Maminka.czRecepty

Vyzkoušejte zapečené žampiony se špenátem, žloutky a sýrovým trikem ve finále!

Veronika Zenklová 26.  4.  2021
Vyzkoušejte zapečené žampiony se špenátem, žloutky a sýrovým trikem ve finále!
Recept, na který postačí pár ingrediencí, vypadá svátečně a chutná výborně. A příprava? Ta zabere jen chvilku.

Ingredience

  • 4 co největší pevné bílé žampiony
  • cca 40 g baby špenátu
  • 4 žloutky
  • 20–30 g parmazánu nebo pecorina
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Postup

Vyberte co největší, tvrdé a bílé žampiony. Nožičky odlomte, můžete si je nechat třeba do vývaru. Očistěte kloboučky od zbytků hlíny a oloupejte je. Seřízněte jejich horní část, aby houba dobře seděla, a také okraje kloboučků – z čistě estetického hlediska. Pětkrát do žampionů jemně bodněte, zbavíte se tak přebytečné vody, kterou obsahují. Na kapce oleje orestujte na pánvi (vhodné i do trouby) čerstvý špenát, stačí minutka. Pak na pánev posaďte žampiony a kolem přidejte i to, co jste z nic oloupali – ze zbytků budou úžasné chipsy. Jemně osolte. Předehřejte troubu na 200 °C, tradiční pečení, rošt nahoru. A pokračujeme náplní: Vezměte vejce a oddělte bílky od žloutků. Mezitím obraťte klouboučky (3 minuty z každé strany), vypněte plotýnku a pak je otočte zpět. Špenát poklaďte po okrajích kloboučků. Doprostřed opatrně vložte žloutky a opepřete je. Žampiony i celou pánev zasypte dostatečným množstvím pecorina nebo parmezánu. Pečte v troubě 4 minuty. Pokud výrazněji solíte, ještě posolte i žloutky se špenátem. Během pobytu v troubě žampionové odřezky se sýrem vytvoří křupavou krustu, kterou pak ozdobíte svůj skvostný předkrm, navíc všechno ještě podtrhne a dochutí. Pokud budete dělat žampionů víc, zapékejte je na velkém pekáči, ať má vše dostatek prostoru. Zmíněné čtyři minuty znamenají velmi tekutý žloutek uvnitř. Máte-li raději pevnější, nechte zapékat spíše 5–6 minut. Na poslední minutu můžete pro lepší barvu sýra přepnout troubu na gril. 

Témata: Video recept, Mall.tv, Recepty, Vaření, Vaření pro rodinu, Žloutek, Pánev, Trouba, Žampion, Špenát, Ingredience, Předkrm, Klobouček, Kloboučky, Parmazán, Parma, Sůl, Pekáč, Skvost, Triko
Mohlo by vás zajímat
Některé hračky by se dětem mohly dávat za trest. Tohle je výběr těch nejšílenějších!
redakce
Hračky pro děti
Dojemné, syrové, lidské. Nahlédněte do největší galerie porodních fotek!
redakce
Porod
Jak rychle utišit plačící dítě? Trik zkušeného pediatra, který zabere hned!
Kojenec
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z vašeho dítěte roste psychopat
Kolinová Gabriela
Péče o dítě a jeho výchova
Tohle musíte vidět! Intimní, syrové i dojemné fotografie z porodů
Zenklová Veronika
Porod
Dítě po pětatřicítce? 5 největších strašáků pozdního mateřství
redakce
Porod
Herečka Eva Josefíková je maminkou. A miminko má neobvyklé jméno
Víchová Tereza
Slavné maminky
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Zenklová Veronika
Porod
Proč jsou prarodiče pro vnoučata tak důležití? Tady je sedm důvodů
Prachařová Kateřina
Rodina