Maminka.czRecepty

Vyzkoušejte zapečené žampiony se špenátem, žloutky a sýrovým trikem ve finále!

Veronika Zenklová 26.  4.  2021
Recept, na který postačí pár ingrediencí, vypadá svátečně a chutná výborně. A příprava? Ta zabere jen chvilku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ingredience

  • 4 co největší pevné bílé žampiony
  • cca 40 g baby špenátu
  • 4 žloutky
  • 20–30 g parmazánu nebo pecorina
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Postup

Vyberte co největší, tvrdé a bílé žampiony. Nožičky odlomte, můžete si je nechat třeba do vývaru. Očistěte kloboučky od zbytků hlíny a oloupejte je. Seřízněte jejich horní část, aby houba dobře seděla, a také okraje kloboučků – z čistě estetického hlediska. Pětkrát do žampionů jemně bodněte, zbavíte se tak přebytečné vody, kterou obsahují. Na kapce oleje orestujte na pánvi (vhodné i do trouby) čerstvý špenát, stačí minutka. Pak na pánev posaďte žampiony a kolem přidejte i to, co jste z nic oloupali – ze zbytků budou úžasné chipsy. Jemně osolte. Předehřejte troubu na 200 °C, tradiční pečení, rošt nahoru. A pokračujeme náplní: Vezměte vejce a oddělte bílky od žloutků. Mezitím obraťte klouboučky (3 minuty z každé strany), vypněte plotýnku a pak je otočte zpět. Špenát poklaďte po okrajích kloboučků. Doprostřed opatrně vložte žloutky a opepřete je. Žampiony i celou pánev zasypte dostatečným množstvím pecorina nebo parmezánu. Pečte v troubě 4 minuty. Pokud výrazněji solíte, ještě posolte i žloutky se špenátem. Během pobytu v troubě žampionové odřezky se sýrem vytvoří křupavou krustu, kterou pak ozdobíte svůj skvostný předkrm, navíc všechno ještě podtrhne a dochutí. Pokud budete dělat žampionů víc, zapékejte je na velkém pekáči, ať má vše dostatek prostoru. Zmíněné čtyři minuty znamenají velmi tekutý žloutek uvnitř. Máte-li raději pevnější, nechte zapékat spíše 5–6 minut. Na poslední minutu můžete pro lepší barvu sýra přepnout troubu na gril. 

Témata: Recepty, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, špenát, Skvost, Pánev, Klobouček, Pekáč, Žloutek, Triko, Ingredience, Předkrm, Sůl, Kloboučky, Trouba, Žampion, Parma, Parmazán