Maminka.czZdraví

Vyznáte se v nabídce umělých mlék?

Ivana Ašenbrenerová 25.  4.  2016
Existuje spousta důvodů, proč nekojit, ale také spousta důkazů o prospěšnosti kojení. Jenže náš svět není dokonalý a ani maminky nejsou. Někdy prostě ani při nejlepší vůli kojit nejde, takže zbývá jediné: nabídnout miminku umělé kojenecké mléko. Jak ale vybrat to správné?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vzpomínám si, že když jsem odstavovala svého třetího syna, neustále jsem klikala na příspěvky internetových diskusí ostatních maminek, abych se dozvěděla, které mléko dávaly svým dětem ony. Které mléko je lepší? Nebo je to úplně jedno? Ve finále jsem dala na doporučení naší dětské lékařky a udělala jsem dobře. Synovi mléko šmakovalo, neošklíbal se a pil jak utržený ze řetězu.

Pokud jste v podobné situaci a řešíte nedostatek svého mléka (a vašemu dítěti je teprve pár měsíců), zkuste se ještě „rozkojit“. Někdy je příčinou třeba jen růstový spurt, kdy je dítě zdánlivě pořád hladové. To, že vyžaduje váš prs častěji než obvykle, je způsobeno právě tímto růstovým skokem (a neznamená to, že máte méně mléka nebo že by snad bylo málo výživné) a tím, že dítě potřebuje vydatnou výživu.

Laktační krize a jak ji překonat

Možná se vám to bude zdát jako masochismus, ale není jiná cesta (tedy pokud chcete i nadále kojit), než že necháte dítě pít tak často a tak dlouho, jak bude chtít. „Dítě potřebuje kojit každou jednu až jednu a půl hodiny, třeba i 10x až 12x za den a z toho 1x až 2x v noci. Většinou je miminko neklidné, pláče a mléko mu nestačí. Pokud dojde k tomuto stavu, snažte se, aby se zvýšila tvorba mléka,“ radí laktační poradkyně Lucie Marková.

  • Pokud jste byla zvyklá kojit z jednoho prsu během jednoho kojení, vystřídejte prsy aspoň 4x, tvorbu mléka to podpoří.
  • Často přikládejte také v noci, i když se vám to bude zdát nezvládnutelné. Nezkracujte délku kojení, naopak se snažte dítě udržet u prsu co nejdéle.
  • Tvorba mléka by se měla během několika dnů nastavit na zvýšenou potřebu rostoucího miminka. Určitě se nesnažte dítě odlákat od prsu, tím ho jen nazlobíte a bude ještě víc plakat. Názor, že čím více oddálíte kojení, tím více mléka pak budete mít, je nesmysl. Naopak, čím častěji dítě přikládáte, tím více mléka se tvoří.

Ne pokaždé ale maminky tenhle růstový spurt psychicky zvládnou a začnou přikrmovat, i když je dítě jinak spokojené a přibývá na váze. Nejlepší rada? Nepřestávejte kojit a obrňte se trpělivostí.

Když to fakt nejde

„Snažila jsem se Elišku kojit co nejdéle, ale po čtyřech měsících to prostě přestalo jít. Ať jsem dělala, co jsem dělala, mléka mi ubývalo. Nešlo to jinak, takže když přestala Eliška přibývat na váze, dětská lékařka nám doporučila, abychom ji začali přikrmovat umělým kojeneckým mlékem,“ vypráví dvaatřicetiletá Radka z Kolína.

Když nejde kojit...

Ano, jistě, mateřské mléko je nenahraditelné a do šesti měsíců věku ideální potravou pro dítě. Je lépe stravitelné a snadno vstřebatelné, navíc má nezastupitelné imunologické vlastnosti; obsahuje totiž řadu živých buněk i obranných látek, které dítě chrání před infekcemi i před rozvojem alergií či ekzémů.

Z porodnice však domů odcházejí přibližně 4 % miminek, která nejsou kojená vůbec, a to z nejrůznějších příčin. Ať už jsou tyto příčiny jakékoli, nenechte se vtlačit do pozice viníka. Nejde kojení? Tak nejde, udělala jste pro to všechno a teď je načase přemýšlet o vhodné náhražce. A bát se skutečně nemusíte.

Současná náhradní kojenecká výživa, konkrétně mléko, je svým složením bílkovin, tuků, cukrů i mikronutrientů (minerálů, vitaminů, stopových prvků a antioxidantů) velmi podobné mléku mateřskému. Jistě, není to totéž, ale jde o velmi zdařilou náhražku.

Největší výhodou podávání umělého mléka je zřejmě „osvobození“ maminky: mléko může dítěti dát nejen matka, ale i otec nebo jiná osoba. Lze se v krmení střídat třeba v noci a vy si můžete odpočinout, nemusíte dodržovat žádná dietní omezení (vše, co sníte, přechází automaticky i do mateřského mléka) a děti, které jsou krmené kojeneckou formulí, mívají obvykle lepší denní a noční režim, protože díky sytivosti umělého kojeneckého mléka je nemusíte tak často krmit.

Jsou probiotika a prebiotika opravdu tak prospěšná?

MUDr. Martin Gregora, primář Dětského oddělení nemocnice Strakonice, dětský lékař, neonatolog a endokrinolog

  • 70 % imunitního systému člověka se nachází v zažívacím traktu. Právě proto je zdravá střevní mikroflóra pro dítě tak důležitá. Rozhodující význam mají především dvě složky mateřského mléka: probiotické kultury a prebiotická vláknina.
  • Pokud nemůžete kojit, pak je dobré vybírat takové umělé mléko, které se vyznačuje zejména sníženým obsahem bílkovin a je obohaceno o probiotické bakterie a prebiotickou vlákninu, což má za následek zlepšení střevního imunitního systému dítěte. Do určité míry může snížit i riziko civilizačních chorob v dospělosti, jako je diabetes, hypertenze nebo obezita.
  • Kombinace prebiotické vlákniny s vhodnými probiotiky se nejvíce přibližuje ideální tekutině, tedy mateřskému mléku.
  • Probiotika vytvářejí látky, jež brání růstu nežádoucích bakterií a produkci toxických látek, a to tím, že se usazují na střevní sliznici a vytěsňují odsud jiné bakterie.
  • Prebiotika zlepšují pohyb střevní sliznice a tím usnadňují vyprazdňování. Dále napomáhají ve vstřebávání vápníku a dalších živin.
     

Jaká mléka existují a jak je vybrat?

„Na trhu je velké množství výrobců, kteří prodávají mléka s různým názvem a se speciálními úpravami. Všichni mají ale něco společného: snaží se přiblížit mléku mateřskému, které má ideální složení, a co je důležité, jeho skladba se mění spolu s vývojem dítěte,“ říká doktorka Petra Šimůnková.

Kojenecká mléka ale také rozdělujeme podle toho, jak starému dítěti je určené. Dát tříměsíčnímu dítěti umělé mléko určené dítěti ročnímu je nevhodné, a v mnoha případech dokonce nebezpečné. Umělá mléka tedy dělíme na následující typy:

  • Počáteční mléka

Obvykle je výrobci označují číslicí „1“ a jsou určená dětem od prvního dne po narození do 4. až 6. měsíce života. „Tato mléka obsahují takzvanou adaptovanou bílkovinu kravského mléka, což znamená, že je upraven poměr mezi syrovátkou a kaseinem na jedna ku jedné oproti původnímu poměru dvě ku osmi, u mateřského mléka je poměr sedm ku třem. Mimo bílkovinu obsahují tato mléka i cukry, především laktózu, tuky a přesně definované množství vitaminů, minerálů a stopových prvků,“ vysvětluje Petra Šimůnková.

Důležitou roli v počáteční formuli hrají tuky, které kryjí asi 50 % energetické potřeby dítěte. Navíc je většina počátečních kojeneckých mlék obohacena o prebiotika. To je nestravitelná složka potravin (vláknina) a oproti probiotikům nejsou prebiotické látky živé. Jsou ale hodně prospěšné pro střevní bakterie, právě díky nim mohou mléčné bakterie v trávicím ústrojí vesele růst a množit se.

Prebiotika mají také schopnost vázat některé vitaminy, stopové prvky i toxiny. Nejenže tedy pomáhají vstřebat důležité a zdraví prospěšné látky, ale také chrání střevní sliznici, mají pozitivní vliv na objem stolice a zabraňují vzniku zácpy, podporují imunitu a střevní pohyby. Pokud tedy budete vybírat kojenecké mléko, pak jedině s obsahem prebiotik.

Patří sem například: HiPP 1 BIO Combiotik, Nutrilon 1 Pronutra, Hami 1, Sunar Complex 1 a další.

  • Pokračovací mléka

Jsou určena dětem od 6. měsíce a začínají se obvykle podávat spolu se zahájením příkrmů. „Již neobsahují adaptovanou bílkovinu a kromě laktózy už mohou obsahovat sacharózu, která dodává mléku sladkou chuť,“ vysvětluje doktorka Šimůnková. Na obalu je obvykle označeno číslicí „2“ a můžete je podávat až do jednoho roku věku. Může na nich být také uvedeno „Od ukončeného 6. měsíce“.

Tohle mléko byste už neměli podávat jako zdroj jediné výživy. Rozhodně také není nutné s úderem šestého měsíce přejít okamžitě na mléko pokračovací, vhodnější je ještě nějakou dobu pokračovat s mlékem počátečním. Pokračovací mléka jsou zároveň obohacena o železo, jod a zinek, případně vitaminy A, D, E a C. Dívejte se na krabici na složení mléka a podle toho se zařiďte.

Patří sem například: HiPP 2 BIO Combiotik (jako jediné obsahuje kombinaci prebiotik a probiotik), Bebivita 2, Beba 2 PRO, Hami 2, Nutrilon 2 Pronutra, Sunar original 2, Sunar Complex 2 atd.

