy a brusinkami

4 porce, 65 minut

Potřebujeme:1/4 šálku kokosového mléka, 1/3 šálku opražených pekanových ořechů, 1/3 šálku sušených brusinek, 1 větší vykrájené jablko, 1 lžíce čerstvé pažitky, 1 čajová lžička mleté skořice, Mořská sůl a čerstvě umletý pepř na dochucení.

Předehřejte troubu na 200 °C. Batáty propíchejte vidličkou nebo nožem a zabalte je pevně do alobalu. Dejte je do trouby a pečte asi 45 až 50 minut. Poté je vyndejte a nechte asi čtvrt hodiny vychladnout. Každý kus podélně přepulte a vnitřek opatrně lžící odstraňte tak, abyste nepoškodily slupku. Vnitřek smíchejte s kokosovým mlékem, pažitkou, solí a pepřem podle chuti. Směsí naplňte vydlabané lodičky, přidejte k ní pekanové ořechy, sušené brusinky a kousky jablek a podávejte.

Tip:Pro zvýraznění chuti můžete lodičky jemně posypat skořicí.

Africké brambory

4 porce, 50 minut

Potřebujeme:200 g batátů, 600 g brambor, 250 g hovězího masa, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 2,5 dcl vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce oleje, 1 lžička mleté skořice, sůl, 1 snítka máty a 1 červená cibule.

Brambory i dobře omyté, případně oloupané batáty nakrájíme na plátky, krátce je povaříme v osolené vodě a necháme odkapat. Drobně nakrájené maso opečeme v pánvi na oleji. Přisypeme mletou papriku se skořicí, promícháme, zalijeme vývarem a provaříme. Přimícháme protlak a rozinky, směs nalijeme do velké mísy, přidáme brambory a očištěné, na kousky nakrájené papriky, osolíme, promícháme a vše rozložíme na hlubší plech. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 20 minut. Horké brambory rozdělíme na talíře, doplníme je tenkými plátky červené cibule a lístky máty a podáváme.

(Zpracováno s využitím receptu v časopise F.O.O.D 2/2014)

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Pořad, Vinný ocet, Čajová lžička, Brusinka, Baťa, Glukóza, Červená paprika, Větvička, Pořadí

Mohlo by vás zajímat
Muž už nechce další děti. Studium mi ale nedopřeje. Co dělat?
Devět největších chyb, které dělají rodiče v prvním roce života dítěte
Úsměvné pověry babiček: Posviťte do pochvy, dítě půjde za světlem
Skandál během křtu. Kněz se neudržel a vrazil plačícímu dítěti facku

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu