Maminka.czNa vlastní děti

Vyzkoušeli jsme za vás! ŠMOULOVÉ - MAGICKÝ SVĚT: Taťka Šmoula s celou vesnicí dorazili do Brna

Dita Mrázková 21.  3.  2023
Popovídat si s Taťkou Šmoulou, vypláznout jazyk na Gargamela v pasti, naučit se šmoulí řeči nebo se proletět nad Šmoulí vesnicí. To a mnohem víc můžete zažít, když navštívíte dobrodružný park Šmoulové - Magický svět. Byli jsme u toho!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Kdysi dávno, hluboko v lesích, byla jedna malá vesnice, ve které žila malinká stvoření..." Úvodní věta coby pozvánka každého dílu oblíbeného seriálu o modrých lesních skřítcích baví děti už desítky let. Moc dobře si pamatuju, jak jsem někdy na začátku 90. letech, kdy Šmoulové dorazili na české obrazovky (a já jim naprosto, byť trochu opožděně, podlehla) dostala k narozeninám vinylovou desku s písničkami Šmoulové. Slavní čeští pěvci nazpívali chytlavé songy, které jsem brzy všechny znala nazpaměť.

VIDEO: AQUA PALACE PRAHA: MODRÁ JE DOBRÁ! KTERÉ HVĚZDY UJÍŽDĚLY NA ŠMOULECH? 

A protože jablko nepadá daleko od stromu, modrým uličníkům propadl i můj syn. Na šmoulí vlně "jede" už pár let a přesto, že je mu už osm a občas u něj propukne záchvěv všech těch drsných "majnkrafťáků", "starworsáků" a "nindžáků", brzy (zaplaťpánbu) u něj zase opadne a hlásí návrat k drsňákovi Gargamelovi.

Klepněte pro větší obrázek

Romantika se Šmoulinkou a Gargamel v pasti

Věděli jste, že výška Šmoulů odpovídá třem na sobě postaveným jablkům? A že si tyto modré hrdiny vybrala OSN jako své ambasadory 17 celosvětových cílů udržitelného rozvoje planety? 

Šmoulové jsou zkrátka fenomén, a tak se rozhodli opustit onen hluboký les a svou vesnici a dorazili ze středověké Evropy do současného Brna! Ano, právě tam můžete spolu s vašimi dětmi navštívit jejich působiště, potřást si rukou s šéfem party Taťkou Šmoulou, dát pusu Šmoulince, ukázat kiš kiš lapenému šmoulímu nepříteli číslo jedna, čaroději Gargamelovi nebo si díky virtuální realitě zalétat na čápovi! 

Klepněte pro větší obrázek

V pavilonu C brněnského Výstaviště, kde bude akce k vidění až do konce letošních letních prázdnin, můžete navštívit nejen šmoulí vesnici a interiér šmoulích příbytků, ale i čarovný les plný Gargamelových nástrah, které budou muset malí návštěvníci překonat. Stejně jako úkoly, díky kterým se dozví spoustu užitečných informací o přírodě. Ale všechno hezky postupně...

Z vesničky rovnou do lesa

Před návštěvou se připravte na občasné fronty, zájem o návštěvu Magického světa je totiž enormní, a především o víkendu je ve Šmoulím parku skutečně narváno. My jsme Magický svět navštívili v neděli ráno, a už v průběhu dopoledne se zaplnil dalšími zvědavými návštěvníky.  

Jako první jsme obdivovali floru Šmoulí vesničky, která je skutečně rozmanitá. Stejně jako Šmoulí hříbkové domky, ve kterých mají jejich malí obyvatelé pečlivě naklizeno, což se hodilo pro změnu osmiletému návštěvníkovi jako dooost dobrá motivační pomůcka... 

Klepněte pro větší obrázek

Z vesničky se pak ocitnou učarovaní návštěvníci rovnou v tajemně světélkujícím lese. Tam na ně čeká zdolání překážkové dráhy a únik z Gargamelovy klece (ta byla pro velký úspěch opakovaně navštívena téměř všemi dětmi, které jsme cestou potkali). Pro všechny sportovně založené prcky je tu připravena i mini stěna na slézání, skluzavka nebo zhoupnutí na laně a další lehce sportovní aktivity. 

Máma, která překonala sama sebe

Všudypřítomné animace, které po stisknutí tlačítek nabídnou třeba Gargamelův řev, bzučení fialové mouchy nebo mňoukání kocoura Azraela bavily nejen děti, ale i rodiče. Tou největší parádou, díky které jsme se v Magickém světě zdrželi, byla ale virtuální realita. Ano, babičko, ta, o které jsme se nedávno bavily s tím, že našeho syna a vnuka stejně nikdy moc bavit nebude, protože je nejradši venku. Tak ne. Už i on podlehl.

 

Na čápovi se jen tak neproletíte. Stejně jako nesklidíte za svou odvahu potlesk od šmoulí party!

 

Ovšem nebylo se čemu divit. Když vyzkoušel virtuální brýle nasadit spolu se synkem i tatínek, maminka už jen nestačila zírat, v jakém světě se to ti dva asi ocitli. No co vám budu povídat, musela jsem to vidět taky. Nedalo mi to. A to, co jsem viděla, stálo za to. Na čápovi se totiž jen tak neproletíte, navíc když vás (rozumějte vaše pohyby hlavou) poslouchá na slovo. A když takový odpůrce (ne)skutečné reality uštědří při přistání za svou odvahu potlesk všech Šmoulů... No, možná, Kubo, že si do toho Brna ještě jednou zajedem...

Klepněte pro větší obrázek

Co rozhodně nesmíte minout

Co dalšího stojí v Magickém světě za vidění? Určitě přírodovědné naučné stezky plné rozmanitých fotografií, na kterých tvůrci pracovali spolu s redaktory National Geographic a Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy, návštěva obchůdku se šmoulími suvenýry (počítejte, že odjíždět nebudete jen s lízátkem, které děti dostanou za splnění úkolů...), i návštěva druhého patra, kde se nachází nafukovací hrady, LEGO herna, dopravní hřiště, bruslařská dráha a další atrakce.

Takže pokud máte volný den, vyrazte do Brna za Šmouly. Dětský úsměv a rozzářené oči budou tou nejsladší odměnou!


Dobrodružný, zábavně-vzdělávací park Šmoulové – Magický svět je možné navštívit až do konce letních prázdnin, tedy do 3. září 2023. Otevřeno je každý všední den od 10 do 19 hodin, o víkendech pak od 9 do 19 hodin. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketstream.

Témata: Rodina, Kam s dětmi, zábava, Výlety, Šmoulové, reportáž, Na vlastní děti, Fantazie, OSN, Volný čas, výstava, Ověřeno rodiči, Tipy redakce, romantika, Magický svět, udržitelnost, Výstaviště Brno, virtuální realita, Kubo, Lego, Les, Ticketstream, Taťka Šmoula, Brno, Gargamel