  • Batolecí mléka

Ta bývají označena symbolem „3“ a mohou se podávat dětem od 10. nebo 12. měsíce, takže jde o mléka určená pro starší kojence a batolata. Mohou být také označena symboly 4, 5 nebo junior. Obsahují vitaminy, minerály, stopové prvky a další látky vhodné pro zdravý růst. Některá už mohou být obohacena například o vanilkovou či banánovou příchuť. Stále mají ale snížený obsah bílkovin.

Patří sem například: HiPP 3 Junior Combiotik a HiPP 4 Junior Combiotik, Bebivita Junior 1+ a Bebivita Junior 2+, Hami 3 Vanilka, Hami 4 Batolecí mléko, Nutrilon 3, Hami 3 Hajaja, Sunar Complex 3, Beba 5 PRO a další.

Pro dobré spaní

Na trhu rovněž najdete mléka, která jsou určena pro lepší zasycení na noc: s označením Good Night, Good Sleep nebo Hajaja. Tato mléka obsahují navíc rýžové nebo kukuřičné vločky, díky nimž jsou pak hutnější než běžné kojenecké mléko, ale při stejné energetické hodnotě.

Mléka se speciální úpravou

Kromě výše uvedených druhů mlék však existují i taková, která jsou určena dětem se specifi ckými potřebami. Ať už jsou to děti, které často ublinkávají, mají zácpu nebo mají sklon k alergiím.

  • Hypoalergenní mléka

Většinou je poznáte podle označení HA. „Jsou určena dětem s vyšším rizikem vzniku alergie, kdy alergie je v užší rodině, například u rodičů nebo sourozenců. Tato mléka mají upravenou, částečně rozštěpenou výchozí bílkovinu, která má menší antigenní potenciál, takže je snížené riziko vzniku alergie,“ vysvětluje lékařka.

Označují se symboly HA 1, 2, 3 a dělí se stejně jako „klasická“ mléka na počáteční, pokračovací a batolecí. „Pokud má novorozenec či kojenec už prokázanou alergii na bílkovinu kravského mléka, jsou pro něj určena mléka, kde je bílkovina kravského mléka zcela rozštěpená. Dalším krokem je mléko, kde jsou již pouze aminokyseliny (nejmenší stavební jednotka bílkoviny). Tato úprava se ale používá jen u dětí, které mají těžké alergie,“ dodává doktorka Šimůnková.

Někteří odborníci však tvrdí, že při podávání těchto hypoalergenních preparátů nebyl prokázán žádný pozitivní vliv a podle některých studií byl výskyt astmatu či atopického ekzému v rizikové skupině dětí, které užívaly HA mléko, vyšší než u dětí krmených standardní kojeneckou výživou. Opodstatněné použití je ale u dětí s prokázanou alergií.

  • Antirefluxová mléka

Jde o mléka, která se označují písmeny AR a díky přídavku zahušťovadla mohou zmírnit časté ublinkávání nekojených dětí. Jako zahušťovadlo se v nich používá rýžový nebo bramborový škrob či vláknina karubin ze svatojánského chleba. Zahuštěním mléka se pak znesnadní jeho zvracení. „Tato mléka doporučuji podávat ale jen dětem, které ublinkávají mohutně a neprospívají,“ radí lékařka.

Patří sem například: HiPP BIO Anti-Reflux, Nutrilon AR nebo Beba A. R.

  • Mléka se sníženým obsahem laktózy

Jde o dietní přípravky pro děti, které trpí dočasnou nebo trvalou nesnášenlivostí laktózy. Tato intolerance se nejčastěji projevuje zažívacími obtížemi, například průjmy, nadýmáním či neprospíváním.

Patří sem například: Nutrilon Low Lactose.

  • Mléka pro děti se zažívacími potížemi

Speciální mléka, která pomáhají řešit potíže se zažíváním, zejména v období tzv. tříměsíční koliky.

Patří sem například: HiPP Comfort, Nutrilon 1 Anti-Colics, Nutrilon ProExpert, Beba 1 Sensitive atd.

Jak mléko připravit

Vždy postupujte podle návodu, který je uveden na obalu. Nikdy tedy nedávejte odměrku navíc, abyste miminku „přilepšila“. Dosáhla byste jediného: dítě by mělo zácpu nebo by ho bolelo bříško. Všechno, co při krmení použijete (láhev, savičku, dudlík…), po každém krmení důkladně umyjte a vysterilizujte. K přípravě kojeneckého mléka používejte převařenou kojeneckou vodu a teplotu si ověřte kápnutím na vnitřní stranu předloktí (nepijte z láhve!). Připravené mléko hned spotřebujte. Co dítě nevypije, vylijte. Mléko musí být po přípravě spotřebováno maximálně do hodiny.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Kojení, Novorozenec, Batole, Kojenec, Kojenecké mléko, Koliky, Beba, Zdravý růst, Ideální složení, Nejlepší rada, Lucie Marková, Střevní mikroflóra, Hypertenze, Hipp, Trávicí ústrojí, Střevní sliznice, Střevní bakterie, Tříměsíční dítě, Vláknina, Probiotikum, Martin Gregor, Zdraví na Heureka.cz