Maminka.czTestujeme s dětmi

Vyzkoušeli jsme vysavač, který zvládne drobky od dětí i zvířecí chlupy

Radka Walerová 13.  12.  2019
Nutně to řeší každý, kdo má doma malé děti nebo zvířata. Jaký pořídit vysavač, aby zvládl drobky od dětského jídla nebo psí a kočičí chlupy, případně obojí, jako je tomu v naší rodině, kde do hry navíc vstupují dlouhé vlasy. Proto jsem s velkým zájmem otestovala bezsáčkový vysavač, který sliboval, že to dokáže. A přesvědčil mě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přiznám se, že jsem s bezsáčkovými vysavači neměla žádnou osobní zkušenost. Pamatovala jsem si jen, že když se před lety objevily první modely, byly poněkud neohrabané a jejich výkon nebyl zrovna přesvědčivý. 

Takže první, čím mě Bissell ICONpet 25 V překvapil, byl vzhled. Tohle že je vysavač s velkým výkonem, který utáhne naši domácnost plnou drobků, chlupů, vlasů, kde by se dalo uklízet pořád dokola? Je elegantní a skladný, což je u vysavače vždycky plus. Stejně jako to, že je dobíjecí, a vy se tak nemusíte nechat omezovat šňůrou a vzdáleností zástrčky jako u klasického vysavače. 

Testujeme s dětmi: Magnetická stavebnice Magna-Tiles zabaví i méně zručné děti

I na fotkách vypadal subtilně, ba přímo elegantně, rozložený v krabici trochu složitě, ale jeho sestavení nebylo obtížné. Stačil jednoduchý návod a trocha intuice. Potěšila mě variabilita příslušenství, díky níž lze přístrojem vysávat různé povrchy od hladkých přes všelijaké typů koberců až po gauče a křesla. 

Výkonu se nedá nic vytknout

A všechno tohle jsem samozřejmě vyzkoušela, protože moje děti si nedají vysvětlit, že mají jíst jen u stolu, a kočka si taky pelichá, kde chce. První zjištění? Sacímu výkonu vysavače se nedá absolutně nic vytknout, výkon v průběhu času neklesal, hubice se běžným prachem a dalším nepořádkem nijak neucpávala. Ale samozřejmě je občas nutné ji vyčistit, jako u kteréhokoli jiného vysavače. 

Manipulace s vysavačem byla bezproblémová, snadno se s ním manévruje kolem předmětů, nohou nábytku nebo v rozích. Potěšila maličkost jako osvětlení konce hubice, díky kterému dobře vidíte na místo, které se pokoušíte uklidit. Důležité také je, že konec hubice není ostrý nebo tvrdý natolik, aby nábytek nebo podlahu poškodil. 

Proč děti nechtějí uklízet? Tohle jsou skutečné důvody! Už chápete?

Zkusila jsem používat vysavač i coby ruční, hodí se například na matrace či gauč - logicky je větší než skutečné ruční vysavače, ale taky podstatně výkonnější. 

Snadné bylo i použití dobíjecí stanice - pokud si někdo vysavač koupí, může ji připevnit na zeď. Vysavač se každopádně dobil bez potíží. Trošku jsem se bála o nádobu na prach, zdála se mi křehká a měla jsem strach, že by mohla prasknout. Ale při testování se nic takového nakonec nestalo ani náznakem, a to přesto, že při velkém úklidu bude potřeba koš vysypat i uprostřed luxování. Beru to jako daň za to, že s větší košem by byl celý vysavač těžší a hmotnější, což vlastně nechcete. 

Za plus se rozhodně dá považovat i to, že do jeho kartáče se nenamotávají vlasy, kterých zrovna u nás doma máme požehnaně, a že se hodí i pro alergiky. 

Vyndavání a nasazování nádoby chce trochu cvik, ale naučíte se to za chvíli. Za minus by se dal považovat fakt, že baterie vydrží jen padesát minut a při velkém výkonu - koberce je třeba luxovat na ten nejvyšší, třetí - ještě o něco méně, ale fakt je, že takový čas k běžnému vyluxování bytu či domu naprosto stačí. 

Dosud doma máme jednoduchý, i když spolehlivý vysavač. Už před časem jsme se ale začali poohlížet po něčem jiném - a jestliže jsme dosud uvažovali o koupi robotického modelu, teď je naším favoritem spíše vysavač cyklonový. 

Testujeme s dětmi: V kuchyňce Smoby umyjete nádobí i uvaříte těstoviny
Testujeme s dětmi: Kouzelný šroubovák učí děti barvy, počítání a rozvíjí motoriku
Témata: Testujeme s dětmi, Testovací klub, zvíře, Vyzkoušeli jsme, Gauč, Magnet, Hubice, Drobek, Velký výkon, Vysavač, Dětské jídlo, Průběh času, Utah, Bis, Vlasy